Lalić: "Gorana su ubili cijanidom, Aleksandru na leđima urezali "izdaja", a Goksiju presudili sekirom"

On je u prvom delu svom obraćanja sudu govorio o ubistvima Gorana Veličkovića Goksija, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Gorana Mihajlovića

  • 1
Belivuk, goran Mihajlović, Surduk Foto: TV Pink, Privatna arhiva

 U Specijalnom sudu juče je održano peto ročište u okviru suđenja kriminalnom klanu Veljka Belivuka. Na tom ročištu svoje izjašnjavanje o krivici započeo je okrivljeni svedok Srđan Lalić, koji je sklopio nagodbu sa tužilaštvom za organizovani kriminal i u zamenu za informacije dobio 18 godina zatvora. On je u prvom delu svog izlaganja govorio o tri žrtve klana - Goranu Mihajloviću, Goranu Veličkoviću Goksiju i Aleksandru Gligorijeviću Pukiju.

Priču o ubijenima koji se nalaze u optužnici započeo je sa pričom o Goranu Mihajloviću.

Majka i sin, Sanja, Goran Mihajlović Foto: Privatna arhiva

- U periodu kada sam se iz inostranstva vratio za Srbiju i kada se kriminalna grupa formirala, Miljković i Belivuk su mi detaljno ispričali o ubistvu

Gorana Mihajlovića. Pokazali su mi njegove slike, neke od njih se nalaze u optužnici, ali ja sam video i slike njegovog ugljenisanog tela. Detaljno su mi ispričali da su ga ubili ubrizgavanjem cijanida iz šprica bez igle u usta. Rekli su mi da su to uradili u nekoj kući, ja o njoj nisam znao detalje, osim što sam ranije video slike iz skrivene prostorije - rekao je Lalić.

Kako je dodao, rekli su mu i da je Mihajlovića namamio jedan od dva brata koje je kasnije upoznao na stadionu, kao i da su bili u kontaktu.

- Za plac na kojem je spaljen Mihajlobić saznajem kada sam se sa Belivukom vozio iz Beograda ka Surduku. Tada mi je pokazao tu kuću i plac. Postoji prepiska sa njim i Miljkovićem na Skaju, Miljković je fotografisao i slao. Tako sam saznao za lokaciju placa - dodao je.

Kako je istakao, rekli su mu da su nakon ubistva Mihajlovića uzeli manju količinu oružja i nešto droge. Dodao je da su to sva saznanja koja ima u vezi sa Mihajlovićem.

Video: Goran Mihajlović je prva žrtva klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića

"Belivuk i Miljković bili u krvavim kombinezonima"

Nakon Mihajlovića, Lalić je govorio o Aleksandru Gligorijeviću. Objasnio je da je Gligorijević bio dugogodišnji navijač i blizak sa Belivukom. Kako je rekao, Gligorijević se u junu 2020. godine pojavio na stadionu i Belivuku i Miljkoviću rekao da se sprema njihova likvidacija hicima iz snajpera na nekoj od narednih utakmica, a takođe im je otkrio i odakle bi trebalo da se puca ka južnoj tribini.

Dodao je da su "neki momci stupili sa Gligorijevićem u kontakt" i da su spremni da prodaju likvidatore za novčanu naknadu od 100.000 evra, kao i da će da ih dovedu žive.

Aleksandar Gligorijević Puki Foto: FB

- Kao dokaz je doneo crni snajper. To je bili jedino oružje koje je, ako se ne varam, zaplenjeno na stadionu i koje je namerno tu ostavljeno. Janković je izvršio proveru oružja i zaključio da to oružje nije adekvatan izbor za takav zadatak, da njime ne bi moglo da se dobaci od lokacije koja je navedena kao mesto na kom će da se nalazi snajperista i to je celu priču dovelo u sumnju. Mislili su da Gligorijević igra duplu igru i da je njegov cilj da namami Veljka i Marka da bi negde bili ubijeni. Tih dana Veljko od mene zahteva da ozvučim "golf 5" koji je dugo stajao na stadionu i koristio se za zadatke. Belivuk je auto dao na zajam Gligorijeviću da bi ga proverio. Nekoliko dana kasnije Belivuk je bio vidno uzrujan. Mislim da je ta opservacija Gligorijevića dovela do zaključka da laže - rekao je Lalić.

Kako je objasnio, "tada je doneta odluka da je Gligorijević izdajnik i da treba da bude likvidiran". Belivuk i Miljković su sve okupili i dali im instrukcije. Za namamljivanje su bila zadužena braća Budimir. Ponudili su Gligorijeviću da povoljno kupi količinu droge na odloženo plaćanje. Oko podneva 16. juna Gligorijević se po dogovorenom planu našao sa Markom Budimirom kod Beton hale na mestu gde nema kamera.

- Marko ga preuzima svojim "smartom" i vozi ga ka kući u Ritopeku. Za pratnju smo bili zaduženi Marko Miljković i ja. Svrha naše pratnje je bila da budemo sigurni da Gligorijevića ne prati policija ili neko iz suparničke grupe. Miloš Budimir, Belivuk, Draganić Janković i Spasojević čekali su u Ritopeku sakriveni na tavanu. Javili su nam da je savladan, skinuli su ga u donji veš. Kleo se da nije ni u kakvoj vezi s izdajom. Rekao im je da će da zažale zbog svoje odluke. Ja sam tada prvi put video kuću u Ritopeku - dodao je.

Gligorijevićeve stvari Lalić je bacio u reku, a njegov Skaj aparat, prem ainstrukcijama, ostavio na stadionu.

- Predveče sam prvi put parkirao u dvorištu kuće. Popeo sam se na sprat i video Veljka, Marka, Jankovića u radničkim kombinezonima na tregere, krvavim. Veljko je bio uzrujan, možda zato što je dugo znao Gligorijevića. Rekli su mi da nisu stigli da realizuju poslednju fazu, odnosno da spuste džakove sa ostacima pokojnog Gligorijevića do reke i da im pomognem. Prvi put sam ušao u skrivenu prostoriju i video je uživo. Mojim vozilom odlazimo, džakovi su u gepeku - ispričao je.

Kako je objasnio, Miloš Budimir i Draganić ušli su u reku da prospu ostatke pokojnog Gligorijevića, tako što su skalpelom rasparali džak sa donje strane. Kod jednog sasušenog potoka je sa Draganićem spalio džakove iz kojih su izručili ostatke tela Gligorijevića.

- Miljković je par dana kucao sa Gligorijevićevog Skaj aparata i dopisivao se sa njegovim drugom Ljubom koji je posumnjao da se ne radi o Gligorijeviću i tražio je sliku i glasovnu poruku, na šta je Miljković odgovorio "Je l' me nameštaš?" i ugasio aprat. Dobili smo instrukcije da se, ako neko dođe da pita za Gligorijevića, kažemo da ništa ne znamo i da se iznenadimo ako neko kaže da je nestao - zaključio je Lalić priču o Gligoriejviću.

Podsećamo, Gligorijević je u "klanici" mučen, pa ubijen, a Belivuk i još nekoliko njih su mu nožem na leđima urezali reč - "izdaja" o čemu svedoče uznemirujuće fotografije priložene u optužnici koje iz razumljivih razloga nećemo objaviti.

Video: Rekonstrukcija ubistva druge žrtve klana Belivuk: Aleksandar Gligorijević Puki

"Miljković ga je dva puta udario sekirom u vrat"

Lalić je potom počeo da govori o ubistvu Gorana Veličkovića Goksija, za kog je rekao da ga je upoznao preko Belivuka. Dodao je da je znao da ga Belivuk aktivno traži zbog njegove navodne bliskosti sa Filipom Koraćem. Namamljivanje je počelo kada je Bojan Hrvatin stupio u kontakt sa Veličkovićem lažno se predstavljajući kao poljoprivrednik koji se povremeno bavio prodajom oružja.

Goran Veličković Goksi Foto: Facebook

- Da bi priča bila potkrepljena, pravi se fiktivni lik, koji šalje neke slike traktora. Navodno je bio u gužvi, nije mogao da priča, pa je samo slao slike oružja koje mu je ponuđeno po pristupačnoj ceni i on je prihvatio. Veljko i Marko su nas okupili na stadionu. Tu su bili Teškić, Đurić i Miloš Budimir. Detaljno su nam izložili plan. Našli smo se na stadionu 3. avgusta popodne. Ušli smo u oranicu i tu smo zalegli. Na glavama smo imali fantomke, čini mi se da sam ja nosio radio vezu koju smo imali sa Miljkovićem - objasnio je.

Hrvatin se našao sa Veličkovićem u blizini parkiranih vozlia. Ušli su u vozilo i krenuli ka toj oranici da bi navodno obavili primopredaju oružja. Miljković je bio zadužen za pratnju vozilom u vlasništvu braće Budimir. Hrvatin i Veličković su izašli iz kola i rukovali se sa Đurićem.

- Kada mu je Veličković okrenuo leđa, on ga je ščepao u kragnu. Neko je viknuo "policija", što je bio signal. Veličković je bio na zemlji, a Belivuk ga je nekoliko puta udario u glavu. Stavio sam mu lisice i ubacili smo ga u tovarni prostor vozila. Noge i oči smo mu oblepili trakom. Ubacili smo ga u skrivenu prostoriju u kojoj je bio samo najlon na zemlji i tu ga Belivuk nekoliko puta šutira u glavu. Počeo je da krklja, pa smo mu oslobodili nožem prostor za disanje. Ispljunuo je nekoliko zuba - dodao je.

Tada je, kako je ispričao, krenulo ispitivanje i iznuđivanje šifre na Skaju.

- Uzeo sam klešta koja su stajala u blizini i njima sam mu zalomio vrh nokta, što može da se vidi na slikama u optužnici, uz pretnju da će mu nokti biti počupani ako ne da šifru. Brzo ju je dao. Nismo ga dalje udarali. Razgovarali smo s njim i on je u jednom trenutku izrazio želju da vidi Veljka, a mi smo ga pozvali. Shvatio je o čemu se radi i rečeno mu je. Veljko je došao, skinuo mu povez s očiju i razgovarali su o razlozima kako su se razišli. Priču završavaju u relativno blagom tonu - rekao je Lalić.

Kako je dodao, oko dva sata kasnije ušli su Belivuk i Miljković, a Miljković je nosio sekiru. Nakon kratkog razgovora mu je rekao "hajde, Goksi, vreme je", na šta je Veličković pitao da se namesti.

- Rekao mu je da legne na stomak, što je poslušao. Miljković mu je dva puta udario sekirom u vrat. Veći deo vrata mu je bio odvojen od tela i tu je izgubio život. Vrlo se dobro, hrabro i dostojanstveno držao sve to vreme. Veljko mu je sekirom razdvojio glavu i stopala od tela, premeštao ih je i napravio nekoliko fotografija, a ispisali su mu krvlju natpis na leđima. Ja sam tada prvi put učestvovao u tako nečemu i video tako nešto. Znao sam da će ga ubiti, ali nisam očekivao da će to biti na takav način - istakao je.

Video: Rekonstrukcija ubistva treće žrtve klana Belivuk: Goran Veličković Goksi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA