≫ 

"Otkud Disićevi tragovi na vratima vozača ako je vozio Perić": Željkova smrt i dalje pod velom misterije

"Nije neobično da se DNK materijal vlasnika vozila nalazi svuda u automobilu, posebno na vozačkom mestu"

  • 0
Saobraćajna nesreća, Doljevac, poginuo mladić, Željko Ristić Foto: D. K.

Suđenje za smrt devetnaestogodišnjeg Željka Ristića iz doljevačkog sela Šainovac danas je ušlo u samu završnicu ali krunski dokazi koji su trebali da razreše misteriju da li je za njegovu pogibiju zaista Miodrag Perić (40) koji je na optuženičkoj klupi, nisu odgovorili na to pitanje. Više javno tužilaštvo u Nišu za nesreću koja se dogodila 28. decembra 2021. godine optužilo je Perića jer je, kako je navelo, vozeći sa 2.27 promila alkohola u krvi brzinom od 70 kilometara na sat na delu puta gde je ograničenje 50, svojim „golfom“ prešao u suprotnu traku i udario pešaka koji se kretao desnom stranom kolovoza.

S obzirom na to da Perićeva odbrana tvrdi da on kobne noći nije bio za volanom, već da je „golfom“ upravljao njegov prijatelj Marko Disić, na njihov predlog Institut za sudsku medicinu izvršio je analizu bioloških tragova pronađenih unutar vozila. Međutim, veštak Dejan Šorgić, mada je potvrdio da se Disićevi tragovi u izuzetno visokoj koncentraciji od 2.13 nanograma po mikrolitru nalaze na vratima na strani vozača, nije mogao da se izjasni o načinu niti o vremenu njihovog nastanka. Mnogo detaljniji iskaz o značaju lokacije ovih tragova dao je stručni saradnik odbrane Dušan Keckarević koji je ukazao da oni nedvosmisleno ukazuju da su oni povezani sa osobom koja je sedela na mestu vozača.

- Nije neobično da se DNK materijal vlasnika vozila nalazi svuda u automobilu, posebno na vozačkom mestu. Međutim, kada sui u pitanju druge osobe, „privremeni vozači“ , pronalazak njihovih tragova na mestima na kojima kontakt ostvaruje vlasnik vozil, ukazuje na takvu radnju u bližem vremenskom periodu, jer vrlo brzo nestaju nakon aktivnosti „stalnog vozača“. U vezi sa konkretnim slučajem a oslanjajući se na iskaz Marka Disića, moguće je da je on ostavio kontakt na volanu na opisani način, ali bi bilo vrlo neobično da njegov materijal bude prisutan na mestu na kome vozač otvara i zatvara vrata. On je kazao da je pridržavao volan dok je Perić vozio te da je vrata otvarao spolja, ali unutrašnja strana vrata i ručica za otvaranje te rukohvat, sadrže njegov biološki materijal. Mada ne može da se isključi i drugi način nastanka tragova, posmatrano zbirno oni ne ukazuju da su nastali onako kako ih je u svojoj izjavi opisao Marko Disić – objasnio je Keckarević.

Veštak se osvrnuo i na visoku koncentraciju biološkog traga na vratima vozača istakavši da ona izlazi iz granica tragova nastalih direktnim kotaktom i ukazao da je ovolika količina DNK karakteristična za pljuvačku, krv ili druge telesne tečnosti. Na pitanje Perićevog branioca advokata Milana Petrovića da prokomentariše nalaz veštaka Šorgića o dominantnoj količini Disićeve DNK na vratima vozača u pogledu vremena nastanka, Keckarević je kazao da intenzivno prisustvo biološkog materijala ukazuje na protek kraćeg vremenskog perioda.

- Velika količina DNK pronađena na ručici na vratima vozača odgovara većem intenzitetu pritiska prilikom njenog povlačenja – prokomentarisao je Keckarević prisustvo bioloških tragova Marka Disića na tom mestu.

Na današnjem glavnom pretresu Marko Disić je trebalo da bude ponovo saslušan ali ne na okolnosti bioloških tragova već na nepoklapanje vremena na video zapisu iz ugostiteljskog objekta u kojem su on i Perić boravili pre nesreće. Međutim, on se nije pojavio mada je na sud pozvan još pre dva meseca a sudiji Mirku Draškoviću dostavljeno je njegovo pismeno opravdanje da je počeo sa izdržavanjem zatvorske kazne u kućnim uslovima te da nije stigao da pribavi odobrenje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da se odazove sudskom pozivu. Sudija Drašković je iznošenje završnih reči zakazao za 24. februar kada će pokušati da još jednom sasluša Disića.

Kakva će sudska odluka biti za sada je potpuno neizvesno ali rodbina stradalog mladića veruje da je na optuženičkoj klupi pogrešan čovek. Nakon današnjeg suđenja žena koja je kazala da je baka pokojnog Željka rekla je da nema većeg greha nego poslati na robiju nevinog čoveka, još jednom aludirajući da Perić nije kriv za smrt devetnaestogodišnjaka.

Video: Ostavio je dete da leži na putu pola sata: Porodica poginulog mladića kod Doljevca zavijena u crno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA