≫ 

Ubio šefa u Nišu, pa mu na sahrani nosio kovčeg: Nikola danas osuđen na 20 godina robije

Nikola Mladenović se na sudu najpre branio ćutanjem ali je zatim odlučio da prizna ubistvo. Tvrdio je da je gazdu usmrtio jer ga je zlostavljao i eksploatisao

  • 5
Draško R. ubistvo u Nišu

Printskrin: Fejsbuk Draško Vulić

Nišlija Nikoli Mladenoviću (37) osuđen je danas na 20 godina robije zbog teškog ubistva poslodavca Draška Ranđelovića (46), a njegov brat četrdesetjednogodišnji Marko oslobođen. 

Viši sud ovu odluku je doneo u ponovljenom postupku nakon što je Apelacioni sud 23. decembra prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je Nikola osuđen na 20 godina zatvora a njegov brat oslobođen sa nalogom da se u ponovljenom postupku razjasni činjenično stanje, a naročito prisustvo Markovom biološkog materijala na oruđu ubistva.

Braća Mladenović optužena su za teško ubistvo u saizvršilaštvu jer su u hali firme „Minkopeks“ na Bulevaru 12. februar u Nišu, 8. oktobra 2020. godine, na svirep i podmukao način sa umišljajem, zajedno usmrtili Ranđelovića udarajući ga ušicama sekire i čekićem. Nakon toga su krvavu odeću bacili u Nišavu i pozvali policiju, jer su Draška navodno pronašli mrtvog kada su se sa pauze za ručak, vratili u firmu.

Nikola Mladenović se na sudu najpre branio ćutanjem ali je zatim odlučio da prizna ubistvo. Tvrdio je da je gazdu usmrtio jer ga je zlostavljao i eksploatisao.

Zločin

Opisujući kako je došlo do zločina, kazao je da je sve naopako počelo od ranog jutra, kada ih je Draško mimo dogovora već oko 6.45 sati pozvao da odu u fabričku halu.

- Prethodnog dana smo se dogovorili da sutradan na posao odemo oko 10, 11 sati. Međutim, Draško me je pozvao rano ujutro, vidno uznemiren. Kazao je da budemo spremni za pet minuta. Zamolio sam ga da nam da makar pola sata da se spremimo a on me je obasuo uvredama i rekao da najkasnije za deset minuta moramo da krenemo. Probudio sam brata i sa Draškom smo otišli u halu. Kazao nam je da je došlo do promene plana, da moramo duže da ostanemo. Počeli smo da radimo a on je otišao kući po alat a zatim i za ručak. Dok je bio odsutan, tražio ga je neki čovek. To ga je dodatno uznemirilo, sve vreme je gledao kroz prozor – opisao je mladić događaje koji su prethodili ubistvu.

Kako je objasnio, strasti su uzavrele kada mu je gazda zatražio da ostane sa njim i nakon završetka posla.

- Rekao mi je da moram da ga vozim na neku proslavu. Objasnio sam mu da imam porodične obaveze, da ga svaki put poslušam ali da ću morati da ga odbijem. On mi je kazao : - Kako to pričaš sa mnom? Vređao me je a zatim uzeo sekiru i dok sam klečao, udario me njome u leđa. Upitao sam ga, čemu to, a on mi je kazao da ću tek videti, jer ne mogu da se tako ponašam prema njemu. Krenuo je sekirom na mene, shvatio sam da sam u opasnosti, naročito kada mi je kazao da neću stradati samo ja već i moja deca i roditelji. Uzeo sam macolu i udario ga u zadnji deo glave, otimali smo se oko sekire, padali...Jednom sam ga udario ušicama sekire u glavu, on je mene nečim u čelo, ja njega još jednom macolom po glavi a zatim sam otišao – rekao je Nikola. Kazao je da nije ni znao da je Draško mrtav, te da se nadao da će se stvari smiriti jer, kako je objasnio, nije bilo prvi put da se sa njim fizički sukobljavao. Međutim, priznao je da je svom bratu naložio da odeću koju je tog dana nosio, baci u Nišavu ili je spali.

Iako je priznao da se sa Draškom družio, Nikola je kazao da je bio njegova žrtva.

- Nisam smeo da mu ništa odbijem, radio sam sve što mi je tražio. Nisam smeo da ga prijavim jer sam se bojao za porodicu. Plaćao mi je malo i neredovno, možda je smatrao dase svojim radom odužujem za drogu koju mi je davao – kazao je Nikola. Objasnio je da je i na dan ubistva uzeo jednu crtu heroina koju je dobio od poslodavca.

Istakao je da njegov brat Marko nije kriv za ubistvo jer su mu i on i Draško, kad su počeli da se tuku, kazali da se ne meša pa je otišao kući.

Više javno tužilaštvo je tražilo da se obojici izrekne doživotna robija jer, kako je navedeno u završnoj reči, ubistvo su počinili iz niskih pobuda, nisu pokazali nikakvo kajanje, čak su prisustvovali Draškovoj sahrani i nosili mu sanduk.

Video: Ikonopisac traži ukidanje presude kojom je osuđen na 35 godina zbog ubistva starice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    31. januar 2023 | 12:39

    20 godine robije odlezace 12 i u život dalje a poslodavac večno pod zemlju i večni bol porodice a daj bože da posle toga ne uradi isto ako ne i gore pa zbog tako blagih kazni se i dešavaju ovolika ubistva kod nas stvarno zalosno

  • Konstantin

    31. januar 2023 | 13:22

    Apelacioni ukinuo prvostepenu, viši u ponovljenom donese istovetnu prvostepenoj i ona ostaje pravosnažna. Logično bi bilo da apelacioni snosi u celosti troškove ponovljenog (i to personalno od predsednika apelacionog do sudije istog koji se bavio ovim predmetom. Oni su iskazali svoje neznanje i time uvećali troškove) postupka a ne da to po ustaljenoj praksi pada na ledja poreskih obveznika. Kazna je preniska osim ako u prvostepenoj a kasnije i viši nisu uzeli u obzir kao olakšavajuću okolnost to što je ubica nosio kovčeg.

  • clp

    1. februar 2023 | 19:07

    ako gazda nije dobar ,nade se drugi,bolji.ubicu ce ubiti gazdin duh.a ovo je za smrtnu kaznu.presuda je sudska sprdacina.macvanin nije ubio,a osuden 40god.a svirepog ubicu osudili samo 20god.raspustiti sudstvo,i uvesti strane nepotkupljive sudije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA