≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tužilaštvo: Savović priznala da nije vršen pritisak na nju i da nije degradirana

Vreme čitanja: oko 3 min.

Savović je, kako je navedeno u saopštenju, potvrdila da joj je poznata činjenica da bi skoro svi zamenici javnog tužioca prešli iz Posebnog odeljenja u Odeljenje za opšti kriminal

  • 7
Više javno tuzilastvo Foto: Više javno tuzilastvo

Više javno tuzilastvo u Beogradu (VJT) saopštilo je danas da se u javnosti slučaj premeštanja u drugo odeljenje zamenice javnog tužioca Bojane Savović, izmenom godišnjeg rasporeda poslova, iskorišćava u političke svrhe i za lične interese, zbog čega je, kako dodaju, u drugom planu ostala uspešna realizacija velikog i važnog predmeta "EPS", u kojem je uhapšeno šest osumnjičenih protiv kojih je pokrenuta istraga.

Iz VJT ukazuju da je u javnosti namerno ili iz neznanja zaboravljena činjenica da u sistemu takozvanig monokratskog uređenja javnog tužilaštva, odluku o realizaciji, koja u većini slučajeva podrazumeva i hapšenje osumnjičenih, u svakom predmetu donosi javni tužilac, kao i u većini država EU, SAD.

“Predmeti po kojima se postupa su predmeti javnog tužilatva, a ne pojedinih zamenika, koji su "obrađivači predmeta", te je nejasno zbog čega zamenik javnog tužioca Bojana Savović, kojoj su ove činjenice dobro poznate, uporno tvrdi da je to "njen predmet", kojeg je čak želela da se oslobodi u martu prošle godine”, ističe se u saopštenju tužilaštva, u reagovanju na intervju Savovićeve KRIK-u.

Ukazuju da su netačni navodi Savović, da je 24. februara imala neprijatan razgovor u kabinetu sa višim javnim tužiocem u Beogradu Nenadom Stefanovićem, a kome su prisustvovali i prvi zamenik za opšti kriminal i sekretar Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Preciziraju da je zamenica Savović u kabinet tužioca ušla sa mobilnim telefonom, kako bi snimala razgovor, a nakon sedam minuta razgovora samoinicijativno je prekinula snimanje, jer je, kako tvrde, smatrala da ni na koji način nije ugrožena. Navode da joj je tom prilikom postavljeno pitanje da li je ikada iko vršio bilo kakav pritisak na nju u pogledu bilo kog predmeta u kome je postupala, uključujući i predmet EPS, na šta je, kako se dodaje u saopštenju, odgovorila da nije.

“Viši javni tužilac Stefanović joj je postavio pitanje da li je ikada imala bilo kakav pritisak zbog njenih izjava u javnosti, kao saradnik CEPRIS-a, ili član Udruženja javnih tužilaca , odgovor je takođe bio negativan”, preciziraju u saopštenju.

Takođe, Savović je, kako navode, negativno odgovorila i na pitanje da li smatra da je rad u Odeljenju za opšti kriminal degradacija u njenoj karijeri. Na pitanje da li joj je poznato da je neki zamenik javnog tužioca iz opšteg kriminala imao želju da pređe u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, rekla je, kako tvrde, da ne poznaje takvog tužioca.

Savović je, kako je navedeno u saopštenju, potvrdila da joj je poznata činjenica da bi skoro svi zamenici javnog tužioca prešli iz Posebnog odeljenja u Odeljenje za opšti kriminal.

“Zamenica javnog tužioca je takođe upitana zašto je utvrdila u svom nacrtu naredbe o sprovođenju istrage samo pribavljenu korist za osumnjičene u iznosu od oko 433.000 evra, a ne i da je pričinjena šteta od oko 7.500.000 dolara JP EPS, kao što je to utvrđeno u donetoj naredbi o sprovođenju istrage koju je potpisao prvi zamenik za borbu protiv korpucije Brankica Marić. Bojana Savović je odgovorila da smatra da je to stvar tumačenja dokaza”, preciziraju iz tužilaštva.

Na istom sastanku je rekla da sa višim javnim tužiocem Nenadom Stefanovićem nikada nije imala problem i kako citiraju "nikada je nije ni popreko pogledao". Takođe, zamenica je upozorena da nema saglasnost za objavljivanje snimnjenog razgovora, ali da tužilac nema ništa protiv toga da se razgovor snima, dodaju iz VJT.

U danas objavljenom intervjuu za KRIK Savović je iznela tvrdnje da je, pored ostalog, imala neprijatan razgovor sa javnim tužiocem, da joj je oduzet predmet EPS, da joj se prva zamenica javnog tužioca mešala u rad na predmetu. Savović je intervjuu navela i da je bila iznenađena odlukom preraspodele, dodajući da je ona na tom predmetu radi godinu i po dana i da ga najbolje poznaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    26. februar 2023 | 23:09

    A što joj je oduzet predmet na dan hapšenja lica i dan pre njihovog saslušanja ????

  • Pravnica

    27. februar 2023 | 00:01

    Zena sve lepo objasnila veceras u Utisku nedelje...sramota sta se desava...a toga ima i u mnogim JP, drzavnim organima...podrska za gđu Bojanu...svi smo mi po malo Bojana...budite jaki i hrabri...pravda je spora, ali dostizna...

  • Nemanja

    27. februar 2023 | 00:42

    Ovo nema ni u Kolumbiji,da smenis nekoga ko se bori protiv korupcije i radi po zakonu ili je možda trebala da pita glavnog šta može a šta ne može ,tako nam je svuda,treba nama jedna kao ona iz Rumunije što je bila....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA