≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Osmorka iz Šida osuđena na ukupno 50 godina i osam meseci zatvora: Brutalno pretukli trojicu mladića

Vreme čitanja: oko 3 min.

U tuči koja se dogodila u Ulici Laze Telečkog, D. M, iz Vajske i N. Š. iz Čuruga zadobili su teške, a M. P. lakše telesne povrede

  • 2
masovna Tuča Novi Sad Pirot

Foto-kolaž: Twitter/@Silvana71376830, Twitter/boo_maryna, Nadozorne kamere

Osmorica mladića iz Šida, proglašena krivim za tuču koja se dogodila 20. februara 2021. godine ispred jednog ugostiteljskog objekta u centru Novog Sada, osuđeni su u Višem sudu u Novom Sadu na ukupno 50 godina i osam meseci zatvora, a u kaznu će im biti uračunuto vreme koje su proveli u pritvoru.

U tuči koja se dogodila u Ulici Laze Telečkog, D. M, iz Vajske i N. Š. iz Čuruga zadobili su teške, a M. P. lakše telesne povrede, prenosi Dnevnik.

B. D. je osuđen na 15 godina zatvora, L. M. na deset, N. B. na 12, M. M. na dve godine i 10 meseci, a M. M. na dve godine i osam meseci. V. S. je u prvostepenom postupku osuđen na dve godine i 10 meseci, D. N. na dve godine i osam meseci i B. M. na dve godine i šest meseci zatvora.

B. D, L. M. i N. B kazna je izrečena za nasilničko ponašanje sa krivičnim delom teško ubistvo u pokušaju, za šta je predviđena kazna od deset do 20 godina, a preostala petorica mladića za nasilničko ponašanje i teške telesne povrede u saizvršilaštvu, za šta je kazna od šest meseci do pet godina.

Trojica ostaju iza rešetaka

B. D, L. M. i N. B. produžen je pritvor zbog bojazni da bi na slobodi mogli da ponove ili dovrše krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti, dok su se tokom sudskog postupka sa slobode branili M. M, M. M, V.S, D. N. i B. M.

Ova odluka je doneta jer su mladići iz Šida, u stanju kada je njihova sposobnost bila smanjena da shvate značaj svog dela, ali ne do bitnog stepena, osim V. S, u grupi zlostavljali drugog, znatnije ugrozili spokojstvo građana i remetili javni red i mir.

Kako je predsedavajuća sudskog veća sudija Ivana Josifović istakla prilikom obrazlaganja presude, sud je cenio sve dokaze, a najviše video snimak, koji je po zakonu pribavljen po nalogu VJT, a na osnovu kojeg je nedvosmisleno utvrđeno šta se dešavalo i ko je od okrivljenih šta učinio. Sud je u celosti prihvatio izjave oštećenih, a priznanja okrivljenih je cenio kao neminovnost.

- Sva osmorica su ostala ispred lokala i čekala oštećene. Iako su mogli da se udalje, oni ostaju ispred i tu nema govora o nužnoj odbrani. Svi su sa direktnim umišljajem izvršili nasilje - pojasnila je sudija Josifović.

Josifović je naglasila da je sud prilikom donošenja odluke odmeravao sve olakšavajuće okolnosti. Tako je uzeto u obzir da su okrivljeni mladi ljudi, studenti ili zaposleni, neosuđivani i da su se tokom suđenja odazivali pozivu.

Plač u sudnici

Za izricanje presude osmorici mladića iz Šida vladalo je veliko interesovanje, a prilikom javnog objavljivanja presude mogao se čuti plač i jecaj porodice i rodbine okrivljenih. U jednom trenutku neko od prisutnih je prokomentarisao "Ovo nije pravda".Od otežavajućih okolnosti cenjeno je da su postupali u grupi, stepen upornosti, ravnodušnost, kao i da su svi pobegli sa lica mesta.

Kod svih, osim kod L.M. i kasnije N.B, primetno je odsustvo odgovornosti.

Podsećamo, u Višem sudu u Novom Sadu, 13. decembra prošle godine održano je pripremno ročište, a svih osam mladića su se izjasnili da ne priznaju krivicu. Prema nezvaničnim saznanjima, jedan od optuženih je, u međuvremenu, odnosno pre pripremnog ročišta, Osnovnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv dvojice oštećenih.

Brzom i efikasnom intervencijom, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su, dan nakon incidenta, četvoricu osumnjičenih. Lisice su prvo stavljene na ruke L. M. (20), D. N. (21), V. S. (20) i M. M. (21) iz Šida, a dva dana posle tuče, u Novom Sadu i Šidu, uhapšena su još dvojica njihovih sugrađana B. D. (21) i M. M. (21). Nakon toga, uhapšena su i preostala dvojica osumnjičenih B. M. i N. B.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA