≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Sve što znamo o slučaju devojčice sa Zvezdare: Uhapšeni "otac iz pakla" krio se na Karaburmi

Vreme čitanja: oko 7 min.

Uslovi u kojima dete živi verovatno ne bi bili uskoro otkriveni da oca vanbračna supruga nije prijavila za nasilje

  • 17
Uroš Pašajlić, Nasilje u porodici, Zvezdara, Mirijevo Foto-Ilustracija: Nikola Tomić, Shutterstock

Osmogodišnja devojčica koja je pronađena u stanu na Zvezdari u teškom stanju koje je posledica dugog zanemarivanja. "Telegraf.rs" objavljuje sve detalje o jezivom slučaju kakav Srbija ne pamti.

Slučaj je otkriven kada je Ivana L. sa vidnim teškim povredama na licu otišla u policijsku stanicu i supruga Uroša Pašajlića prijavila policiji.

Ona je tada rekla i da Pašajlić duže vreme svoju ćerku drži kao roba, a policija je dete pronašla u teškom stanju. "Otac iz pakla" uhapšen je danas u iznajmljenom stanu na Karaburmi.

Dete jedva bilo živo

- Dete je nađeno, da tako kažemo, jedva živo. Pružena joj je potrebna nega, a za ocem nasilnikom je raspisana potraga - rekao je za Telegraf.rs sagovornih iz istrage.

Pašajlićeva supruga se u policiji pojavila sa razbijenim nosem i podlivom ispod oka.

- Ona je došla sva isprebijana i krvava. Prijavila je da ju je Uroš pretukao, da nasilje traje i da je ustanu devojčica koja ima osam godina i koju drži kao roba. Policija Palilula je otišla na mesto i zatekla stražan prizor. Dete je spaseno, a on je pobegao - dodaje.

Supruga je izjavila da je prelom nosa zadobila tako što ju je Uroš udario glavom u nos.

Oglasilo se tužilaštvo

Nakon što je dežurni zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu obavešten o nasilju nad partnerkom i detetom koje se dogodilo na Zvezdari, naloženo je zadržavanje osumnjičenog.

Kako se on dao u bekstvo, dat je nalog za raspisivanje potrage. Na teret mu se stavljaju krivična dela: nasilje u porodici, protivpravno lišenje slobode na štetu nevenčane supruge, zapuštanje i zlostavljane maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza.

On će najverovatnije sutra biti saslušan u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Komšije se plašile da prijave

Pašalićeve komšije su za Telegraf.rs rekle da je on u iznajmljenom stanu živeo 10 godina, da su svi znali da je unutra dete, ali da su se plašili.

- On i ta žena, I. L. (45), koja je živela sa njim, oboje su narkomani, znali smo da je dete unutra, ali niko nije smeo da prijavi. Plašili smo se... Pre dve nedelje smo čuli čudne zvuke, a onda smo videli plavušu kako ide sa masnicama, bio je mrak, ali mislimo da je to bila ona. On u tom stanu živi 10 godina, iznajmljuje ga. Svi smo bili u strahu od njega. Hitna pomoć je uzela dete pre tri dana, mala je bila u vidno loše. Strašno... - ispričale su komšije za Telegraf.rs.

Tužilaštvo iznelo detalje

Zamenik javnog tužioca je dao nalog da policijski službenici zbog hapšenja osumnjičenog oca nasilno uđu u stan, s obzirom na to da niko nije otvarao vrata. On nije bio u stanu, ali je pronađena devojčica starosti osam godina koja je odmah upućena na lekarske preglede i smeštena u Dom za nezbrinutu decu, odakle je prebačena u dečju kliniku radi daljih detaljnih pregleda, budući da je konstatovano da je dete neuhranjeno i zapušteno.

Pašalić je osumnjičen da je izvršio krivična dela nasilje u porodici, protivpravno lišenje slobode nevenčane supruge, kao i krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dete.

Tužilaštvo je došlo do saznanja da je devojčica odlukom suda poverena na staranje ocu, s obzirom na to da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj.

"Isplivali" novi detalji o pronalasku devojčice

Dete, koje je zlostavljano duži vremenski period, pronađeno je potpuno dezorijentisano.

- Dve policajke su provalile u stan i pronašle devojčicu u kadi. Bila je sklupčana i dezorijentisana. Jedva je govorila, a još se ne zna da li je izlazila napolje. Na kadi je bilo nekoliko kesica pereca i ostaci ubuđale hrane koju je devojčica jela. Takođe, tu je bila i jedna fotografija na kojoj su muškarac i devojčica, za koje se pretpostavlja da su Uroš i dete - rekao nam je sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Navodi da je dete pripalo ocu na staranje nakon što je majka završila u psihijatrijskoj ustanovi, jer je, pod dejstvom narkotika napala svoju majku.

Video: Kako prijaviti nasilje

Oglasio se Centar za socijalni rad

Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Zvezdara, naveo da su po rođenju deteta pokrenuli postupak lišavanja roditeljskih prava oba roditelja, ali da je nadležni sud kasnije doneo odluku da se o detetu stara otac. U slučaju maloletne L. P. postupali su odeljenje Palilula, a zatim i odeljenje Zvezdara od njenog rođenja, kada je porodilište gde je rođena alarmiralo da roditelji nisu podobni da se staraju o detetu.

Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Palilula je, u skladu sa svojim nadležnostima, dete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišenja roditeljskih prava za oba roditelja.

Kako su naveli, nadležni sud je zatim doneo odluku da dete dodeli na staranje ocu. Nakon toga Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Zvezdara, je 2020. godine od strane policije obavešteno da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta, navedeno je iz te ustanove.

Otac se, postupajući po prijavi policije, nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra za socijalni rad koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja.

Nakon toga, kako je navedeno, više nije bilo prijava Centru za socijalni rad u ovom slučaju.

Uroš Pašalić, nasilje u porodici Foto: MUP

Devojčica nikad nije videla sunce

Devojčica ne samo da je bila zlostavljana, već nikada nije odvedena lekaru, niti je izlazila napolje.

- Devojčica nikada nije bila kod lekara na pregledu, nije krenula u školu, niti je izašla napolje. Komšije dete uopšte nisu nikada videli. Nađena je sklupčana u kadi, dezorjentisana, neuhranjena... Dali su joj neophodnu negu kod lekara i prebačena je u prihvatilište, dakle, nije životno ugrožena. Osim toga, bilo je navoda da se majka deteta pojavljivala oko stana na Zvezdari. Ti navodi nisu potvrđeni, majka je osuđivana, njoj je pravno oduzeto starateljstvo, ona je zavisnik, lišena je mogućnosti da bude "majka" detetu, tako da nadležni nju nisu ni tražili, niti će. Čeka se da on bude uhapšen - rekao nam je sagovornik iz istrage.

Otac ranije hapšen zbog nasilja

Otac devojčice Uroš Pašalić, za kojim policija traga, i ranije je hapšen zbog nasilja u porodici.

- Sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu je 29. maja 2015.  godine, donela rešenje kojim je odredila pritvor protiv osumnjičenog Uroša Pašajlića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici. Pritvor je određen zbog opasnosti da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati postupak uticajem na neispitane svedoke - rečeno je iz Prvog osnovnog suda u Beogradu za naš portal.

Oglasio se Prvi osnovni sud

Prvi osnovni sud u Beogradu oglasio se povodom slučaja "deteta u kadi", devojčice koju je otac držao kao roba godinama u stanu na Mirijevu.

U saopštenju za javnost koje dato našem portalu piše da presudom dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava.

Tužbom Gradskog centra za socijalni rad Odeljenje Palilula od 05.04.2016. godine traženo je da se N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a Uroš Pašajlić delimično u odnosu na maloletno dete L.P. Prvi osnovni sud u Beogradu je dana 15.05.2018. godine doneo pravnosnažnu presudu kojom je delimično lišio roditeljskog prava tuženu N.T, i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok je u preostalom delu kojom je traženo da se tužena N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi Uroš delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev odbijen, a ujedno je odbijen i predlog tuženog U.P. kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava.

Odluka je doneta na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” od 31.05.2017. godine iz kog proizlazi da kod N.T. nema namere zanemarivanja roditeljskih dužnosti, dok je tuženi Uroš P. ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad maloletnom L.P, kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu i da je sposoban da stvori materijalna sredstva za odgajanje deteta.

Napominjemo, navedenom presudom maloletno dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava, a iz obrazloženja presude proizilazi da je rešenjem Gradskog centara za socijalni rad-Odeljenje Palilula od 13.07.2016. godine maloletnoj L.P. priznato pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine. Ovo je jedini postupak koji je vođen za vršenje roditeljskog prava nad maloletnom L.P. pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

U.P. nije osuđivan zbog krivičnog dela nasilja u porodici pred ovim sudom i da je dana 24.03.2023. godine, sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu je dala saglasnost policijskim službenicima da nasilno uđu u stan radi neposrednog hapšenja učinioca krivičnog dela.

Zatvarao i mučio Ivanu u stanu u Borči

Prvo osnovno javno tužilaštvo, nezvanično, proverava saznanja policije da je "otac iz pakla" u stanu u Borči držao i mučio i svoju vanbračnu suprugu Ivanu L. (46). Ona je na sebi imala vidljive povrede, ali i one starijeg datuma.

Ovako jeziv zločin nad detetom Srbija ne pamti.

Video: Jurić: Sistem treba da bude implementiran do kraja novembra 2023. godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojana

    28. mart 2023 | 23:32

    Komsije nisu smele??? A komsuje mogu sve videti i komentarisati sta ima kod mene?! S R A M ! ! ! Za Srbiju. Zlu nikada kraja,dajte nesto dobro,od ovoga hvata jeza,dokle vise ljudi nasi!!!💌

  • Strašno

    28. mart 2023 | 22:46

    Proverite da osim drzanja u takvom stanju nije dete koristio za novac za drogu i dr.I to rade ovakvi bolesnici. Nije jasno koji su razlozi da je ovako drži a da je nije ostavio u domu gde je imala pravo.Sumnjivo je da mu je smetala da zivi svoj zivot a da je nije dao u dom nego iz nekog razloga drzao u stanu.Ako nije brinuo o njoj i nije mu trebala zasto je jednostavno nije dao u dom.Sta je ovo dete sve videlo kada to nije mogao da uradi.Mnogo otvorenih pitanja.Strašna patnja tog deteta.Pa zamislite samo jednu njenu noc i dan a ne 8 godina. Želim joj oporavak koliko god može od sveg srca.

  • Ja

    28. mart 2023 | 22:33

    E to su očevi psihopata kriju pravo lice a sud i centar veruju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA