• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nastavljeno suđenje za ubistvo Velibora Dunjića: Salušana 4 svedoka koja su kobne noći bila na splavu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Četiri svedoka, kao i optuženi Goran Knežević, nisu se pojavili na sudu

  • 0
Velibor Dunjic sudjenje

Foto ilustracija: Telegraf/Marko Todorović

Suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića ispred splava Džimis 2014. godine održano je danas u Višem sudu u Beogradu.

Na današnjem ročištu nije se pojavio optuženi Goran Knežević, ali je njegov advokat predložio da se suđenje održi, jer svedoci ne govore o samom Kneževiću.

Saslušano je je četiri svedoka, a četiri svedoka nije došlo na suđenje.

Svedok Miloš Krgović rekao je da je na Džimisu radio kao konobar u centralnom delu splava.

- Te večeri nisam primetio ništa neobično. Ne znam koliko je sati bilo, ali su u jednom trenutku rekli da se dogodilo ubistvo i da ne izlazim - rekao je i dodao da se splav sastoji od više nivoa, te da je nemoguće da se iz dela u kom je bio vidi ni čuje šta se dogodilo.

Za okrivljene je rekao da ih poznaje iz viđenja na splavu.

Svedok Vladimir Mitić, koji se na prethodna dva ročišta prepirao sa sudijom, rekao je da je kobne noći radio kao obezbeđenje na vratima. Istakao je da je bila veoma velika gužva.

- Te noći je Vladimir Đurović došao na splav malo kasnije nego inače, pola sata posle mene. Došao je sa Goranom Kneževićem, Jelenom Krušedolac, Vukom Musićem i još nekim ljudima. Ne znam da li su zajedno došli automobilima, ali su zajedno ušli u lokal - rekao je.

Istakao je da prvooptuženi Đurović, kom se sudi u odsustvu, i on nisu radili zajedno, da je on ostao na vratima, a Đurović celo veče bio unutar splava.

- Đurović je samo u jednom momentu izašao da bi mi predao dnevnicu. Ja sam pušio cigaretu, a Vladimir me je pozvao da siđem da pijem sa njima. Morao sam da idem da vratim bratu auto jer mu je trebao za posao. Rekao sam da ne mogu i tu smo se natezali. Rekao sam da ću doći, nakon čega se on vratio na splav, a ja sam seo u auto i otišao - dodao je Mitić.

Na pitanje tužioca da li je Đurović bio na splavu kao gost ili obezbeđenje, Mitić je rekao da ne zna. Dodao je da je Đurović sa društvom pio u separeu levo od vrata.

- Bio je vidno raspoložen, ali ne znam da li je konzumirao narkotike - rekao je.

Na pitanje tužioca da li mu se Đurović nekada požalio da ima problem sa Veliborom Dunjićem, odgovorio je da mu se "Đurović nikada nije požalio na Dunjića". Upitan da li je Đurović te večeri ili generalno nosio pištolj, odgovorio je da mu nije poznato.

Svedok Mladen Drašković rekao je da se bavio kontrolom robe na splavu, a da je u kritičnom momentu bio u podrumu splava.

- Čuo sam da se nešto dešava. Rekli su da je neka frka napolju - rekao je kratko.

Naredno ročište zakazano je za 22. maj, kada će se nastaviti sa saslušavanjem svedoka.

Podsetimo, na poslednja dva ročišta došlo je do svađe između svedoka Vladimira Mitića i sudije jer je Mitić oba puta negodovao zbog odlaganja ročišta i isticao da ne želi da dolazi, kao i da ne zna zašto je svedok u postupku jer, kako je rekao, večeri koja je po Dunjića bila kobna nije bio prisutan.

Brat odbio da govori

Na prethodnom ročištu, održanom 27. maja, kao svedok ostećeni, prisustvovao je i brat ubijenog, Rade Dunjić. On je istakao da ostaje pri svojim ranijim iskazima iz 2. marta 2015. godine i 10. decembra 2018. godine, ali da prvobitno izjašnjavanje želi da izmeni.

- Ne pridružem se krivičnom gonjenju optuženih i ne ističem imovinsko-pravni zahtev - rekao je.

Na pitanje suda koliko je bio blizak sa pokojnim bratom i da li je Velibor Dunjić bio u problemima, odgovorio je da su "bili veoma bliski i da on nije imao problema ni sa kim. Dodao je da, koliko je njemu poznato, Dunjić nije imao oružje. On je odbio da dalje odgovara na pitanja suda kada ga je sudija upitala kakav je bio odnos između Velibora Dunjića i Nine Šobot.

- Ne želim da, iz ličnih razloga, odgovaram na pitanja. Spreman sam da novčano odgovaram - kratko je rekao.

Iako je više puta upozoren da je u obavezi da odgovara na pitanja suda ili će biti novčano kaznjena, brat Velibora Dunjića, rekao je da sud proceni kakva kazna treba da bude.

- Rekao sam sve što sam mislio da treba da kažem - dodao je.

Na pitanje sudije da li je uplašen i da li je pre dolaska na suđenje dobijao pretnje, odgovorio je da nije uplašen i da mu niko nije pretio.

- Da je Vaš iskaz suštinski bitniji, bili biste debelo novčano kažnjeni. Imajući u vidu da je prvookrivljeni i dalje nedostupan sudskim organima, nećemo Vas kazniti. Ako imate probleme, za to postoje institucije kojima treba da se obratite - rekla je sudija.

Svedočio taksista koji je vozio Dunjićevu ranjenu devojku

Taksista Dušan Petković opisao je kako je vozio Ninu Šobotu da joj bude ukazana lekarska pomoć.

- Taksista sam, radim noćnu smenu. To jutro sam došao ispred Džimisa. Ispred nije bilo automobila, čak ni taksista, što mi je bilo čudno. Video sam dve devojke kako telefoniraju na mostu i očekivao da me pozovu, ali, kada to nisu uradile, krenuo sam napred i tada me je pozvalo dvoje ljudi - ispričao je taksista.

Rekao je da je tada video devojku koja leži na zemlji i da su mu momci koji su ga pozvali rekli da je ranjena i da je preveze u Urgentni centar.

- Stavio sam šatorsko krilo na sedište. Sama je ušla u taksi, na mesto suvozača. Pitao sam gde je ranjena, pokazala je na bilutinu. Pošto je nosila pocepane farmerke, prvo nisam primetio, ali kad mi je pokazala mesto ranjavanja, jasno sam video rupu od metka na farmerkama. Pitao sam da li je još negde ranjena, a ona je pokazala na stomak. Tada sam dao gas, prošao kroz sva crvena svetla. Mislim da sam do Urgentnog centra stigao za pet minuta - dodao je, opisujući kako je vozio Ninu Šobotu, koja je prethodno bila u automobilu sa Veliborom Dunjićem.

Neposredni izvršilac u bekstvu

Na optuženičkoj klupi u ovom postupku su trojica optuženih za pomaganje izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela - Goran Knežević, Miloš Milosavljević i Bojan Starovlah.

Za ubistvo Dunjića i ranjavanje njegove devojke, kao neposredni izvršilac optužen je Vladimir Ðurović, tadašnji pripadnik obezbeđenja splava "Džimis", koji je u bekstvu.

Aleksandar Ðuranović, Marko Gvozdenović, Zoran Vukić i Jelena Krušedolac su, zbog neprijavljivanja krivičnog dela, takođe bili pod istragom tužilaštva, sa kojim su kasnije sklopili sporazume o priznanju krivice.

Krajem 2019. godine, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Vuka Musića na 16 meseci zatvora, jer je prikrivanjem tragova pružio pomoć Vladimiru Ðuroviću nakon ubistva. Musić je tokom suđenja priznao izvršenje krivičnog dela u celosti.

On i drugi već osuđeni su Ðuroviću pomogli tako što su uklonili risiver na kojem je, navodno, bio snimak likvidacije zabeležen kamerom splava.

Prema pravosnažnoj presudi Vuku Musiću, Đurović je, napustivši splav, prišao Dunjićevom autu koji se zaustavio ispred splava i kroz otvoren prozor vozačevih vrata iz pištolja iz neposredne blizine ispalio sedam projektila u glavu i telo Dunjića i tako mu naneo smrtonosne povrede pri čemu je usled dejstva dva projektila T. Š. zadobila tešku telesnu povredu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok