Vreme čitanja: oko 12 min.

Haos na suđenju Miki Aleksiću: Advokat se posvađao sa sudijom, Milena iznela potresne detalje

Vreme čitanja: oko 12 min.

U sud je stigla u društvu Ognjena Jankovića, frontmena grupe Beogradski sindikat, što je ujedno njihovo prvo pojavljivanje u javnosti kao emotivnog para

  • 22
Miroslav Mika Aleksić suđenje Foto: Marko Jovanović

Suđenje vlasniku dramskog studija "Stvar srca" Miroslavu Aleksiću nastavljeno je danas u Palati pravde, a svedočila je oštećena Milena Radulović, kojs je pokrenula lavinu prijava Aleksića za silovanja i polna uznemiravanja.

U sud je stigla u društvu Ognjena Jankovića, frontmena grupe Beogradski sindikat, što je ujedno njihovo prvo pojavljivanje u javnosti kao emotivnog para.

Suđenje opet prolazi u prepirci između sudije i advokata Zorana Jakovljevića.

Branilac Miroslava Aleksića Zoran Jakoviljevića dobio je opomenu zbog nepoštovanja suda, s obzirom na to da je se vreme govorio uporedo sa sudijom, revoltiran zbog toga što mu je pitanje odbijeno.

Do prepirke je došlo jer je Milena Radulović ispravila Jakovljevića i rekla da pre krivične prijave nije razgovarala sa advokatima, već sa jednim advokatom, Goranom Đurašinovićem, a da smatra da je ocu Ive Ilinčić koji je advokat, nije pričala u tom svojstvu, već da je on bio prisutan kao otac.

Jakovljeviću je zaprećeno udaljenjem iz predmeta.

Određena je pauza 15 minuta, nakon čega je suđenje nastavljeno.

Milena odgovarala na pitanja

Oštećena Milena Radulović rekla je da ostaje pri iskazu datom u tužilaštvu, te ga nije iznosila ponovo.

Aleksićev branilac tražio je da ona pred sudom ponovi iskaz jer "sud nije bio prisutan kada je davala iskaz" i dodao da je Milenin iskaz kljičan za otkrivanje istine.

- Protivim se predlogu, branilac to nije tražio za ostale oštećene. Oštećena je imala detaljno višesatno ispitivanje u tužilaštvu, sud ima spise predmeta. Branilac odugovlači postupak - rekla je tižilac, na šta je Jakovljević odgovorio da su njemu mnoga pitanja odbijena "tako da svedokinja definitivno nije detaljno ispitana".

Jakovljević je postavio više pitanja i tome čime se Milena Radulović bavi i da li je opisala scenarije, na šta je ona rekla da je glumica i da scenarije nije pisala. Na pitanje da li je ikada napisan scenario "Učitelj", odgovorila je da je u pitanju medijski spin.

Milena Radulović rekla je pred sudom da je više puta želela da razgovara sa Aleksićem, ali da to na kraju nije uradila.

- Htela sam da razgovaram s njim u periodu dok se radnje nisu događale, kad je situacija van toga da će da me napadne. Htela sam da pitam zašto to radi i da kažem da me ostavi na miru, ali nisam to rekla. Radnje su se događale do kraja juna. Nisam pitala ništa o tome, niti sam rekla, ukoliko se ne računa to što sam mu dok je sve to radio govorila da prestane - objasnila je.

Dodala je da su od njenog odlaska iz dramskog studija više puta bili u istoj prostoriji i da je on bio na svakom njenom ispitu na fakultetu jer joj je njegova supruga predavala.

- U tim situacijama sam gledala da ih izbegnem, nisam želela da razgovaram sa njim - dodala je Radulović.

Objasnila je da je i dve-tri godine ranije pokušala da ispriča šta joj se dogodilo.

- J. V. mi je rekla šta joj je Aleksić radio i znala sam da ima još pet devojaka. Tada nisam znala da ću da podnesem krivičnu prijavu, to je bilo u decembru. Podnela sam je kada smo Iva i ja rekle svojim roditeljima šta se dogodilo, a onda smo se svi zajedno našli jer je Ivin otac pravnik - rekla je Radulović.

Ona je ispričala da je, kada su se sve devojke koje su kasnije prijavile Aleksića okupile, ona rekla da ne može više da ćuti.

- Nisam mogla više da podnesem da se ja osećam krivom, a da on nastavlja u sve većem zamahu. Cilj je bio da ne počne drugo polugodište u školi glume. Smatrala sam da će da napadne tri od šest devojaka koje su išle na pripreme - rekla je.

Na pitanje branioca Jakovljevića zbog čega stalno govori u množini kada priča o prijavi, Radulović je odgovorila da su sve isti dan otišle da prijave.

- Otišle smo zajedno, zato govorim ko. Bilo nam je lakše da sve isti dan prođemo kroz to, ali smo imale razgovore u različitim terminima - rekla je.

Kako je rekla, pretpostavila je da će Aleksić da napadne još tri devojke jer je znala da je "on to činio mnogim devojkama, ne samo ovim koje su prijavile".

Na pitanje da li je A. B, za koju je rekla da je starija od njih i da ju je Aleksić takođe zlostavljao, zvala da bude svedok sa njene strane i gde su sedele kad joj je to rekla, glumica je odgovorila da "nijednu od devojaka nije zvala da ulestvuje ili rekla da ne učestvuje jer je smatrala da je to njihov izbor".

- Znate li koliko mi imamo svedoka koji govore suprotno u odnosu na ono što ste vi rekli? - pitao je Jakovljević, a potom počeo da opisuje gde su se našle Milena Radulović i A. B, zbog čega mu je sudija ugasio mirkofon.

O školi glume

Nakon pauze koja je napravljena zbog spomenute svađe i izrečene opomene advokatu, Jakovljević je nastavio sa postavljanjem pitanja.

- Ne možemo da predočimo šta je oštećena malopre rekla jer je tonsko snimanje, ali čini đi se da je rekča da su odlučile da prijave jer je znala da će sve da se nastavi.kako je znala šta če Mika da radi i u pdnosu na koga? - pitao je Jakovljević, a Radulović je odgovorila "u odnosu na J. V. koja je u zom momentu bila član škole".

Upitana da li je to bila škola, glumica je odgpvorila da je u pitanju bila škola glume, a Jakovljević je potom pitao da li je ona registrovana kao škola u Ministarstvu prosvete.

- To ne znam, ali bila je škola. Mika je to zvao škola čivota. Osim toga, bavio se pedagoškim radom. Ja sam Miki uvek persirala, kao i nastavnicima i profesorima u osnovnoj ili srednjoj školi. Zvala sam ga po imenu jer su ga svi, kad sam ja došla, zvali Mika i Bilja. Radili smo domaće, imali smo pravila ponašanja i oblačenja, kao i šest pravila grupe. On je bio predavač - rekla je Radulović.

Ona je rekla da je naziv bio Dramski studio Stvar srca, ali da je po svojoj formi to bila škola glume. Odgovarajući na pitanja dodala je da dolazak nije bio obavezan.

- Da li je bilo obavezno da idete u osnovnu i srednju školu - pitao je Jakovljević.

- U osnovnu jeste, srednja škola nije obavezna, a i dalje je škola - odgovorila je Radulović.

Kako je ispričala, do svoje 17. godine, kada se sve desilo, obožavala je da ide u Aleksićev dramski studio.

- Tamo sam stekla najbolje prijatelje sa kojima sam i dalje prijatelj, pročitala sam puno knjiga, naučila da kuvam domaću supu, stvorila naviku da idem u pozorište, u muzeje. Bilo mi je zanimljivo - rekla je.

Branilac Jakovljević potom je pitao da li smatra da je sve to mnogo bitnije od fizičke i duševne boli koju je preživela, a glumica je odgovorila da ona prvih šest godina "nije mogla da zna šta će da se dogodi na mestu na kom se do tad osećala najsigurnije".

O seksualnom zlostavljanju

- Kada se prvi put dogodilo, mislim na početak novembra, na poljubac, bila sam u šoku. Nisam sebi mogla da objasnim šta se dogodilo. Mislila sam da je to neki test da vidi da li sam jaka jer se ne deljama ništa slično nije ponovilo, ali onda je jednom prilikom izvršio penetraciju prstima u moje telo. Bila sam uplašena, osećala sam se izdano. Onaj prema kome sam imala strahopoštovanje mi je to uradio. Osećala sađ se prljavo, mislila sam da me time kažnjava. Pitala sam se zašto ja - rekla je Milena.

Istakla je da je posle svega nastavila da dolazi na časove glume jer joj je Aleksić pretio.

- Upućivao mi je pretnje da će, ako odem, da utiče na mišljenje mojih prijatelja, da će da mi se zgadi moj partner. Išamarao me je pred svima, gurao me je dok nisam udarila glavom u ormar. Toliki je uticaj imap na sve da su svi poverovali da je to vežba. Rekao je da Milena dobro glumi kad dobije dva-tri šamara. Svi su aplaudirali. Posle toga sam razmišljala o tome da počinim suicid - dodala je Radulović.

Rekla je da ju je Aleksić "povredio kao niko u životu" i da to nije bila glumačka vežba, kao i da takvu vežbu nikada nisu imali ni u školi glume, ni na fakultetu.

- Nisam znala na koje sve još načine može da me povredi. Uživao je u mom bolu i suzama. Svi smo ga slušali, od malena nismo imali priliku da sami upravljamo, već samo kako on kaže. Takvo je bilo i pravilo, u grupi nema samoupravljanja, samo Mika upravlja - rekla je.

Ona je istakla da je saznanja o tome da je Aleksić seksualno zlostavljao A. B. tek kad je izašla iz škole glume, a da je "dok ju je Aleksić silovao mislila da je jedina".

Odgovarajući na pitanje koliko se puta našla sa ostalim oštećenima, Radulović je odgovorila da se one "nisu nalazile čoporativno".

- Viđala sam se sa svakom od njih, ali nije bilo nikakvog dogodora. Ja sam morala nešto da uradim. Nismo se nalazile čoporatino. Našla sam se sa I. V, više puta sam na fakultetu otišla na kafu sa M. Đ. i Ivom Ilinčić. U decembru 2020. godine nas četiri smo se našle kod mene kući.  Nije bilorazgovora o prijavi, već da moramo da izađemo s tim zbog dece koja su i dalje kod njega u školi i da roditelji dece znaju na šta je sposoban.

Na pitanje čija je ideja bila da izađe u medije pre prijave Aleksića policiji, rekla je da je, kada ju je Srđan Ilinčić pitao da li želi da se potpiše na prijavu, znala da to želi.

- Da sam prvo otišla u policiju, mediji bi preko svojih kontakata saznali za to i došli do izjave. Bojala sam se da će da izvrnu priču i zato sam odlučila da sama izađem u javnost - rekla je Milena.

Jakovljević je potom pitao da li ona smatra da je bila poznata pre nego što je prijavila Aleksića, ali je pitanje odbijeno.

Kada je Radulović rekla da ne zna kad joj je Iva tačno rekla da je i ona zlostavljana od strane Aleksića, Jakovljević je pitao kako se ne seća toga, ali se seća da li je nosila hulahopke nosila 2013. godine.

- Sećam se kad sam nosila hulahopke, a kad ne, jer je Mika govoro "sad je mnogo lakše", držao me je za noge, to su slike koje pamtim vrlo živo - rekla je Milena.

Opisujući dan kad ju je aleksić prvi put neprimereno dodirivao, rekla je da su svi otišli, a da je njoj Aleksić rekao da ga čeka u kancelariji. Potom joj je rekao da ustane, a onda joj prišao i poljubio je.

- Dodirivao me je po rukama, zadnjici, govorio je da mora da se trenura. Nisam to odmah svatila kao pretnju, mislila sam da govorimo o mojoj fizičkoj spremi. Kasnije me je pitao o mom seksualnom životu. Koristio je neprimerene reči, da li se kre*em, koliko, da li sam dožiela orgazan, da li sam suvopi*asta, da li volim to da radim i s kim. Na kraju tog dana me je poljubio, ja sam bila u šoku. On je imao 61, a ja 17 godina. Zaista odvratno - dodala je.

Kako je rekla, bilo joj je veoma neprijatno da odgovara na takva pitanja. Rekla je Aleksiću da je imala seksualni odnos i sa kim, ali nije odgovarala na ostala pitanja.

- Tresla sam se, bila su jako neprijatna pitanja, nisam zbala koja je svrha toga. Kada je hteo da me poljubi, uhvatio me je za potiljak. Nisam mogla da se oslobodim, bila sam paralisana. Pokušala sam da okrenem glavu, ali nisam uspela, čvrsto me je držao. Poljubio me je, fiksirao mi je glavu. Kad je krenuo ka meni, mislila sam da će da me zagrli. Moje telo je više imalo refleksne pokrete, oni nisu bili kognitivni - rekla je.

Na pitanje advokata zašto nije stisnula zube i tako sprečila Aleksića da je poljubi, ističući da je "to rost refleks", odgovorila je da se sve brzo odigralo, da je "njegov jezik bio u njenim ustima pre nego što je stigla da reaguje".

- Nakon toga mi je rekao da raširim noge. Uhvatio me je rukom preko hulahopki i rekao da mora da bude nabrekla kao jabuka. Nakon toga mi je rekao "Aj kući" i ja sam otišla. Moj otac, koji je došao po mene, je video da sam uzrujana, ali to nije bio prvi put da sa časa izađem takva. Mika je znao da odabere jedno do troje ljudi koje će da ponižava, pa je tata mislio da s ezbog toga osećam loše - ispričala je.

Sama otišla da prijavi

- U policiju sam otišla sama, 16. januara. Javila sam se na prijavnicu i rekla da hoću da prijavim silovanje. Poslali su me na drugi sprat, na odeljenje za krvne i seksualne delikte - rekla je Milena.

Na pitanje da li je njen dolazak u policiju bio najavljen, rekla je da nije.

- Nisam imala nikakve beleške prilikom davanja izjave, govorila sam iz glave. Takođe, nisam unapred imala informaciju o tome da će Mika da bude uhapšen.

Na pitanje suda da li su se u Mileninom stanju nalazile još neke osobe osim onih koja je spomenula, neko ko će da bude svedok, rekla je da nije.

Suđenje će biti nastavljeno 19. oktobra, kada će Milena Radulović da nastavi sa iznošenjem iskaza.

Odbio da odgovara na pitanja 

Na jednom od prethodnih ročišta, koje je bilo još jedno u nizu odloženih, ali ovog puta nije bilo u pitanju Aleksićevo loše zdravstveno stanje, već to što je vlasnik škole glume odbio da odgovara na pitanja punomoćnika oštećene Milene Radulović Jugoslava Tintora.

- Neću da odgovaram na njegova pitanja, on je 72 puta davao izjave za medije o ovom slučaju i time ga iz sudnice premestio u javnost - objasnio je Aleksić.

Tintor mu je na to rekao "da se zapita da li je ikada bio učitelj glume".

Na prošlom ročištu Aleksić je, po savetu branioca Zorana Jakovljevića koji je ušao u sukob sa sudijom zbog odbijanja pitanja i rekao da će da bojkotuje proces, odbio da postavlja pitanja jednoj od oštećenih.

Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takode kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksulano zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i druge devojke.

Uhapšen je 16. januara i do 10. septembra 2021. godine je bio u pritvoru, koji mu je tada zamenjen kućnim pritvorom uz elekronski nadzor. Kućni pritvor mu je ukinut 10. marta 2022. godine i od tada se brani sa slobode.

(Telegraf.rs)

Video: Milena Radulović o Aleksiću: Od tog čoveka nikad nisam očekivala pokajanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sele

    19. septembar 2023 | 11:39

    Ovaj narod postaje sve bolesniji ! Za N.V.O će dusu da prodaju

  • Hogar

    19. septembar 2023 | 13:38

    Htela@sam da mu kazem da prestane..pa nisam.....inace redovno isla cetvrtkom na silovanje a Ilincic utorkom...nesto tu ne stima ....nije kako Radulovicka prica nesto precutkuje......mene nijedna nije ubefila da je silovana

  • BASA

    19. septembar 2023 | 12:15

    Baš me zanima ko je smislio , " Scenario za film " ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA