Vreme čitanja: oko 2 min.

Pali u gaćama sa automatom i MUP značkom: Snimak hapšenja grupe koja je oštetila budžet Srbije za 2 milijarde

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izvršen uvoz i carinjenje najmanje 39.078 polovnih motornih vozila čime je pričinjena šteta budžetu Republike Srbije za iznos od oko 2.100.745.000 dinara

  • 4

Uhapšene su 22 osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, dok se neke od njih terete i za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, kao i poreska utaja, a kako se vidi iz priloženog snimka, pripadnici grupe su tokom hapšenje bili u gaćama, nađen im je automat, lažna značka.

Uhapsili su ih pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Službe za borbu protiv organizovnog kriminala, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa inspektorima Sektora poreske policije - Operativno odeljenje Novi Sad i pripadnicima BIA, na teritoriji Subotice i Beograda.

Uhapšeni su organizator R. Š. (39), kao i pripadnici organizovane kriminalne grupe S.K. (35), Z. K. (38), A. K. (35), S. V. K. (41), T. K. (36), Ž. A. (35) i M. M. (26), koji se sumnjiče i za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Takođe, uhapšeni su zaposleni u „Gremy šped“- S. V. (36), J. V. (33), A. V. (25), u “Heck“ i „Heck šped“- N. N. (33), D. R. (35), M. G. (36), u “Maestro Lider LDV šped” - M. S. (1964), kao i osnivači i odgovorna lica privrednih društava pod kontrolom OKG - D. T. (45), A. H. (33), M. E. (25), S. Đ. (35), A. F. (38),V. M. (67) i M. B. P. (34).

Poreska utaja stavlja se na teret osumnjičenima R.Š., S. K., S. V., J. V., N. N., i D. R. Sumnja se da su pripadnici organizovane kriminalne grupe od 2019. godine do danas organizovali osnivanje najmanje 14 privrednih subjekata u Republici Srbiji i u inostranstvu sa namerom da sačinjavaju dokumentaciju sa neistinitim sadržajem u kojoj su iskazane umanjene vrednosti polovnih motornih vozila.

Ta dokumentacija je korišćena u postupku carinjenja prilikom uvoza vozila u cilju umanjenja carine i poreza, a na osnovu podataka dobijenih od špediterskih firmi „Gremy šped“, “Heck“, „Heck šped“ i “Maestro Lider LDV šped”.

Na ovaj način je, u navedenom periodu, izvršen uvoz i carinjenje najmanje 39.078 polovnih motornih vozila čime je pričinjena šteta budžetu Republike Srbije za iznos od oko 2.100.745.000 dinara.


Pretresom stana i drugih prostorija koje su koristili osumnjičeni pronađena je veća suma novca, nekoliko luksuznih automobila, skupoceni ručni satovi, poslovna dokumentacija, kao i pečati domaćih i stranih privrednih subjekata.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    4. oktobar 2023 | 15:56

    A sto nema punih imena i prezimena i firmi koje su prodavale ta vozila, jer spediteri su carinili i pripremali dokumentaciju za carinu, i jedni i drugi

  • Petar Mrkonjic

    4. oktobar 2023 | 16:19

    A sto nista ne preduzimaju protiv onih sto uvoze polovnu opremu na kilograme a prodaju SVE NA CRNO I NA KOMADE, a neki 80% na crno prodaju. Oprema za preradu voca i povrca, za mesnu industriju, za pekare, restorane, hotele, fast food, kafiće... NISTA MANJA PLJACKA AKO NIJE I VEĆA OD OVE. A sta je sa tekstilom, sta je sa second hand koja se uvozi na kilograme i prodaje na komade a ne na grame i kilograme kako se i uvozi. Gde je promocija da je PLACANJE POREZA PATRIOTIZAM PRVOG REDA. Ako svi placaju porez, i svi se uvedu u sistem onda porezi mogu da budu i manji. Mnogi nisu uvedeni u placanje poreza na imovinu ili sa laznim malin brojem kvadrata stanova, kuca, poslovnih prostora. Porez na zakup nepokretnosti bi morao da ide u lokalne samouorave a ne u republicki budzet, a neophodno ga je smanjiti sa 20% na 10% da ga svi placaju. Posto novac ne ide u lokalni budzet opstina i gradova, lokalne samouprave nisu zainteresovane da se taj porez i naplati. I na kraju sta cemo sa peracima para koji po podacima poreske uprave imaju zvanicno mesecnu platu od 75.000 do 570.000 evra mesecno, a te pare iz preduzeca operu sa 2000 poreza i doprinosa na zaradu mesecno koliko iznose maksimalno placeni porezi i doprinosi. Konkretno tih 3896 u Novom Sadu i 4291 u Beogradu, da ne navodim dalje, prave PROSEK PLATE. Tako ovi u Novom Sadu naprave prosek za 168.556 zaposlenih celih 45000 RSD, sto znaci da svi ostali imaju prosek od 55.000 RSD. Zar poreska uprava i pokicija za privredni kriminal, tuzilastvo ne znaju da je to pranje para, jer tamo nisu prijavljeni ni Jokić, ni Djokovic, ni Ronaldo ni Mesi da bi rekli da, da, normalne plate. Nema sportista u Novom Sadu ni programera koji taj novac zaradjuju MESEČNO. Gospodo, to su narodne pare opljackane kroz tendere i nista drugo.

  • E pa jbg

    4. oktobar 2023 | 18:03

    Nisu odvrnuli slavinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA