≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tužilaštvo traži kaznu od 12 godina za Kecmanovića, za majku 2 godine i 6 meseci, a za radnike streljane po 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glavni tužilac govori o slučaju masovnog ubistva u Ribnikaru

  • 28

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović vanredno se obraća javnosti o Vladimiru K, ocu dečaka K. K., koji je izvršio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". On je tokom svog obraćanja izneo više detalja o toku postupka.

- Želim da se u ime VJT zahvalim svim državnim organima koji su bili uključeni istragu, kao i svom timu koji je danonoćno predano radio na ovom slučaju, tako da imamo optužnicu koja je napisana na 267 strana - rekao je Stefanović.

On je istakao da je slučaj sam po sebi specifičan.

- Želim da javnost zna da smo sprovli opsežnu istragu o okolnostima u kojima je krivično neodgovorno dete od 13 godina izvršilo najteži zločin u istoriji ove zemlje. Istragu su vodila dva javna tužioca. Ovom prilikom želim da pohvalim njihovu posvećenost - dodao je.

Danas je Više javno tužilaštvo, nakon nešto više od pet meseci opsežne istrage, podiglo optužnicu protiv Vladimira Kecmanovića.

- On je optužen za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je u periodu od godinu dana pre tragedije obučavao sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem i pripadajućom municijom, kao i da mu je omogućio da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir i kako da stoji i diše prilikom korišćenja oružja - rekao je Stefanović.

On je dodao da je Kecmanović čuvao oružje sa šest okvira i municijom u dva plastična kofera za prenošenje oružja umesto u metalnom sefu sa ključem.

- Kofer u kom je bilo oružje i okvir je imao katanac sa šiform, a drugi je bio bez katanca i u njemu je bila municija. Omogućio je detetu da dođa do dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Sin okrivljenog je došao u posed oružja 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest okvira sa ukupno 92 metka. U ranac ih je prebacio 3. maja i poneo u školu. Prvo je pucao u obezbeđenje, pa u dve učenice za stolom za dežurstvo i jednu koja je bila pored klavira - rekao je.

Potom je otišao do kabineta istorije u odeljenje 7/2 i ispalio 45 projektila. Tu je ubio šestoro dece, a ranio petoro i nastavnicu istorije.

- VJT danas vrši i optuženje majke dečaka Miljane Kecmanović zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, promet, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage na jednom od metaka pronađen njen DNK - na jednoj čauri u kabinetu istorije. Predsednik streljačkog kluba Ratko I. i instruktor u klubu Nemanja M. optužani su za davanje lažnog iskaza - dodao je.

Kako je objasnio, Ratko I. je rekao da nije video dečaka da puca, da je samo jednom preko video nadzora video dečaka kako dotrčava do oca koji puca i da je lično dao nalog instruktoru da dete izved dete napolje. On je rekao i da nikada nije upoznao K. K. niti sa njim bio na vatrenoj liniji, a takav iskaz je suprotan dokazima koji su prikupljeni.

- Okrivljeni Nemanja M. je takođe lažno tvrdio da mu nije poznato da li je Vladimir Kecmanović na svoju odgovornost dao sinu da puca jer on to nije video, a da jeste da bi sigurno sankcionisao takvo postupanje. Rekao je i da mu nije poznato da je Kecmanović sa nekim dolazio da puca, što je takođe u suprotnosti sa dokazima - rekao je.

Optužnica je prosleđena sudu na odlučivanje, a tužilaštvo je zatražilo da Kecmanoviću bude produžen pritvor, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora. Predloženo je da Miljana Kecmanović bude osuđena na dve godine i šest meseci zatvora, a predsednik streljačkog kluba i instruktor na po tri godine.

- Svi očenici odeljenja 7/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom javnog pretresa - zaključio je glavni tužilac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đura

    10. oktobar 2023 | 13:13

    A malom ukor razrednog starešine?

  • Nena

    10. oktobar 2023 | 12:54

    Svaka kazna je mala za roditelje monstruma....I kosta k bi trebao u zatvor bez obzira na godine...Pravda za male anđele i njihovog čuvara.

  • Mihailo

    10. oktobar 2023 | 12:44

    Da su kažnjeni na doživotnu, ne bi se pogrešilo a i da nisu kažnjeni isto bi bilo. Postradalu decu više ništa nemože da vrati.Ovim putem želim da izjavim saučešće svim bližnjima stradale dece. A svim građanima ove nama jedine zemlje Srbije, kažem, Savest ljudi moji, SAVEST. Ma gde bili i ma šta radili, SAVESNI BUDIMO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA