Vreme čitanja: oko 4 min.

Svedok na suđenju Dijani Hrkalović: Tokom obrade Eleza nije se postupalo

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pored ostalog optužnim predlogom Hrkalovićeva se tereti da je nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv osuđivanog kriminalca Darka Eleza, tadašnjem načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću tražila da stavi Eleza na mere tajnog nadzora

  • 0
HRKALOVIC SUDJENJE ROCISTE Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je na suđenju bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, svedok Slobodan Drmanac, nekadašnji načelnik Odeljenja kriminalističke policije u Novom Sadu, rekao je da se tokom operativne obrade osuđivanog kriminalca Darka Eleza, nije postupalo.

On tvrdi da je više saznanja o Elezu imao preko medija nego iz operativne obrade, jer, kako je kazao, oni nisu ništa radili.

Pored ostalog optužnim predlogom Hrkalovićeva se tereti da je nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv osuđivanog kriminalca Darka Eleza, tadašnjem načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću tražila da stavi Eleza na mere tajnog nadzora.

Na taj način su, Hrkalovićeva i Šušnjić, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere, poput tajne pratnje. Drmanac je bio u radnim grupama za nazdor lica iz kriminogene sredine, a između ostalog i grupe koja je pratila Eleza.

Drmanac je kazao i da je prijavio nadređenom Šušnjiću da je preko prijateljskih veza 2017. godine saznao da neko planira da likvidira Eleza, nakon čega je sa Šušnjićem otišao u Beograd, gde se sastao sa Hrkalović. Kako je ispričao svedok, u tom slučaju se postupalo, te je policija pronašla u nekom stanu osobu za kojim je raspisana potraga, ali nije bilo oružja niti nečeg drugog što bi ukazalo da je planirana Elezova likvidacija. Kreštalica je u međuvremenu podneo krivičnu prijavu protiv Eleza, a tada je otvorena operativna obrada u odnosu na Eleza. Drmanac je naveo da je tokom drugog sastanka sa Hrkalovićevom, ona rekla da ne sme da se desi da Eleza ubiju tokom operativne obrade. Potom je Hrkalovićeva izašla na govornicu i pitala svedoka da li je normalno da ukoliko postoji pretnja da će nekog likvidirati, kaže da to ne dozole, a to pitanje sudija nije dozvolila. Drmanac je rekao i da je imao saznanja da je Elez tada imao uređaj "Tetra" preko kojeg je mogao da sluša policijske razgovore i na taj način izbegava hapšenje i prelazi ilegalno u BiH.

Na kraju je Drmanac na pitanje sudije da li za sva nepostupanja u određenim policijskim obradama kriv Šušnjić, on odgovorio da je prema njegovom mišljenju Šušnjić kriv. Danas je ispitan i policajac Goran Radonjić koji je tada pisao krivičnu prijavu koju je Kreštalica podneo protiv Eleza. On je odgovarajući na pitanja odbrane rekao da je njemu tada delovalo da je ta krivična prijava delovala hitno. Radonjiću je Šušnjićev advokat postavio pitanje da li ima saznanja da je Dalibor Bogdanović zvani Boća, kojem se inače sudi za ubistvo MMA borca Uroša Stefanovića i ranjavanje Gorana Kovačevića Goranca, uhvaćen za vreme policijskoj časa tokom pandemije sa dozvolom za kretanje koja je izdata od starne Kreštalicine firme, na šta je Radonjić rekao da nema saznanja. Taj svedok nije imao saznanja ni da li je Hrkalovićeva naložila da se Elez ili Kreštalica stave na mere tajnog nadzora, ali je rekao da je imao saznanja da je Elez bio na merama neke druge službe. Svedok Jagoda Rovčanin je radila na operativnoj obradi Eleza, te je rekla da su oni i izlazili na teren i pratili Eleza, o čemu su kako tvrdi sačinjavani izveštaji. Sledeće suđenje zakazano je za 29. novembar kada su pozvani svedoci.

Kreštalica je inače na prethodnom suđenju detaljno objasnio na koji način mu je Elez pretio i kako ga je prijavio dva puta. Optužena Hrkalović, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su negirali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret. Hrkalović je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda. Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru. Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićka se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina. Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Pored gore navedenog, Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi", među kojima je sedam teških ubistava. Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA