≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se tačno dogodilo 31. jula 1993. godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dokazao sam da su kafić prekrečili i time sakrili rupe od hitaca", kaže Fila

  • 19
Žarko Laušević Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Glumac Žarko Laušević ubio je dvojicu, trećeg ranio nakon sukoba u kafiću u Crnoj Gori. Ova vest odjeklnula je poslednjeg dana jula davne 1993. godine.

I sam glumac izjavio je da je tada "i on umro".

Laušević je, nakon predstave "Sveti Sava", kupio pištolj koji je nosio u torbici.

Ubistvo

U noći između 30. i 31. jula 1993. godine, Žarka i njegovog pet godina starijeg brata Branimira, zvanog Mili, napala je grupa huligana u blizini podgoričkog lokala "Epl“.

- Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran… Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj - otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha - ispričao je Žarko tada.

Žarko Laušević Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Prema njegovim rečima, najviše se uplašio kada je video brata koji je ležao dva metra od njega.

- Iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja - pričao je Žarko.

Iz pištolja CZ99 ubio je Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića.

Odbrana

Pred sudom branio ga je poznati advokat Toma Fila.

Toma Fila, advokat Foto: Milena Đorđević

- Otišao sam u Crnu Goru da se upoznam sa njim i prvo što mi je rekao bilo je: "Ja sam svestan da sam ubica. Molim Vas, Tomo..." Onda smo prešli na "ti", zbog dugog vremena koje smo proveli zajedno, četiri i po godine - ispričao je Toma.

Kako je ispričao za "Telegraf.rs", uspeo je da dokaže da je Laušević pucao u nužnoj odbrani.

- Ispalio je devet hitaca iz svog pištolja. U zapisniku je pisalo šest. Dokazao sam da su kafić prekrečili i time sakrili rupe od hitaca. Svedoci su nam bile dve konobarice iz Bosne i Hercegovine. One su govorile istinu, a nisu se plašile za bezbednost jer su nakon ubistva pobegle iz Crne Gore - kaže Fila.

Kroz proces, tužilaštvo je tvrdilo da nije bila u pitanju nužna odbrana.

- Govorili su: "Ha ha kakav nužna odbrana kada nisu imali ni penkalo, a ovaj potegao pištolj". Da vam još jedno kažem: "Kad politika i emocije uđu kroz vrata, pravda izlazi kroz prozor"- rekao je Fila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • John

    17. novembar 2023 | 16:05

    "Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao" Ključna stvar. Svako normalan ko vidi pištolj će se povući, skloniti, pobeći... Ovi su nastavili. Jasno - imali su ozbiljnu nameru da ih ubiju od batina. Možda i bukvalno ubiju. A pre toga su pokušavali da mu otmu torbicu sa pištoljem. Pitam se da li je onaj treći ikada pomislio "Nisam trebao"?

  • ime

    17. novembar 2023 | 16:50

    Dogodilo se i to da je nenaoruzan momak dobio 13 metaka u ledja-svakako nije samoodbrana ni po kom osnovu. Drugi ubijeni je jos imao zalogaj u ustima, tako da tesko da je jeo i tukao nekog u isto vreme. Ovo je bila osveta sto su ih malo prebili-da nije nosio pistolj samo bi mu ego bio povredjen, a posto je imao oruzje uspeo je da im se osveti. Sve ostalo je pravdanje nekoga ko vam je simpatican i drag, ali ko definitivno ovo nije uradio u samoodbrani. On je imao pistolj, a oni nista, ni dzepni nozic. Mislim to su cinjenice, mozemo mi da pricamo kako je on sjajan i nije hteo i posle one njegove pateticne knjige u kojima je tugovao nad svojom sudbinom jer je morao da bezi i zivi kao imigrant u americi i radi na crno kao moler… nije ni odrobijao svoje delo. Ali on je simpatican i dobar glumac pa neka ga

  • Слађана Точиловац Шаљић

    17. novembar 2023 | 16:40

    То је било зло време и десила се трагедија. Лаушевић је изнео свој крст до краја. Не поновило се никоме и никада.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA