Vreme čitanja: oko 10 min.

Vodio glavnu reč! Advokat Lazarević ipak glavni adut Belivukovog klana, tvrdi da su dokazi podmetnuti

Vreme čitanja: oko 10 min.

Dejan Lazarević zvanično se vratio u postupak protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka kao branilac

  • 1
dejan lazarević, veljko belivuk, marko miljković Foto: ATA Images, TV Pink

Advokat Dejan Lazarević ponovo, nakon skoro dve godine, brani pripadnike kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Pod njegovo advokatsko "okrilje" ponovo je stalo 11 optuženih.

Lazarević se pre povratka na mesto branioca klana pojavio na suđenju 17. novembra prošle godine, kada je suđenje pratio iz publike. On je do danas nastavio da dolazi na suđenja kao javnost, odnosno publika, ali je primećeno da je tokom suđenja hvatao beleške i da je u pauzama davao instrukcije advokatu Nikoli Jerkoviću, koji je sve zapisivao.

Bilo je primetno da se odbrana, prvenstveno Belivuka i Miljkovića, kako kada su je iznosili, tako i kasnije tokom postupka, kada su se njihova obraćanja sudu svodila na primedbe, više temelji na onome što su u startu pripremili sa advokatom Lazarevićem, više nego na onome što su pripremali sa svojim sadašnjim braniocima.

Prirodno se nametnulo pitanje da li je Dejan Lazarević "iza kulisa" i dalje glavni adut klana Belivuk-Miljković. Ipak, desilo se ono što niko nije očekivao, a to je da se Lazarević tako brzo i formalno vrati na mesto branioca.

Podsetimo, na suđenju Belivukovoj grupi Dejan Lazarević se prvi put pojavio 17. novembra prošle godine, kada je suđenje pratio iz publike, dela sudnice koja se nalazi iza optuženih, a odvojena je deblim staklom.

Kako je moglo da se čuje danas tokom prozivanja prisutnih na suđenju, Lazarević brani Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Vladimira Greka, Dejana Tešića, Nebojše Jankovića, braće Budimir, Senada Rešovića, Dragana Mitrovića i Nemanje Đurića. Na samom kraju suđenja, optuženi Vlade Draganić, zatražio je da vrati punomoćje Dejanu Lazareviću.

Na suđenju "vodio glavnu reč"

Upravo advokat Dejan Lazarević danas je na suđenju najviše govorio. Kako je u toku bio uvid u pisanu i foto dokumentaciju, Lazarević je izneo niz primedbi, ističući da su zapisnici falsifikovani, a da je mesto zločina u Ritopeku, nametno kontaminirano, kako ne bi mogli pouzdano da se izdvoje DNK tragovi.

- Nije bilo nasilno, već fiktivno otvaranje blindiranih vrata nekim pajserom, a vrata su bila otključana. U skrivenu prostoriju ušao je visok čovek, koji nije bio obučen kao forenzičar i zadržao se dva do tri minuta. Zatim sam tražio da se legitimiše, ali on nije želeo da kaže svoje ime. Na kraju je rekao da je šef forenzike. Nije tačno da su glavni tužilac i polciija bili u dvorištu, bili su u garaži - rekao je Lazarević.

U skrivenu prostoriju je, kako je rekao, ušlo njih deset do 15. Kako je dodao Lazarević, čovek koji se prdstavio kao šef forenzike rekao je da mogu da priđu na oko dva do tri metra od mašine za mlevenje mesa koja se nalazila u skrivenoj prostoriji.

- Svi smo tu ostavili DNK. Doći ćemo do istine, ako sud odobri da bude ispitan taj šef forenzike. U hodniku smo našli neke kese, u zapisniku je navedeno da je tu pronađena neka puška u koferu. To nije video ni tužilac Saša Ivanić, ni ja. Sve stvari iz kesa su stavljene na šatorsko krilo, policajci su se tu zavlačili i snimali svojim telefonima. Ko god je hteo bio je blizu stvari. Dokazi su kontaminirani - dodao je.

On je rekao da je falsifikovan datum izveštaja, kao i potpis i da su u kuću u Ritopeku ubačene stvari.

- Nađena je ogromna količina oružja, municije. Videćete da to što je nađeno nije u vezi sa okrivljenima. Očekivao sam da će tužilac posle odustanka tužioca od krivičnog gonjenja od okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića, odustati i od ostalih, ali nije - rekao je advokat Dejan Lazarević.

Tužilac Saša Ivanić rekao je da "nema govora o neovlašćenom ulasku" u kuću u Ritopeku, kao ni skidanju postavljenog pečata.

- Kako branilac Lazarević nije ranije stavio primedbu da je NN lice ušlo u prostoriju pre tužioca? Da li možete da verujete da je jedan branilac sa iskustvom takvu priliku propustio? To se danas, Vama saopštava, navodno prisustvo nekog civila, nepoznatog lica. Na zapisnik niko, do danas, nije stavio nikakvu primedbu. Predlažem da preglod obijete kao neosnovan - rekao je tužilac.

- Tužilac i ja znamo ko je ušao i kako se predstavio, ako je to Nenad Vukanić, onda je to visok čovek koji je ušao. Samo recite da li ja govorim ili ne govorim istinu - rekao je Lazarević, a sudija ga je opomenula da se ne obraća direktno tužiocu.

Lazarević je rekao i da branilac sam bira kada će nešto da iznese.

Lazarević je i za drugi izveštaj iz kuće u Ritopeku, na kom se nalazi spisak oružja i uzeti brisevi sa pronađenih stvari, rekao da je u pitanju falsifikat, kao i da se "isti izveštaj, sa izmenjenim datumima, nalazi u spisima predmeta", kao i da je datum izmenjen za tri dana, sa 26. na 29. april.

- Sudija, da li Vam se u životu desilo da Vas boli istina? Nas dvojica znamo šta se tamo desilo. To me pogađa kao čoveka- rekao je Lazarević sudiji.

Iz kućnog pritvora na slobodu

Advokat Dejan Lazarević, koji je branio članove klana, ali i Darka Šarića, u pritvoru je proveo 10 meseci, a potom mu je mera pritvora 17. februara zamenjena merom zabrane napuštanja stana sa elektronskim nadzorom, odnosno kućnim pritvorom sa nanogvicom.

I nanogvica mu je skinuta 6. novembra i on se od tada brani sa slobode.

Lazarević je, zajedno sa Darkom Šarićem i još 13 osoba optužen, između ostalog, za teško ubistvo.

Tužilaštvo Lazarevića tereti da je bio glavni pomagač Darka Šarića. Lazarević je u žižu javnosti dospeo je 14. aprila kada je uhapšen Darko Šarić čiji je on bio branilac, a potom pomenutog datuma uhapšen sa njim kao drugookrivljeni, odnosno, njegova "podrška".

Kako je Tužilaštvo za organizovani kriminal navelo u naredbi o proširenju istrage Dejan Lazarević je kao pripadnik organizovane kriminalne grupe neposredno ili koristeći kriptovane telefone sa aplikacijom Skaj nakon odlaganja manifestacije na Drini na kojoj je od strane organizatora i pripadnika organizovane kriminalne grupe planirao i učestvovao u organizaciji kako da ubiju Nebojšu Joksovića sa orgnizatorom Darkom Šarićem dogovorio da se Joksović ubije na teritoriji Beograda, kao i da se u vozilo oštećenog Gorana Nikolaševića u Valjevu postavi eksplozivna naprava.

Pronašao plaćenog ubicu

Postupajući po dobijenim nalozima od strane okrivljenog Darka Šarića radi lišenja života, odnosno, ubistva, Joksovića pronašao je plaćenog ubicu koji se na "Skaju" potpisivao kao Alen. Njemu je prenosio poruke od Darka Šarića, a potom je lično vršio opservaciju kretanja i dnevne rutine Joksovića i njegovog obezbeđenja, sa ciljem da nađe najbolje mesto sa kog bi ga Alen ubio, kao i što je za ubistvo Joksovića pronašao i obezbedio stanove za skrivanje neposrednog izvršioca pre i nakon izvršenja krivičnog dela, odnosno, vršio je sva plaćanja.

Inače, Nebojša Joksović je svedok saradnik u sudskim postupcima protiv Šarića za krijumčarenje više tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, a bombu su postavili ispod kola Gorana Nikolaševića koji je bio svedok u procesu Šarić, a to delo su uradili sa ciljem da diskredituju Joskovića kao svedoka saradnika, odnosno da sve "svale" upravo na njega.

Nakon što je, kako smo gore naveli, organizator manifestacije na Drini odložio događaj Darko Šarić je prema navodima iz Tužilaštva za organizovani kriminal ubistvo Nebojše Joksovića "pomerio" u Beograd. Kao glavni pomagač označen je upravo Lazarević.

Tačnije, on "vodi računa o svemu" za ubistvo Joksovića.

U međuvremenu jedan od pripadnika Šarićevog klana, Bojan Stanojković je nabavio tri snajperske puške, bicikl-snajper puške sa prigušivačem. Takođe je organizovao kola i štek stanove za izvršioce.

Lazarević potom prolanazi treću osobu za izvršenje likvidacije, izvesnog Alena. Za ubistvo na Drini već su bili angažovani Kurjak i Inženjer.

Šarić tada navodno javlja Lazareviću da će za ubistvo Joksovića da da 1.000.000 evra. Lazarević potom ide u izvidnicu najboljeg terena za ubistvo Joksovića. Navodi da su to dve lokacije, kafić u kojem često boravi meta ili neposredno ispred ulaza u kojem živi.

Logistiku radi u odnosu na policijsko obezbeđenje koje je Joksović u tom trenutku imao zbog statusa svedoka saradnika.

Kada je sve "izračunao", Lazarević javlja Šariću da imaju problem sa snajperom.

- Treba nam snajper dometa od 200 metara, a ovaj naš je slab. Joksović sam prelazi rutu od 50 metara. Sam izlazi iz ulaza i na toj razdaljini ga čekaju policajci. Toliko imamo da ga gađamo, zato nam treba jači snajper - na šta je Šarić rekao da će da pošalje tri snajpera i da "izaberu koji im je najbolji".

Šarić je potom izdao naređenje Lazareviću da se pobrine da ubica ima sve što mu treba u štek-stanu, u šta spada i novi "Skaj" telefon.

- Čovek svakako mora u štek i treba da bude spreman i da ima sve od opreme - napisao je Šarić na "Skaju".

Nakon toga, Šarić nalaže okrivljenom Danilu Odoviću da odnese pare koje su potrebne za sve navedeno.

- Gađaćemo ga najverovatnije u kafiću u kojem jede - rekao je Lazarević Šariću i dodao mu da će sve još da utanače, navedeno je u naredbi o proširenju istrage.

Lazarevićeva uloga - bomba

Od kraja jula 2020. godine, pa do 15. avgusta 2020. godine u Beogradu i Valjevu Darko Šarić i njegovi saradnici imali su nameru da diskredituju Nebojšu Joksovića kao svedoka saradnika. Komunicirali su preko kriptovane aplikacije "Skaj".

Darko Šarić je u periodu od 1. do 9. avgusta poslao preko "Skaja" sve podatke u vazi sa Nikolaševićem, među kojima je bila informacija da on parkira kola na ulici, jer nema garažu. Nakon toga izdaje nalog okrivljenom Nikoli Spasojeviću da pronađe i angažuje osobe koje će da nabave i postave bombu Nikolaševiću. Takođe je izdao nalog okrivljenom Danilu Odoviću da prikupi detaljne podatke o adresi i dnevnoj rutini oštećenog Gorana Nikolaševića kao i podatke o njegovom vozilu.

Danilo Odović prikuplja podatke o adresi i dnevnoj rutini oštećenog Nikolaševića nakon čega ih šalje preko Skaja okrivljenom Nikoli Spasojeviću zajedno sa fotografijama Nikolaševićevog džipa "honda" i obaveštava Šarića.

Spasojević potom po nalogu Šarića angažuje Stefana Andrejića da pronađe osobe koje će da montiraju i postave bombu ispod kola. Spasojević potom nabavlja bombu i angažuje Uroša Radovanovića i Marka Vukića kao izvršioce.

Spasojević u dva navrata obaveštava preko "Skaja" Šarića da je sa Andrejićem sve dogovorio oko podmetanja bombe, traženja mesta za sklrivanje i mogućnost bekstva.

Dejan Lazarević je potom obavestio Šarića preko "Skaja" da postoji rok od osam dana za podnošenje prigovora na odluku tužioca o odbačaju krivične prijave podnete protiv Joksovića. Šarić tada donosi odluku da se bomba Nikolaševiću postavi u tom navedenom roku. Izdaje naređenje Lazareviću da "sve pripremi" i da se predmetni prigovor preda u sredu, a uništavanje vozila uradi u petak kako bi to delo bilo iskorišćeno kao dokaz o osnovanosti navoda krivične prijave podnete protiv Joksovića, kao i da nakon izvršenog krivičnog dela Nikolaševića usmeri tako što će da "kuka na sve strane" u medijima i označi Joksovića kao osobu koja je sama ili preko nekog drugog postavila bombu.

Nakon što je jedan svedok ispitan u policijskoj stanici u vezi sa postavljanjem bombe, advokat Lazarević Šariću javlja da mu je "izjava vrh" i da im se "uklapa u plan".

Branio mnoge

Osim Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i Darka Šarića, Lazarević je branio i Bojana Stanojkovića zvanog Boki, koji je označen kao jedan od organizatora šverca više od dve tone kokaina, koji je u policijskoj akciji "Balkanski ratnik" 2009. godine zaplenjen na jahti "Maui".

Branio je i Danila Odovića, Stefana Andrejića, Uroša Radovanovića i Milana Vučinića, koji su optuženi da su pripremali likvidaciju Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u sudskim postupcima koji su se vodili upravo zbog krijumčarenja više tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu evropu, kao i za to da su postavili bombu ispod automobila Gorana Nikolaševića koji je bio svedok na suđenju Šariću.

Ipak, sada mu se sudi za ista krivična dela. Kako advokaturom može da se bavi jer se smatra nevinim sve dok ne bude dokazana njegova krivica, Lazarević je odlučio da se vrati u postupak koji se vodi protiv Belivukovog klana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA