Vreme čitanja: oko 4 min.

Obdukcija pokazala kako je stradao Andrej (13) iz Niške Banje: Školski drug ga iskasapio, presekao mu vrat

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako se navodi u obdukcinom zapisniku Zavoda za sudsku medicinu, Andrej je pokušao da se odbrani od napada o čemu svedoče brojne rane po šakama nastale dok je hvatao noiž nastojeći i da se spasi

  • 4
Ubijeni dečak Andrej Simić, Niš Foto: D.K.

Obdukcija tela trinaestogodišnjeg Andreja S. kojeg je 5. oktobra prošle godine u svojoj porodičnoj kući ubio školski drug, pokazala je da je tinejdžer bio žrtva stravičnog nasilnog ispada, jer je zadobio na desetine povreda po čitavom telu a vrat mu je prerezan.

Kako se navodi u obdukcinom zapisniku Zavoda za sudsku medicinu, Andrej je pokušao da se odbrani od napada o čemu svedoče brojne rane po šakama nastale dok je hvatao noiž nastojeći i da se spasi.

- Smrt je nasilna i nastupila je usled spoljašnjeg iskrvarenja iz višestrukih ubodnih i sekotnih rana na prednjoj i levoj strani vrata, potpuno su presečeni veliki krvni sudovi vrata, unutrašnja i spoljašnja jugularna (vratna) vena i zajednička karotidna vratna arterija. Ubodne rane nanete su dejstvom šiljka i kombinovanim delovanjem šiljka i oštrice mehaničkog oruđa dok su razderno nagnječne rane, nagnječine, krvni podlivi i oguljotine, nanete tupinom mehaničkog oruđa.

- U vreme nastanka ubodne i sekotne rane na vratu i i ostale utvrđene obdukcijom, zbirno su prestavljale tešku telesnu povredu opasnu po život na granici sa bezuslovno smrtonosnom povredom.Toksikološko hemijska analiza na prisustvo etil alkohola i psihoaktivnih supstnci dala je negativan rezultat - navedeno je u zaključku obdukcionog nalaza.

Lekari obducenti nabrojali su povrede koje je mališan zadobio koje svedoče da je napadač imao čvrstu nameru da ga liši života.

- Osim oštećenja karotidne arterije i jugularne vene na vratu, konstatovane su povrede živca lutalice sa leve strane, dušnika, leve polovine grlene hrskavice, levog plućnog krila, jetre, želuca, devetog levog rebra, četvrtog do sedmog vratnog pršljena, velikog potiljačnog otvora, mišiićnog potkožnog tkiva i kože duž kanala ubodnih rana. Pronađen je izliv od 200 mililitara krvi u levoj polovini grudne duplje, zatim krvna podlivenost mekih moždanih ovojnica oba čeona i slepoočna režnja velikog mozga. Prisutne su mnogobrojne ubodne rane u nivou glave, vrata, grudnog koša, trbuha, desne natkolenice i desnog kolena te višestruke sekotine glave, vrata, leve ušne školjke i obe šake.

Takođe, utvrđene su razderno nagnječne rane oba temena i desnog slepoočnog predela glave te nagnječine kože levog obraza, jagodičnog predela lica i čeono slepoočnog predela glave, desne polovine čeonog predela glave, levog zaušnog predela, brade i podbradnog predela, levog ramena i nadlaktice, desne polovine krsno slabinskog predela leđa i obe šake kao i krvni podlivi kože desne ušne školjke, leve nadlaktice, leve polovine gornje usne i oguljotine kože desne polovine čeonog predela glave - nabrojali su Andrejeve povrede obducenti.

Rane na vratu nazvali su “široko zjapećim” od kojih je jedna promera od čak 125 x 70 milimetara a druga veličine 110 x 60 mm.

Advokat Saša Knežević, punomoćnik Miće i Sanje Simić roditelja ubijenog dečaka, zatražio je od Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu pokretanje postupka protiv njegovog oca i majke zbog zlostavljanja i zanemarivanja deteta.

Na ovakav potez Knežević se odlučio nakon što je Više javno tužilaštvo ustupilo predmet Osnovnom jer protv trinaestogodišnjeg ubice M.M. nije moguće voditi postupak s obzirom na to daje zbog uzrasta pravno neodgovoran.

- Dostavili smo Osnovnom javnom tužilaštvu brojne dokaze da su roditelji maloletnog napadača zapostavili svoje zakonske dužnosti zbog čega postoji njihova krivična odgovornost. Između ostalog dostavili smo im fotografije na kojime se vidi da majka tog maloletnika puca iz pištolja, da maloletni ubica nožem simulira kasapljenje igračke a drugi sin pozdravlja u nacističkom stavu. Sada je stigao i obdukcioni nalaz u kome se detaljno navode povrede oštećenog koje ukazuju da je napadač ispoljio neviđenu agresiju prema školskom drugu i izuzetnu surovost dok ga je lišavao života što opet ukazuje da se radi o profilu ličnosti koji se formirao bez pozitivnog uticaja roditeljske brige.

- To je još jedan dokaz za krivično delo zlostavljanja i zanemarivanja maloletnika koje su izvršili njegovi roditelji a što je eksaliralo tragičnim događajem . Odgovornost roditelja je tim više prisutna jer su moji klijenti u više navrata upozoravali majku tog dečaka na njegovo devijantno ponašanje, posebno na nošenje noževa a da oni tim povodom nisu preduzeli apsolutno ništa. Konsekvence ovog događaja mogle su da budu i mnogo teže jer je taj dečak mogao da delo izvrši u školi, kao što je to učinio maloletni K.K. u Beogradu, te da bude mnogo više žrtava. Nije isključeno da je ovaj maloletnik imao nameru i da tog dana liši života i drugu decu. Postoje dokazi da je na dan ubistva u svoju kuću pozvao još neke dečake koji nisu došli, dok je dete mojih klijenata želju da bude podrška napadaču,što je činio od detinjstva, platio životom - kazao je Knežević.

On je još jednom pozvao Osnovno javno tužilaštvo da krene sa postupkom protiv roditelja maloletnog ubice.

- Mislim da bi bilo veoma važno i za odgovornost roditelja, da se utvrdi motiv ubistva te da se rasvetli odnos koji je ubica imao sa svojim ocem i majkom. Tome bi doprinela forenzička obrada uređaja koji je koristio maloletnik, smatram da se to treba što pre uraditi kako bi se obezbedili svi dokazi za pokretanje postupka protiv njegovih roditelja - zaključio je Knežević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    25. januar 2024 | 11:43

    Strasno! Ne mogu sve ni da citam, koliko je bolesno i strasno! Koliko zla moze biti u detetu, da ovako nesto monstruozno uradi! Kad vec ne moze nas zakon nista, takvom detetu...zatvorite ga u ustanovu, bez mogucnosti da izadje do kraja zivota! A, drage roditelje u dozivotni zatvor!

  • Pocivaj u miru🙏

    25. januar 2024 | 11:42

    Boze ,on je njega iskasapio,koji je to monstrum,strasno☹️.

  • Macka

    25. januar 2024 | 13:10

    Ja nemogu da gledam kako se kokoska kolje,a ovo dete monstrum 2 zaklao decka. Oduzmite ovoj l....i decu a ovog monstruma2 kaznite kao i monstruma 1( koji je pocinio masovno ubistvo) jer je on sada hladnokrvni ubica i treba ga dozivotno zatvoriti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA