≫ 

Vreme čitanja: oko 17 min.

"Kaže Velja da može lepo da se živi od ovoga": Snimljeni razgovori Andrića o "robi" i navijačkim napadima

Vreme čitanja: oko 17 min.

Suđenja Belivukovom klanu nastavljaju se ove nedelje pregledom dokumentacije

  • 1
Veljko Belivuk, Marko Miljković, suđenje Foto: Nikola Anđić, Printskrin: TV Pink

Suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je danas u Specijalnom sudu.

Na današnjem suđenju pregledana je foto i pisana dokumentacija, a slušani su i snimljeni razgovori okrivljenog Marka Andrića.

17.58 Suđenje završeno za danas

Suđenje se za danas završava, a nastaviće se sutra.

17.57 Miljković traži fotografije sa Dunava

- Znam da ste izveli slike sa Dunava kao dokaz, ali da li možemo to da pripremimo za sutra? Ja bih imao komentare na te fotografije. O tome se pričalo samo kad su bili okrivljeni saradnici. Želeo bih da bude pregledan ceo set fotografija - rekao je Miljković, a sudija je odobrila njegov zahtev.

17.51 Nastavlja se pregled pisane dokumentacije

Pregledaju se izveštaji o forenzičkom pregledu lica mesta sa stadiona "Partizana". Čim se počelo da pregledanjem spomenute dokumentacije, branioci su ponovili ono što su ranije pričali, a to je da je na stadionu "neovlašćeno skidan pečat koji je stavila policija".

17.26 "Moram do 'audija' po pištolj"

U razgovoru za koji je navedeno da ga optuženi marko Andrić vodi sa svojom tadašnjom verenicom Marijom, on joj se obraća rečima da "mora da uzme pištolj iz 'audija'" i da mu on "treba za svuda u Nišu".

- A ovi navijači, koji će ti oni, koji moj? Slažem se da treba da ih poštujes i da ih ispoštuješ, ali ako nisi za ovih godinu dana...

U jednom od snimljenih razgovora koji je sa tadašnjom verenicom u automobilu vodio Marko Andrić, on spominje Balivuka. U dokumentu je navedeno da je Andrić pre razgovora sa verenicom bio sa Belivukom na ručku.

- Neće da rizikuje sad, sve je zatvoreno zbog korone. Padanje je u najavi. Ali ima me u planu. Kaže, može lepo da se živi od ovoga - rekao je Andrić verenici.

On joj je takođe pričao kako treba da predvodi napad na navijače Crvene zvezde u Nišu, izgovorivši da će "cela Srbija da ih bije na auto-putu".

Za reč se javio advokat Dejan Lazarević.

- Vidimo u snimku da neko priča sa strane, van dvoje sagovornika. Ne znamo ni da li je u vezi sa krivičnim delom, ni ko je, to nam nije bitno, ali kad priča sa Belivukom, to velikim slovima piše Veljko Belivuk. To valjda sto posto znači da je izvršeno neko krivično delo. Ne zna se ni da li je Veljko Belivuk ili neki drugi Veljko, a krivičnog dela nema ni u najavi. Ovako nešto služi samo da obmane sudsko veće - rekao je Lazarević.

Branioci su istakli i da u transkriptu razgovora ne sme da se spominje da je Andrić pre snimljenog razgovora bio na ručku sa Veljkom Belivukom.

Sudija je Andrića pitala da li se njegov glas nalazi na snimku, a on je odgovorio da mu "nije poznato da je njegov glas" i da mu se "čak čini i da nije ni glas njegove verenice.

17.11 Tužilac se protivi izuzimanju telefonskih razgovora iz dokaza

- U vezi sa Vašom odlukom da se deo komunikacija ne koristi u krivičnom postupku, želim da kažem da smo po Vašem nalogu dostavili u spise predmeta dostavili posebnu dokaznu radnju iz Višeg suda u Nišu. Jedna dokazna radnja je tajni nadzor i praćenje komunikacije, a druga tajno praćenje i snimanje. Naredbom sudije za prethodni postupak Višeg suda u Nišu određen tajni nadzor i snimanje komunikacija koje se obavljaju putem telefona i navedeno je da se snima i internet komunikacija, ali koju isključivo koristi okrivljeni Marko Andrić - rekao je tužilac Saša Ivanić.

Tužilac je rekao da se vrši tajno praćenje komunikacije bez obzira na to gde se osoba nalazi i da tužilaštvo smatra da se radi o zakonskom dokazu. On je dodao da moli sudiju da preispita svoju odluku. Takođe je zatražio odluku u pisanoj formi, kako bi odluka mogla da bude osporena. Naveo je da se nije radilo o tajnom praćenju u stanu.

- Prati se telefonska komunikacija, u njegovom telefonu je softverski paket. Nije to tajni nadzor u stanu instaliranjem opreme. Audio snimci su nastali tajnim nadzorom komunikacije, bez obzira na to gde se telefonski aparat nalazi. Nije instalirana oprema u stanu. Materijal je nastao iz izveštaja BIA i jasno je da je kompletan materijal nastao tajnim nadzorom komunikacije sa telefonskom broju. Stan nije zaštićen u tom smislu. Stan nije centar njegovoe aktivnosti i nije njegovo prebivalište, tužilaštvo izvlači zaključak da se tu odvijaju kriminalne delatnosti koje uključuje neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga - dodao je.

Advokat Mirjana Vasiljević rekla je da ne stoje navodi tužioca jer je u naredbi navedeno da se neće koristiti snimci razgovora koji su obaveljeni u stanu.

- Instalirani softver je snimao razgovor jednog lica sa drugim. To se odnosi na tajno praćenje i snimanje. To nije razgovor između dva telefonska aparata. To je jedan telefon koji ima uređaj za snimanje i snima sve u stanu. Stan jeste centar njegovih životnih aktivnosti, on je tu jeo, kupao se i spavao. Nije centar životnih aktivnosti samo stan na adresi na koju ste prijavljeni - rekla je.

Optuženi Marko Andrić javio se za reč i rekao da se ne radi o tome da je imao telefonsku komunikaciju sa nekim, već o tome da mu je telefon bio prisluškivam.

- Pozivam se na nepovredivost stana, ali ne to jer se tu nalazi neki krucijalni dokaz. Ja se protivim da se slušaju razgovori mene i moje tadašnje verenice koje smo vodili u stanu. Telefon je snimao dok je bio u džepu, dok je stajao u stanu. Čak postoji snimak mog razgovora sa arhitektom jer sam hteo da kupim stan pored, da proširimo i da to bude jedan stan. Toliko o tome da to nije bio centar mojih životnih aktivnosti - rekao je Andrić.

Kako je naveo, u naredbi BIA se navodi da ne mogu kao dokaz da se koriste snimci snimljenih u stanu kao i da je ta adresa centar mojih životnih aktivnosti.

- Ustav garantuje nepovredivost stana i ja ću se boriti za to, a neko će se ovome u Strazburu smejati - dodao je.

Tužilac je rekao da su na snazi bile dve mere i da kod tajnog nadzora i komunikacije nije navedeno da je znimanje zabranjeno u stanu.

16.27 Pauza

Sudija je odredila pauzu za odmor u trajanju od 30 minuta.

16.13 Prikazana fotografija iz restorana

U nastavku dokaznog postupka prikazana je fotografija iz restorana na kojoj se vide Veljko Belivuk i njegova supruga Bojana koji sede sa stolom sa okrivljenima Vladom Georgievim i Slađanom Sekulić.

U dokumentima koja su nosila oznaku "Strogo poverljivo" navode se datumi, mesto i vreme sastanaka njih sa različitim osobama, uključujući i optuženog Veljka Belivuka i njegovu suprugu Bojanu Belivuk. U sudnici je prikazana i fotografija Georgieva, njegove supruge, kao i Beliuvka i njegove žene iz restorana "Kod Pauna" od 4. decembra 2020., na kojoj se vidi kako sede zajedno za stolom.

Advokat Dejan Lazarević i branilac bračnog para Georgiev-Sekulić usprotivili su se korišćenju fotografija kao dokaza na sudu i istakli da nije u pitanju izveštaj o primeni posebnih dokaznih radnji jer "nema potpis, pečat, ni ime službenog lica".

Prikazane su i fotografije iz Tršića na kojima se takođe nalaze njih četvoro. Advokat lazarević rekao je da fotografije mogu samo da pokažu ko se sa kim od optuženih poznaje, ali da su to mogli i "da pitaju optužene", dok je avokatica Sanja Ćeriman istakla da ne može da se utvrdi ko je na fotografijama.

Prema navodima iz optužnice, kuća u Tršiću bila je jedna od "štek kuća" pripadnika klana, koju je bračni par iz Loznice navodno kupio za Belivuka.

Sanja Ćeriman zatražila je da se ceo zapisnik sa današnjeg suđenja izdvoji kao nezakonit dokaz jer su kao dokaz izvedene fotografije iz restorana za koje smatra da su nezakonit dokaz.

16.09 Razgovori Andrića iz stana neće biti korišćeni kao dokaz

Sudija je istakla da se odbija zahtev odbrane da se iz dokaza izuzmu dva DVD-a sa razgovorima Marka Andrića, ali da neće biti korišćeni audio zapisi od 18. novembra, 19. decembra i 20. decembra 2020. godine jer su snimljeni u stanu.

- Nezakonito snimljeni razgovori neće se koristiti, preslušavati, ni uzimati u obzir za sudsku odluku, ali DVD-evi ne mogu da se izdvoje jer su zajedno sa materijalom koji je zakonito pribavljen rekla je sudija.

Ona je za sudsku govornicu pozvala oktivljenog Marka Andrića.

- Možemo da kažemo da su insinuacije da ja razgovaram sa nekim. Verujte da ja u pojedinim situacijama nisam mogao da odredim koji je moj glas i da li je to moj glas - rekao je Andrić.

15.35 Odbijen zahtev za izuzeće

Sudsko veće je donelo odluku da je zahtev nedozvoljen i istaknuto je da je zahtev podnet zbog odugovlačenja postupka. Sudija je istakla da izuzeće sudije ne može da se traži jer odbrana nije zadovoljna načinom vođenja postupka.

Doneta je odluka da se nastavi sa pregledanjem dokumentacije, a prvi na redu su audio zapisi razgovora okrivljenog Marka Andrića, Dušana Mančića Cvikija iz Niša, koji je ranije osuđivan zbog narkotika, kao i NN lica.

U razgovoru je spomenut izvesni Deda, kom je potrebno dati novac. Ista osoba spominjana je i ranije kada je govoreno o trgovini narkoticima Belivukovog klana, a o njemu se govorilo i pod nadimkom Đeneral.

Naime, Andrić je Cvikiju rekao da stiže u Beograd i da će da se "vidi s Dedom". Govori da će da "bude novaca" i da će "sutra da mu ostavi novac". Potom je preslušan njegov ragovor sa NN licem u kom razgovaraju o novcu koji Andrić navodno treba da preda. Iz razgovora deluje kao da Andrić razgovara upravo sa Dedom.

Advokatica Mirjana Vasiljević rekla je da nije uspela da isprati transkript razgovora u skladu sa audio zapisom. Ona tvrdi da ne može da se utvrdi opis koji je dat a koji se tiče toga gde su krenuli, s kim je Marko Andrić, da se obraća NN licu, da razgovaraju o Dedi.

- Mi iz ovih transkripata ne možemo da zaključimo jer se ništa ne čuje od pozadinske buke, takođe ne možemo da tvrdimo ni da je on u pitanju - rekla je Vasiljević.

Advokat Nikola Jerković dodao je da transkripti nisu u skladu sa audio zapisom.

- Ceo materijal koji smo slušali uopšte ne može da se čuje zbog kvaliteta snimka ili zbog uslova u kojima su razgovori vođeni - rekao je.

U jednom od razgovora Andrića i Mančića, jasno se čuje da osoba za koju je navedeno da je Andrić govori o tome da kasni sa vraćanjem novca i navodi da je "ostao i bez novca i bez robe".

Kako je navedeno, Andrić je tokom vožnje automobilom poslao glasovnu poruku Veljku Belivuku.

- Izvini brate, dođe mi krivo i emotivno, emotivno mi teško. Izvini što te opterećujem brate u ovom trenutku, biću kratak, previše sam mu dozvolio. Sve pare su stajale kod njega, spisak kod njega, sve. Ja sam platio 4.000 evra, dao sam 200 evra Struji, da li je problem brate da pokušam do petka da skupim 3.000 evra, u petak da podignem novu turu, ako ne skupim 3.000 jel nije problem, brate da skupim 2.000 evra i da sa 2.000 podignem novu turu i onda ostaje dug 2.200 evra. Molim te brate, izvini što ti se obraćam ovako, ali što sam u ovoj situaciji, Bog mi je svedog da nije moja greška - rekao je.

15.17 Pauza

Predsedavajuća sudija Vinka Beraha Nikićević odredila je pauzu od 10 minuta kako bi bila doneta odluka o zahtevu za izuzeće.

15.08 Miljković se javio za reč

- Pozovite sva lica iz Ritopeka. Ja sam u uvodnoj reči pričao da je tamo 14 nepoznatih DNK tagova. Jesu to mrtve ili žive osobe, ili učinioci, ili su to nezakoniti dokazi? Moramo da pozovemo sve policajce sa njihovih navodnih uviđaja bez naloga za pretres. Zamislite da ste Vi u pritvoru, a neko Vam dolazi u kuću i ima uviđaj kako želi i izuzima dokaze - rekao je Miljković.

On je istakao da mora da postoji naredba za pretres, da se potom rade uviđaji i da se izuzimaju dokazi, a da se, "kad se uviđaj završi, nema novih uviđaja".

- Ko je policiji i forenzičarima davao sve te naloge, pošto naredbe za pretres nema? Interesuje me jedna istina, ko je sve to tu doneo? Dolazili su kamionima, gde je završila zemlja, pločice, tuš kabine - pitao je Miljković.

Za reč se potom javio i advokat Lazarević i rekao da smatra da predsedavajuća sudija nije radila objektivno, već je "maksimalno bili na strani tužilaštva".

- Protrčali ste kroz nezakonite dokaze i falsifikovanu dokumentaciju. Rekao sam Vam istinu, prisustvovao sam uviđaju, tu je bio i tužilac i rekao sam kako se desilo, da je prilikom otvaranja tajne prostorije, kao šef forenzike, ušao visok čovek. Čovek je izašao, pitao šta hoću i rekao da je šef forenzike. Uviđaj je trajao dugo, a rasprava minimum pet minuta. Ako dobijemo snimak sa uviđaja, a smatram da ste dužni da to zatražite, videćete da li je Dejan Lazarević lažov ili govori istinu - dodao je.

Lazarević je rekao da sud ne vodi postupak objektivno, da je na strani tužioca, da "odbrana neće da budu nemi posmatrači".

- Zakonodavac je zamislio da je ovo arena. Imamo tužilaštvo, imamo odbranu, a Vi ste tu da cenite, ali da bude ravnopravno. Mi nikako nismo ravnopravni. Ja da sam dostavio listinge iz Telenora, pitali biste se da li je Lazraveć nenormalan. Sumnjam u Vašu objektivnost i predlažem Vaše izuzeće kao predsednika veća - rekao je Lazarević.

Darko Šarić suđenje Advokat Dejan Lazarević; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

14.57 Belivuk se javio za reč

- Pridružujem se predlozima Miloša Budimira, uz dopune. Obavestili ste nas da će na ročištima biti saslušan svedok Petar Ilinković. Onda ste nas obavestili da je advokatica Jelena Stojić donela dokument overen kod notara u kom on navodi da je vozio automobil koji je korišćen za otmicu Radojevića. Mi nismo imali predlog da se svedok sasluša, dan-danas ne znamo ko ga je pozvao. Međutim, vi ste nas brzo prekinuli - rekao je Belivuk.

Istakao je da je "svedok došao i rekao sve kontra od onog što je sudija rekla da će da ispriča".

- To je bio pravi fijasko i zbog toga mi je drago. Jelena Stojić je rekla da joj je sud naložio da dostavi ono što ima od dokaza ili da pronađe dokaze. Meni je drago što je predsednica našeg veća, nepristrasna, nezavisna, u ovako dobrim odnosima sa tužiocima i punomoćnicima oštećenih. Vi ih savetujete i učite kako da prikupe i prezentuju dokaze i drago mi je što ste van ročišta u komunikaciji sa njima. Bila je dosta osoporavanja nas s Vaše strane, čekali smo da po službenoj dužnosti tužilaštvu izdate neki nalog da nešto urade. Nas ne volite i neželite da nas savetujete kao njih, ne objašnjavate nam kako da se zakonski odbranimo od nezakonitih dokaza. Predlažem da tužilaštvu izdate nalog da nam dostavi sve snimke, audio i vizuelne, načinjene prilikom ulaska u navodnu skrivenu prostoriju sa detaljnim opisom lica koja su ulazila, sa imenima i prezimenima, kao i funkcijama, sa akcentom na visokog čoveka koji je prvi ulazio, bez opreme - rekao je.

Rekao je da žele da osobe sa snimka predlože kao svedoke i da se utvrdi "da li je istina ono što je advokat Lazarević govorio, ili neistina ono što je tužilac rekao".

- Pošto tužioci vole da izvrću sve, ja ću lepo da im govorim jednostavnim srpskim, a ne pravnim jezikom. Ko tačno traži bazne stanice i od koga? Ko izvlači bazne stanice, kome ih dostavlja i kako? Koji idiot je svojom rukom...

Sudija je Belivuka prekinula zbog rečnika. On je odgovorio da "ima pravo na svoje mišljenje", a da sudija nije reagovala kada je Lalić njega nazvao idiotom.

- U redu, koja individua, da tako kažemo, je dozvolila sebi da svojom rukom napiše naša imena na dokumente? E, kada se sve to lepo zahefta i dostavi sa mašnicom, onda ćemo da predlažemo svedoke - rekao je Belivuk.

Sudija je istakla da nije nikog podučavala, već je advokatici Stojić objasnila šta treba da dostavi.

- Kod mene van ročišta dolaze i vaši advokati. Nisam pravila razliku da li je u pitanju branilac ili punomoćnik. Otvorena sam za sve, ukoliko imam vremena. Tako da to nije sporno. Ako je advokat Jelena Stojić priložila overenu izjavu, dobro  znate da to ne može da bude dokaz. Zato sam, neka bude i po službenoj dužnosti, kao svedoka pozvala Petra Ilinkovića - rekla je sudija i naglasila da ne mogu da ulaze u polemiku, kao i da okrivljeni "imaju maksimalna prava" i da Belivuk izvrće činjenice.

Belivuk je odgovorio da je na ročištu na kom je svedočila Marijana Krstović rečeno da nema nikakvih saznanja o vozilima i da advokatica Jelena Stojić nije imala nikakva saznanja, a da se onda "odjednom pojavio svedok".

- Tako da moja teza stoji - rekao je.

- Vaša teza nikako ne stoji - rekla je sudija.

Veljko Belivuk i Marko Miljković Foto: Pink, printskrin

14.44 Za reč se javio Miloš Budimir

- Ja sam se na prošlom ročištu izjašnjavao u vezi sa telefonima i baznim stanicama koje nam podmeću. Želim da dopunim. Poslali ste veštaka grafologa u pritvorku jedinicu da od mene dobije potpise. Ja sam to odbio. Smatram da nezakonito vodite postupak. U naredbi kojom se određuje veštačenje, naveli ste da je razlog da se utvrdi da li se u spisima predmeta nalazi moj potpis - rekao je Miloš Budimir.

On je dodao da je navedeno da se na dve stranice nalaze njegovi nesporni potpisi.

- Moj nesporan potpis je i na izjavi u tužilaštvu. Zašto ne sudite nepristrasno? Zato sam odbio da dam potpis. Treba utvrditi ko je potpisan na forenzičkom izveštaju sa lica mesta napisao "izmenite u omotu izveštaja". Pošto tužilac ne želi da nam kaže ko je to pisao, predlažem da se veštačke grafološki potpisi tužilaca Saše Ivanića i Zorana Babića, ja tvrdim da je to falsifikat - dodao je.

Budimir je istakao da je na prošlom suđenju pregledan "falsifikovan izveštaj Telenora bez potpisa i pečata" i dodao da je u tu pisano njegovo ime i prezime, kao i imena i prezimena drugih okrivljenih.

- Da li ste dali naredbu da se veštače i ta rukom pisana imena? To je važnije od mog potpisa. Naložite tužilaštvu da sudu dostave imena osoba koja su načinile taj falsifikovan izveštaj i pisale moje ime. Predlažem da danas, hitno, odlučite o mom predlogu. Da vam ja dostavim takve izveštaje, Vi biste moj predlog odbacili. Sigurno biste pomislili da nešto nije u redu sa mnom i naredili i neko drugo veštačenje, osim grafološkog. Ko je zatražio i dostavio listing iz Telenora i ko ga je primio? Treba da bude ispitan i navodno ovlašćen radnik Telenora koji je to sačinio - rekao je Budimir.

On je zatražio i da budu ispitani policajci koji su u zapisniku o oduzetim predmetima naveli da je od njega oduzet mobilni telefon, što on negira, i istakao da će nakon svega toga da da potpis za veštačenje.

- Meni od hapšenja pokušavaju da uvale taj neki telefon. Posle hapšenja su nas zatvorili. Mene je policajac izvukao iz marice i, uz pogrdne reči, tražio mobilni telefon. Ja sam rekao da nemam mobilni, drugi policajac je rekao da je moj telefon kod njega. Nisam se raspravljao s njima, nije bila situacijama. U SBPOK je bila frka oko telefona, kako su mogli da me dovedu bez telefona, pitali su gde je. Na kraju su pozvali nekog mobilnim telefonom, i taj neko je rekao da je moj mobilni kod njega i da će da ga donese kasnije. Naravno, oni to nisu uspeli da mi podmetnu, što vidite iz zapisnika o oduzetim predmetima. Jedini telefon koji je oduzet od mene je "gugl piksel 5", gledali smo i naredbu veštačenje tog telefona - dodao je.

Istakao je da je naveden da je taj telefon veštačen bez SIM kartice, a da je navodno imao "Skaj" aplikaciju i naveo da je u narednom veštačenju navedeno da je telefon veštačen sa SIM karticom.

- Ja sam na to skrenuo pažnju, Vi niste uradili ništa povodom toga. Nisu mogli da mi podvale telefon, ali su mi podvalili karticu. A kad mogu karticu, što ne bi mogli i neke bazne stanice. Takođe, čuo sam šta je advokat Lazarević prošli put rekao, da je neko lice, koje se predstavljalo kao šef forenzike, prvo ulazilo u prostoriju. Tužilac to negira, ali nije rekao ni da advokat Lazarević ne govori istinu. Svi znamo da advokat Lazarević govori istinu, a da je tužilac u ovoj sudnici više puta uhvačen u lažima. Predlažem da se pribave snimci uviđaja, kako bismo utvrdili ko govori istinu - rekao je Budimir.

On je rekao da, kada se vidi ko je lice koje je ulazilo u prostoriju, treba da se pozove u sud i da "kaže ko mu je naložio da to uradi i zašto".

Sud moje primedbe mora da prihvati koliko danas, ako hoće da sudi pravedno - zaključio je.

Sudija je rekla da je grafološko veštačenje naloženo jer je Budimir rekao da na dokumentaciji nije njegov potpis.

14.35 Sudija proziva prisutne

14.00 Optuženi dovezeni u sud

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu sena teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    12. februar 2024 | 18:21

    Mogu da se brane koliko hoce, ovo su sve dozivotne u najavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA