Vreme čitanja: oko 5 min.

Odbrana Belivukovog klana osujetila pregledanje poruka sa "Skaja": Okrivljeni saradnici nisu došli do reči

Vreme čitanja: oko 5 min.

Na današnjem ročištu trebalo je da o prepiskama sa "Skaj" aplikacije govore tri okrivljena saradnika u postupku, ali se to nije dogodilo zbog brojnih zahteva i žalbi odbrane

  • 1
Veljko Belivuk, Marko Miljković, suđenje, specijalni sud Foto: Marko Jovanović, Pink

Današnje suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića proteklo je u odugovlačenju postupka i sprečavanju pregledanja dokumentadije sa aplikacije "Skaj", koja je odobrena kao dokaz, a u vezi sa kojom je trebalo da se izjasne tri okrivljena saradnika.

Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, članovi klana koji su potpisali sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i time dobili manje zatvorske kazne u zamenu za informacije, danas su dovedeni u sud, ali nisu progovorili ni reč.

Sudija je više puta najavila pregledanje putanja "Skaj" komunikacije u vezi sa drugom žrtvom klana Aleksandrom Gligorijevićem Pukijem, ali je odbrana, svaki put kada bi to toga došlo, imala novi predlog ili primedbu, čime bi pregledanje dokumentacije bilo odloženo, te ona na današnjem ročištu nije ni došla na red.

Najpre je okrivljeni Miloš Budimir na početku ročišta rekao da ima stomačni virus, te da će morati da izlazi do toaleta, a nakon što se sudu obratio njegov advokat Dejan Lazarević, "promenio je ploču" i istakao da nije u stanju da prati suđenje.

On je pregledan od strane pritvorskog lekara, koji je ustanovio da zaista nije u stanju da prati današnje ročište, te je postupak u odnosu na njega razdvojen. To znači da bi, da je došlo do pregledanja "Skaj" komunikacije, sve što je u vezi s Budimirom moralo da bude preskočeno, te da se čeka da on bude u sudnici kako bi moglo da se komentariše.

Brojne primedbe advokata

Potom je advokat Pavle Litričin, istakao da odbrana nije imala vremena da se upozna sa kompletnom "Skaj" dokumentacijom.

Sudija je istakla da je sada samo dozvoljeno da se dokazi fotokopiraju, a da je odbrana imala tri godine da izrši uvid u zgradi suda.

- Nama je formalno omogućeno da vršimo uvid u te dokaze u petak. Prethodno smo to mogli samo u pritvorskoj jedinici, a tužilaštvo tvrdi da je to krunski dokaz - rekao je advokat Litričin.

Pošto je sudija saopštila da takva primedba ne stoji, on je zatražio odluku veća, a kada mu je saopšteno da je sudsko veće istog stava, Litričin je zatražio izuzeće celog sudskog veća.

Sudsko veće donelo je odluku da se zahtev za izuzeće odbacuje, jer nezadovoljstvo radom veća nije razlog za izuzeće.

Advokati su, potom nastavili da se žale na to da nisu uspeli da otvore kompletnu "Skaj" dokumentaciju, ali je predsedavajuća sudija odlučila da se izvrši uvid u "Skaj" dokumentaciju.

- Niko od branilaca kojima je narezana "Skaj" komunikacija ne može da pristupi folderima "Skaj" komunikacije - rekao je advokat Stefan Stajić, na šta je sudija odgovorila da će problem, ukoliko postoji, biti rešen i da se do sada niko nije žalio.

Na sve načine odlagali pregled prepiski sa "Skaja"

Ipak, tu nije bio kraj odlaganju uvida u "Skaj" komunikaciju u vezi sa ubistvom Gligorijevića.

Odbrana je najpre istakla da dokumentacija ne može da se pregleda dok se ne prikažu zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć, koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal poslalo pravosudnim organima Republike Francuske. Kada su zamolnice pregledane kako na srpakom, tako i na francuskom jeziku, odbrana je zatražila da budu pregledani i odgovori na zamolnice.

Pregledanje spomenute dokumentacije trajalo je duže od dva sata, a advokati su iznosili primedbe, ističući da dokumentacija nije zakonski pribavljena i samim tim ne može da se koristi kao dokaz, iako je sud na prethodnom ročištu "Skaj" dokumentaciju usvojio kao validan dokaz.

- Imali smo prilike da pogledamo zapisnik. Da ne vređam tužilaštvo, ali to je nastavak obmanjivanja francuskih organa. Vide se neki brojevi i imejlovi okrivljenih i na osnovu toga mi dobijamo zapisnik sa imenima okrivljenih i nekih lica koji nisu ni okrivljeni ni svedoci. Francuski organi su mislili da su zaplenjeni neki telefoni i na taj način identifikovani okrivljeni, što apsolutno nije istina - rekao je advokat Dejan Lazarević.

On je rekao da se stvara samo privid da je došlo do utvrđivanja nekog činjeničnog stanja, a da to nije istina.

Advokat Jerković rekao je da je u pitanju "nepouzdan materijal" i da "ne treba da se uzdaju u to što su Francuzi uradili".

Darko Šarić suđenje Advokat Dejan Lazarević; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Belivuk i Miljković osporavali dokaze

- Ni iz jedne naredbe nismo videli da postoji bilo kakva naredba za pretresanje, već se svuda radi o presretanju dokumentacije. Kako je veće moglo da se odredi za ispravu da je data naredba za pretres servera, prilikom čijeg pretresa je nađena komunikacija. Naredbe za pretres nema. S obzirom na to, ja opet stavljam predlog da razmislite o odluci koju ste doneli jer se ne radi o ispravi, već posebnoj dokaznoj radnji i to smo sada i videli - rekao je pred sudom Marko Miljković na samom kraju današnjeg ročišta.

Nakon njega, za sudsku govornicu je izašao Veljko Belivuk.

- Vi ste kao predsednica veća rekli da je veće donelo odluku, tu govorimo o nama nezakonitim montiranim dokazima sa "Skaja". Po našem stanovištu, nije ovo veće donelo tu odluku, već ste Vi pročitali odluku drugog veća u slučaju "Vračarci". Kada ih uporedimo odluka je ista od a do š. Rekli ste da su prupadnici OKG vršili međusobnu komunikaciju preko "Skaj" aplikacije. Naveli ste da tu postoje glasovne i tekstualne poruke i video materijal, za koji mi nikada nismo čuli da postoji - rekao je Belivuk.

Belivuk i Miljković Foto: Pink

On je pitao "od kada je komunikacija između dva lica isprava".

- Vi ste, sudija, konstatovali da je tužilaštvo zaplenilo i identifikovalo mobilne telefone sa "Skaj" aplikacijom. Ja pitam gde, kada i kako, kada od nas nije zaplenjen nijedan telefon. Imamo tvrdnje tužilaštva i falsifikovane policijske isprave, a nemamo dokaze. Tako je bilo i kad ste prikazivali one fotografije, piše sedi Veljko Belivuk, a ja sebe ne prepoznajem na slici. Ne zna se da li je čovek ili medved - dodao je.

On je dodao da se "vidi da sudija delimično ne veruje Francuzima" jer je u dokumentaciji navedeno da korišćenje "Skaj" aplikacije ne znači da se neko bavio kriminalnim radnjama," dok Francuzi tvrde da su to sve kriminalci". Istakao je da je "sud uspeo da ubedi tužilaštvo da se radi o ispravi".

Suđenje Belivukovoj i Miljkovićevoj kriminalnoj grupi biće nastavljeno sutra. I tada će u sudnici biti prisutna trojica okrivljenih saradnika, a nije poznato da li će oni konačno uspeti da se izjasne o dokazima sa skaja, ili će odbrana klana da nastavi sa iznošenjem mnogobrojnih primedbi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bijaoo

    5. mart 2024 | 08:25

    Ja ne verujem da ovi pavijani govore sudu sta moze i sta ne moze i sta mora i sta ne mora kao da au oni zavrsili prava a ne ti smesni lokovi koji glume tuzioce i sudije i koje ce ovi balvani naterati da ih na kraju oslobode zbog nesposobnosti suda! Ovo bi u svakoj drugoj drzavi za dozivotnu kaznu bilo gotovo za najvise 3 meseca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA