Vreme čitanja: oko 7 min.

"Bio je bolestan u glavu, a i ostali organi nisu baš nešto": Gnusne šale Belivukovog klana šokirale sve

Vreme čitanja: oko 7 min.

Na današnjem suđenju klanu Veljka Belivuka prikazane su poruke članova klana koji su se šalili o ubistvu Zdravka Radojevića, ali i pisali da bi ga, da mogu, "ubili ponovo"

  • 0
Specijalni sud, Belivuk i Miljković i Zdravko Radojević Foto: Marko Jovanović, TV Pink, MUP

Ova nedelja suđenja Veliku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovom kriminalnom klanuz protekla je u znaku pregledanja dokaza dobijenih preko kriptovane aplikacije "Skaj" na kojoj su pripadnici klana slali poruke o otmicama i ubistvima, ali i slike raskomadanih tela, misleći da su zaštićeni i ne sluteći da će upravo te poruke biti neki od glavnih dokaza na njihovom suđenju. Na današnjem ročištu prikazane su fotografije tela Lazara Vukićevića, ali i poruke koje su pripadnici klana razmenjivali tokom planiranja otmice i nakon ubistva pretposlednje žrtve klana Zdravka Radojevića.

Planovi za praćenje Zdravka Radojevića otpočeli su kada su u grupu klana poslate poruke u kojima Zdravko Radojević NN licu govori da je išaran mural njegovog pokojnog brata i za to krivi Belivuka i braću Budimir. On je u tim porukama naveo da će "pobiti pseta javno, bez maske".

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić rekao je da misli da je Radojevićev sagovornik istaknuti pripadnik škaljarskog klana.

- Ja sam bio prisutan kad su stigle ove poruke. Tada smo bili u Turskoj. Braća Budimir su tražila da se prešara grafit i on je na to reagovao. Poruke su razmenili Radojević i jedan pripadnik škaljarskog klana. Preziva se Đukić ili Vukadinović, ne mogu da se setim, navodno je istaknuti pripadnik klana. Radojević se njemu požalio, a mi smo dobili te poruke. Često smo nailazili na ovakve poruke od suprostavljenih klanova i tu može da se vidi kolika je ostrašćenost vladala - rekao je okrivljeni saradnik Srđan Lalić.

U sudnici su detaljno prikazane poruke sa čet grupe pripadnika klana koju su imali na aplikaciji "Skaj", a gde su slali fotografije mesta na kom Radojević parkira automobil, fotografije njegovij automobila, kao i njegove fotografije. Okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin ponovio je pred sudom ono što je rekao u svom neometanom izlaganju, a to je da je prvobitan plan bio da se Radojeviću pod automobil postavi bomba, da je to trebalo da uradi upravo on, ali da se od tog plana odustalo.

Ono što je bilo primetno u prepisci članova klana nakon otmice i ubistva Zdravka Radojevića jeste da su slali njegove fotografije i zbijali šale. Prema navodima optužnice, sa "Skaj" telefona koji je koristio okrivljeni Miloš Budimir poslata je poruka u kojoj navodi da su "ubili dečka koji je pucao na Kantonu, da je mrtav već par dana".

Tako je Veljko Belivuk poslao fotografiju Radojevića kako puni pištolj, uz poruku: "Evo, Kaniđa (Radojevićev nadimak na "Skaj" aplikaciji" puni utoku, kreće na Aresa (Miloša Budimira)", na šta je Marko Budimir odgovorio fotografijom Radojevića na kojoj leži na stomaku na najlonu, ruku vezanih na leđima i napisao: "Sapleo se Kaniđa", na šta su se ostali pripadnici klana smejali. Šale su se nastavile Belivukovim slanjem fotografije Radojevića vezanog na stolici sa hirurškom maskom preko lica uz poruku: "I masku je spremio".

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić objasnio je da je Radojeviću stavljena maska na lice da bi ostao njegov DNK materijal i da je bio nateran da kašlje u masku.

- Napunio je i pištolj da ostanu njegovi otisci. Sve to je spakovano u kesu da se izbegne kontakt sa vazduhom i to je posle korišćeno za fingiranu pucnjavu na kuću Marka Budimira - rekao je Lalić.

On je ispričao da je Kaniđa Zdravko Radojević, a da je Ares Miloš Budimir. Rekao je i da je dopisivanje pripadnika klana u vezi sa Radojevićem oslikavalo na koji način su se šalili pripadnici klana.

- Zdravko Radojević na fotografiji pipa oružje i municiju da bi ostavio tragove za nameštenu pucnjavu na kuću Marka Budimira. Iz kuće do tajne prostorije smo ga doveli Veljko Belivuk i ja. Ali smo se spustili svi dole. Zalepili smo mu tragu na usta da ne bi vrištao. Kad smo ga izvodili spustili smo mu glavu da ga komšije ne vide. Slika na kojoj leži na najlonu je slikana u tajnoj prostoriji. Slika sa maskom na licu slikana je na spratu kuće u Ritopeku - rekao je okrivljeni saradnik Hrvatin.

I mesec dana kasnije, Belivukovi ljudi dopisivali su se upravo o Radojeviću.

- Da znam gde je sada tačno, opet bih ga ubio. Ja sam ga samo raskomadao - napisao je Miloš Budimir u prepisci.

- Ja mu šamar nisam lupio - odgovorio je njegov brat Marko Budimir, na šta se Miloš ponovo nadovezao.

- Ja sam ga nabadao malo. Morao sam da ga ponizim, da shvati da je ispod nas, pošto je u jednom trenutku počeo da se ku*či, pa sam ga nab0 u glavu. Baš je bio bolestan i u glavu, a i ovi ostali organi nisu bili baš nešto - napisao je Miloš Budimir.

Zdravko Radojević kriminal Belivuk Ubijeni Zdravko Radojević; Foto: Privatna arhiva

Izveli lažni sudar

O praćenju, otmici i ubistvu Zdravka Radojevića, ranije je detaljno govorio okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin, koji je sklopio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i u zamenu za informacije dobio kaznu od 15 godina zatvora.

- Braća Budimir su ranije radila za Zdravka Radojevića. Postojao je grafit njegovog pokojnog brata koji su par puta žvrljali. Posle Vukićevića, Belivuk, Miljković, braća Budimir i Lalić odlaze, čini mi se, u Tursku. Pisali su mi da odem da vidim poziciju na kojoj živi Zdravko Radojević i rekli su mi da postavim eksploziv pod njegov auto. Ja sam pristao. Zahtevao sam, pošto ne poznajem te krajeve preko Dunava, da nađu nekog ko će da me odvede do kuće. Poslali su mi sliku njegovog crnog "mercedesa s klase". Posle par sati mi je stiglo da ipak nema ništa od toga. Rekli su mi da se Radojević povezao sa nekim Crnogorcima. Da se promangupirao, da priča javno da će da udari na Marka Budimira i njegovu ženu i decu. Mi smo uvek gledali da radimo profesionalno i da ne širimo to na članove porodice - ispričao je tada Hrvatin.

Nebojša Janković je sačekao Radojevića, koji je trebalo da dođe "pasatom" sive ili srebrne boje. Radojević je, kako je rekao, kasnio, a Marko Budimir se nervirao i govorio da je "ceo život takav i da je neodgovoran".

- Uspešno smo izveli lažni sudar. Nismo primetili nikakvu pratnju. Tešić je bio zadužen da čeka kod "Ikee" i uključi se u pratnju. U kući su čekali Belivuk, Miljković, Miloš Budimir, Lalić i Draganić. Sa lažnog sudara Nemanja Đurić ide za Beograd, a mi kod "Ikee" okrećemo i vraćamo se za Beograd. Odlazimo u Braće Jerković da Marko Budimir pokupi kombinezone. Kupujemo hranu i idemo do kuće u Ritopeku. Tada sam prvi i jedini put svojim autom bio u kući - objasnio je.

Video: Rekonstrukcija ubistva šeste žrtve klana Belivuk: Zdravko Radojević

"Ko će da ga reši?"

Kada je došao u kuću, na dvosedu na spratu je zatekao Miljkovića, do njega Zdravka Radojevića i prekoputa Miloša Budimira.

- Dok nismo rešili Radojevića, najviše su pričali braća Budimir i Miljković. Dok sam ja bio u kući niko nije pipnuo Radojevića i rečeno mu je da je o prošao najbolje od svih koji su bili u kući. Savladan je tako što su Belivuk i Miljković izlateli iz dečje sobe. Ovo pričam jer je bila anegdota da su krenuli u isto vreme i zaglavili se u vratima. Nebojša Janković i Draganić su doneli pištolj i municiju i dali mu da sve ispipa, da napuni okvir sa municijom. Kada je to Janković uzeo umotao je pištolj u streč foliju. Iz tog pištolja je trebalo da bude Zdravkovo lažno pucanje na Budimira - istakao je.

Spustili su Zdravka Radojevića u tajnu prostoriju, a folija nije bila nameštena. Spustili su ga na zemlju i tada su se, kako je rekao, "spuštali i Budimir i Miljković".

- Budimir je imao uvek nešto da mu dobaci jer je rekao da će da udari na njegovu ženu i decu. Tada su se prvi put koristili kombinezone, a da sam ja bio tu. Veljko je imao beli, a Miloš Budimir i ja smo imali plave. Skinuli smo Radojevića, položili ga stomakom na zemlju. Stavio sam mu fosnu pod glavu. Veljko je pitao "ko će da ga reši", a Budimir je rekao da on neće jer mu je to kum. Belivuk odlazi ka sekiri. Ja se nisam izjašnjavao da hoću. Belivuk je prišao i jednim darcem ubio Zdravka Radojevića. Pitao me je da li ja hoću nožem da odvojim glavu, rekao sam da hoću. Dobro je to odradio, nožem sam lako odvojio glavu. Tada je ušao Draganić i rekao da nismo napravili kocku od najlona. Stavili smo kocku i krenuli u rešavanje, odnosno usitnjavanje tela - dodao je Hrvatin.

Neposredno pre ubistva Zdravka Radojevića, prema Hrvatinovim rečima, pomogao je Vladu Draganiću da mašinu za mlevenje mesa premesti iz garaže u tajnu prostoriju kuće u Ritopeku, te je ona bila tamo kada je Radojević ubijen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA