Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasio se Homen: Deda i otac su mi bili kolekcionari ordenja

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oglasio se Slobodan Homen

  • 2
Slobodan Homen Foto: Medija centar Beograd

Slobodan Homen, bivši državni sekretar Ministarstva pravde, oglasio se u pisanom saopštenju, a povodom navoda da je učestvovao u nestanku 43.000 državnog ordenja o kojoj je juče javnost izvestilo Treće osnovno javno tužilaštvo. Homen je demantovao da je učestvovao u krađi ordenja i da je u bekstvu.

"O slučaju navodno nestalih 43.000 odlikovanja i mojoj navodnoj umešanosti saznao sam iz medija, kao što sam saznao i da sam u bekstvu. Nije mi potpuno jasno ni zašto su policija i tužilaštvo slučaj navodno nestalih 43.000 odlikovanja pre više od 15 godina, kako su saopštili, danas pokrenuli. Naslućujem. Ali sigurno znam sledeće. Ovo nije tačno. Niti sam učestvovao u iznošenju ordenja, niti sam u bekstvu", naveo je Homen u pisanoj izjavi povodom saopštenja Trećeg osnovnoj javnog tužilaštva.

Na početku saopštenju ocenjuje da nije moguće izneti pola tone odlikovanja, za koje pretpostavlja da vredi onoliko kolika je vrednost materijala od kojeg je napravljeno, iz vladine zgrade koja ima fizičko-tehničko obezbeđenje i kontraobaveštajnu zaštitu.

"Takođe je nemoguće taj teret izneti i iz Predsedništva Srbije, u čiju su nadležnost odlikovanja preneta 2010. godine", ističe Homen.

Homen je u saopštenju naveo da ga "niko nikada u proteklih 15 godina nije zvao da da bilo kakvu izjavu o navodno nestalim odlikovanjima".

"Svakako da bih se bez oklevanja odazvao takvom pozivu", naveo je Homen.

Napominjući da ne živi već više godina u Srbiji, Homen je naglasio da od 2012. godine nema nikakve veze sa Vladom Srbije i da nije ulazio u zgrade državnih organa.

"Već nekoliko godina sa porodicom ne živim u Srbiji i to je poznato nadležnim organima. Kao što im je poznato da često dolazim u Beograd. U Srbiji sam boravio više od 50 puta od kada ne živim, a svakako najmanje deset puta od kako se navodno Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu bavi ovom temom. Njima je dobro poznato gde mi živi majka preko koje su mogli da mi prenesu poruku da bi želeli da me vide. Ja nikada nisam pozvan niti na bilo koji način kontaktiran od strane policije i tužilaštva. Umesto svih tih mogućnosti, čitam iz medija da predlažu poternicu. Zašto?", naveo je Homen.

Homen je naveo i da je "opšte poznato da su mu deda i otac bili kolekcionari ordenja, pa samim ti da se u njihovoj porodičnoj kolekciji nalazi ordenje sakupljano 50 godina".

"Baš zgodno za ovaj slučaj. Zbog svega ovoga vraćam se na slutnje. Od kako sam svoje ime ugledao u medijima, razmišljao sam šta je povod, otkud ova besmislica sada. Da li s mojim imenom i navodno nestalim ordenjem kao dobrom medijskom pričom pokušava da se skrajne interesovanje sa nekog tekućeg, važnog, sudskog procesa. Da li ima nekakve veze sa formiranjem buduće Vlade... ili sa nekim organizovanim kriminalnim grupama kojima sam se zamerio dok sam bio državni sekterar?", naveo je Homen.

"Šta god da je uzrok saznaće se brzo, a zbog svoje porodice voleo bi da se sve otkrije što pre", ističe u saopštenju koje je njegov advokat uputio medijima.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    16. mart 2024 | 14:47

    Зашто? Па зато што постоји огромна разлика између колекционарства и крађе државне имовине. Чак и слика из Народне скупштине Републике Србије. Не знам какве везе има колекционарства са откупом и препродајом државног земљишта одузетог у стечају. Широм Србије. Добијеш дојаву, купиш за динар на намештеник аукцији и продаш за десетине милиона евра инвеститорима. Зашто? Зато што ти се могло.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA