≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dan D za Zorana Marjanovića: Danas iznosi odbranu, Jelena zverski ubijena, telo nađeno u kanalu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Marjanoviću se ponovo sudi za ubistvo supruge Jelene 2016. godine nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu od 40 godina na koju je prvostepeno osuđen

  • 2
Zoran Marjanović suđenje Foto: Marko Jovanović

Ponovljeno suđenje Zoranu Marjanoviću za ubistvo supruge Jelene Marjanović počinje danas u Višem sudu u Beogradu. Marjanović je u julu 2022. godine osuđen na 40 godina robije, ali je odlukom Apelacionog suda koja je doneta u oktobru prošle godine, ta presuda je ukinuta i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Pripremno ročište održano je 14. februara, a Marjanović je u Palatu pravde došao sa slobode, s obzirom na to da mu je Apelacioni sud 3. oktobra ukinuo pritvor.

Marjanović je uhapšen 15. septembra 2017 godine, godinu i po dana nakon ubistva. I ranije je privođen, ali je puštan zbog nedostatka dokaza. Od 12. juna 2018. godine se branio sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, a mera pritvora ponovo mu je određena kada je prvostepeno osuđen.

Presuda nerazumljiva

Slučaj je vraćen na ponovno suđenje jer su, prema mišljenju Apelacionog suda, razlozi kojima je obrazložena presuda nejasni i nerazumljivi. Navedeno je i da su "izostali razlozi o odlučujućim činjenicama", imajući u vidu da prvostepeni sud u izreci presude navodi da je Marjanović suprugu lišio života na svirep i podmukao način, a da pritom nije navedeno kako se došlo zaključka da je ubistvo izvršeno na svirep način, dok se podmuklost opisuje u tome da je ugasio mobilni telefon.

Apelacioni sud je takođe naveo da prvostepeni sud nije naveo kako se trag krvi Jelene Marjanović pronađen u porodičnom automobilu dovodi u vezu sa ostalim dokazima.

Sud je prihvatio nalaze i mišljenje veštaka, a onda dao sopstvenu ocenu u pogledu traga krva na grani u blizini nasipa i doneo zaključak da bi na odeći Zorana Marjanovića morali da se nađu tragovi krvi, navodeći da sudski veštak koji je biolog - genetičar nije kompetentan da se o tim tragovima izjašnjava, kao i da sudski veštaci medicinske struke izvode pogrešan zaključak da je krv na granama neposredno iznad traga okliznuća "najverovatnije naneta od strane izvršioca". Sud nije uzeo u obzir to da je veštak istakao da trag krvi nikako nije mogla da ostavi Jelena, već da je on "sasvim sigurno naneo napadač nakon izlaska iz kanala".

Na taj način je sud, koji je prvobitnoprihvatio mišljenja veštaka i njihove zaključke, te zaključke zamenio svojim mišljenjem, za šta nije bio ovlašćen. Sud je, ukoliko je imao sumnje, morao da odredi novo veštačenje.

Kada je u pitanju gašenje mobilnog telefona, sud je prihvatio nalaz i mišljenje veštaka koji je ostao u ubeđenju i pri iznetom mišljenju da je Marjanović telefon učinio nedostupnim svesno i namerno. Ipak, nije dao jasne razloge na koji način je Marjanović telefon učinio nedostupnim - da li je izvadio karticu, ručno izabrao neku drugu mrežu te je telefon postao nevidljiv za mrežu kojoj pripada ili koristio aluminijumsku foliju kao prepreku za prijem signala. Sve to je veštak naveo kao mogućnosti, a ne kao nesporno utvrđene činjenice.

Ponovo će izneti odbranu

Marjanović je na pripremnom ročištu samo kratko negirao krivicu.

Njegovi branioci predložili su dokaze, među kojima je predlog da se uradi rekonstrukcija događaja, da se saslušaju svi koji su bili na nasipu tog 2. aprila 2016. godine, kao i da bude ispitana ćerka Zorana i Jelene, koja je tog dana bila s njima na nasipu.

Marjanović bi trebalo danas detaljno da iznese odbranu.

On je od početka suđenja tvrdio da nije ubio svoju suprugu, ali je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva tokom suđenja.

Za sedam godine hapšen četiri puta

Marjanović je prvi put priveden 2. aprila 2016. godine, kada je prijavio nestanak supruge Jelene i u pritvoru je proveo 48 sati, dok je prvi put uhapšen 15. septembra 2017. godine, devet dana nakon što je ušao u rijaliti emisiju.

Prva optužnica protiv njega podignuta je 9. februara 2018. godine, a apelacioni sud mu je pritvor ukinuo posle 10 meseci, 12. juna 2018. godine, nakon čega se branio sa slobode.

Druga optužnica pristigla je 27. juna 2018, a drugi put je uhapšen 9. decembra iste godine i to ne u vezi sa ubistvom supruge, već jer se nije odazivao na poziv zbog saobraćajnog prekršaja.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je treću optužnicu podiglo 19. aprila 2019, a ona je potvrđena 3. juna iste godine.

Marjanović je oduđen treći put uhapšen 22. jula 2022. godine, kada mu je izrečena presuda na 40 godina zatvora, ali je ubrzo pušten da izržavanje kazne čeka na slobodi. Ipak, on je ponovo uhapšen samo dva sata kasnije, u svojoj kući u Borči. Iz pritvora je pušten 3. oktobra prošle godine, nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 1

    19. mart 2024 | 09:13

    Ako je stvarno kriv i ima uverljivih dokaza što nije odmah pravosnažno osuđen,pravosuđe nije krivo nego policija i tužilaštvo.

  • 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    19. mart 2024 | 12:16

    Puuuuu kakva gadna njuska ! Jadna ta Jelena za kakvu se nakazu udala , uzas. Zlikovca na dozivotnu !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA