Vreme čitanja: oko 2 min.

Ratković i Blagojević pravosnažno osuđeni na ukupno 36 godina za ubistvo na Vračaru

E. H.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vladimir Bjelanović iz Beograda ubijen je u decembru 2015. godine oko 10 časova u "sačekuši", dok njegova devojka Tijana M. nije povređena u tom obračunu.

  • 0
Čekić, sud Foto: Shuterstock

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na ukupno 36 godina zatvora bivšeg pripadnika "crvenih beretki" Predraga Ratkovića i Stefana Blagojevića, za ubistvo Vladimira Bjelanovića u decembru 2015. godine u Mileševskoj ulici na Vračaru.

Drugostepeni sud je odbio sve žalbe kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu kojom je Ratković osuđen na ukupno 16 godina zatvora za krivična dela ubistvo u saizvršilaštvu, neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila u sticaju sa krivičnim delom posebni slučajevi falsifikovanje isprave, a Blagojević na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora zbog krivičnog dela ubistvo u saizvršilaštvu u koju kaznu mu je uračunara ranije utvrđena pravosnažna kazna zatvora od šest godina.

Ratkoviću je pored kazne zatvora izrečena i novčana kazna od 200.000 dinara, objavljeno je na sajtu tog suda.

Apelacioni sud smatra da je postojanje dogovora između okrivljenih da zajedno liše života Bjelanovića, sasvim očigledno iz njihovog usklađenog i ciljnog postupanja.

Sud dodaje da je Ratković dosta doprineo izvršenju ubistva, jer je najpre nabavio vozilo, zatim i tablice, a sve radi njihove teže identifikacije i prikrivanja tragova.

U podeli uloga, Blagojeviću je pripala uloga egzekutora, a Ratkoviću logistika. Kada se imaju u vidu svi navedeni dokazi, i po nalaženju Apelacioniog suda nesporno je utvrđen prethodni dogovor između okrivljenih.

Apelacioni sud smatra da je pravilno prvostepeni sud prilikom odmeravanja kazni od otežavajućih okolnosti na strani obojice cenio da su ranije osuđivani, dok je od olakšavajućih okolnosti na strani Ratkovića cenio njegove porodične prilike, zdravstveno stanje i zdravstveno stanje člana njegove porodice, a od olakšavajućih okolnosti na strani Blagojevića da je u vreme izvršenja kazne bio mlađe lice, da je imao 25 godina.

Ovaj sud je mišljenja da je prvostepeni sud pravilno ocenio i da su ispunjeni svi uslovi da se za krivično delo ubistvo izreknu maksimalne kazne, zbog zajedničkih otežavajućih okolnosti, odnosno planiranja, duge pripreme, bezobzirnosti, nemilosrdnosti i likvidacije na javnom mestu, takoreći u širem centru grada, koje je moralo izazvati i uznemirenje šire javnosti.

Prvom prvostepenom presudom, koju je Apelacioni sud ukinuo, Ratković i Blagojević su bili osuđeni na po 30 godina zatvora.

Preciziranom optužnicom iz 2020. godine, Blagojević i Ratković terete se za krivično delo ubistvo u saizvršilaštvu, dok se Ratković tereti i za krivično delo neovlašćeno koriščhenje tuđeg vozila u sticaju sa falsifikovanjem isprava.

Vladimir Bjelanović iz Beograda ubijen je u decembru 2015. godine oko 10 časova u "sačekuši", dok njegova devojka Tijana M. nije povređena u tom obračunu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA