≫ 

Vreme čitanja: oko 13 min.

"Do poslednje kapi ćemo da ih cedimo": Uznemirujuće poruke Belivukovog klana tokom pripreme otmice Mitića

Vreme čitanja: oko 13 min.

Natavljeno je sa pregledanjem dokaza dobijenih putem komunikacije članova klana na kriptovanoj aplikaciji "Skaj"

  • 0
Suđenje Veljko Belivuk Velja Nevolja Foto: Marko Jovanović, TV Pink

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je danas u Specijalnom sudu. Na jučerašnjem ročištu pregledane su "Skaj" prepiske u vezi sa poslednjom žrtvom klana Milanom Ljepojom i započeto je sa pregledanjem komunikacije u vezi sa oštećenim I. S. kog su pripadnici klana, prema navodima optižnice, oteli i silovali na stadionu Partizana.

U sudnici su se, tokom pregledanja dokumentacije sa "Skaja" bili su i okrivljeni saradnici Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, koji su sklopili sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i odali informacije u zamenu za blaže kazne.

16.51 Prekinuto suđenje

Sudija je prekinula današnje ročište. Ona je rekla da će suđenje da bude nastavljeno u četvrtak, a da u petak neće biti suđenja zbog nemogućnosti sudskog veća da prisustvuje.

16.48 Stošić se javio za reč

Aleksa Stošić se javio za reč i, osim što je rekao da ne prepoznaje nijedan glas na snimcima, zamolio je da se izjasni o tome što ga je Lalić spominjao.

- Kad je trebalo da dam primer za bazne stanice, tužilac je rekao da nisu izvedeni pisani dokazi i meni je uskraćeno to pravo. Sada se desilo obrnuto, preskočili ste pisane dokaze i prešli smo na "Skaj", za što meni to niste dozvolili. Tužilac je pitao Lalića ko je Riven on je rekao Aleksa Stošić. U optužnici piše da je Riven Nikola Stošić - rekao je.

16.30 Svađa oko puštanja glasovnih poruka

- Zašto ste onda pustili posebno Hrvatinu. Kako ja da prepoznajem đuture? Možda ja ne prepoznajem nijedan glas, a možda neki poznajem. Što se mene tiče, mi ćemo svi tako, Vi nam zabranite, nikakav problem. Tužilac kad je ponovio isto niste mu rekli da ne može, a kad sam ja došao na red onda ne može - rekao je Miljković, a sudija je odgovorila da su "okrivljeni saradnici prepoznavali glasove".

- Vi za sve ovo vreme niste prepoznali nijedan glas, čak ni svoj glas, vratite se na mesto - rekla je sudija, a Miljković je odgovorio da "neće da se vrati" i da želi da završi.

On je dodao da su se na prethodne glasovne poruke "svi izražavali đuture", a sada se pušta jedan po jedan glas. Sudija je Miljkovića vratila na mesto.

Za reč se javio i veljko Belivuk i rekao da nije istina da niko nije prepoznao ničiji glas i da je on prepoznao Srđana lalića kako priča da je silovao I. S.

- Oni ne mogu da prepoznaju glasove jer nisu tumači. Oni mogu samo da daju svoje mišljenje koje mu je dato od strane tužilaštva. Hrvatin je izgovorio neka imena i propustio da kaže Lalić, a Lalić mu je dobacivao, pa se ispravio. Nemam problem sa tim da mi ne dozvolite da slušam snimak po snimak - rekao je Belivuk, a sudija je rekla da će "sve da bude pušteno ukoliko je prepoznao neki glas".

On je rekao da je sve zapisao i da će da ide redom. Potom je rekao da ni na jednom snimku nije njegov glas, glas Marka Miljkovića, Miloša Budimira, Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Dejana Tešića, navodeći jedan po jedan od 36 snimaka.

Optuženi Dragan Mitrović rekao je da "nije sve zapisao kao Belivuk" i zatražio da mu ponovo budu pušteni snimci poruka, što je sudija odbila.

Miloš Budimir je rekao da je "možda prepoznao jedan glas i ako mu se puste sve poruke po 10 puta kao Hrvatinu, pa se možda seti čiji je glas". Nakon toga su puštene poruke. Nakon što je poruka puštena, on je tražio da poruka bude puštena ponovo, a onda rekao da ne prepoznaje glas. Naposletku, Budimir je rekao da ne prepoznaje nijedan od glasova u porukama.

Nakon Budimira, drugi optuženi su pokušali istu "foru" kako bi im poruke bile puštene, a neki od njih vadili su se na loš sluh, međutim sudija ipak nije dozvolila ponovno puštanje poruka.

Marko Andrić je zatrać je zatražio da mu bude pušten snimak broj tri, što je i urađeno. Potom je zatražio snimke šest i devet, što je sudija odbila, istakavši da je "jasno da okrivljeni zloupotrebljavaju svoja prava".

16.18 Miljković traži izuzeće sudskog veća

S obzirom na to da je okrivljenim saradnicima Bojanu Hrvatinu i Srđanu Laliću puštena svaka glasovna poruka kako bi prepoznali čiji su glasovi na njima, okrivljeni Marko Miljković je zatražio da sve poruke budu puštene i njemu.

Sudija mu je odgovorila da će biti puštene poruke ukoliko nekog prepoznaje, a ukoliko želi da kaže da ne prepoznaje nijedan glas, nema potrebe da se puštaju sve poruke.

- Evo sad smo čuli da je motorola bila primarno sredstvo a da je Skaj kočio, a sada kaže da je motorola kočila. Hoću da mi pustite jedan po jedan glas, ravnopravnost oružja. Hoću svaki glas pojedinačno - rekao je Miljković.

Miljković je tada zatražio izuzeće sudskog veća, rekavši da treba da ima ista prava kao okrivljeni saradnici, a njegovim rečima pridružio se advokat Dejan Lazarević, koji je rekao da sudsko veće sudi pristrasno.

- Zašto ga ubeđujete? Rekao je da traži izuzeće. Pošto ne dozvoljavate, tražim vaše izuzeće, izražavam sumnju u vašu objektivnost. Nije šala, da kažete "ako mislite, recite". Ovo što radite nema veze sa zakonom - rekao je advokat Dejan Lazarević.

Sudsko veće odbilo je zahtev za izuzeće, a predsedavajuća sudija je navela da su sve poruke puštene dva puta i da je u pitanju zloupotreba procesnog prava.

Veljko Belivuk i Marko Miljković Foto: Pink, printskrin

16.06 "Ovo Zemunci nisu radili"

Veljko Belivuk je, nakon kidnapovanja i ubistva Nikole Mitića čestitao ostalim pripadnicima klana.

- Braćo moja draga, ja još jednom da vas pozdravim sve, da se zahvalim svima, samo pametno sada, nema ukrštanja svih nas zajedno, nego malo da se pripazimo, zbog murije dok ne prođe samo vrućina, a čim bude prošla vrućina, nastavljamo gde smo stali. Ovo danas nema dalje, ovo je nešto što se ne dešava, rade nas brate šest meseci, mi jedan dan uzmemo da ih radimo i oderemo im čoveka i to uzmemo ga, ovo niko, ovo zemunci nisu radili, ova naša braća starija što se kaže, ne rade. Neka, malo nam skače moral, najbitnije da ostane ovako, da ceo grad, svi živi znaju za Kratosa (Marka Miljkovića prim. aut) i mene, nek nas rade, mi smo naučili da se pazimo, imamo brate i finansije i logistiku da se pazimo, bitno je da vi ovako ostanete neutralni za javnost a da kidamo. Prvo što murija onda ne može da vas radi, nema ideju koga treba da rade a drugo dušmani vas neće čačkati - poslao je Belivuk.

On je svojim saradnicima dao savet da ne pričaju okolo o svemu što se dogodilo jer Miljković i on "ne žele nikog od svojih da sahranjuju".

- Vi se krećite normalno, obilazite bazu, ljude, vodite malo taj poslić, ništa nismo uradili ako Beograd ostane na vetrometini. Kratos i ja ako malo da se maknemo samo dok ne vidimo koji su sledeći koraci i to je to. Ljubim vas sve, baš svaka čast svima ja sam oduševljen, do pre kad smo Kratos i ja izašli iz zatvora bili smo brate na vetrometiji klasičnoj, a sada imamo ekipu, niko od nas nije cinkaroš ni pandur niti milijarder, a ekipa je ono, zlo - dodao je.

Foto: Tužilaštvo za organizovani kriminal, Hrvatin stoji nad Mitićem koji sedi na krevetu, Lalić čuči sa kačketom, Belivuk gleda u njih i stoji Hrvatin stoji nad Mitićem koji sedi na krevetu, Lalić čuči sa kačketom, Belivuk gleda u njih i stoji; Foto: Tužilaštvo za organizovani kriminal

15.26 Gleda se "Skaj" dokumentacija o ubistvu Mitića

Sudija je prihvatila predlog tužioca da se pregleda "Skaj" dokumentacija u vezi sa ubistvom četvrte žrtve klana Nikole Mitića, koje je obuhvaćeno drugom optužnicom protiv klana.

Miljković: Idite slikajte prozor da vidimo ko je taj u stanu. Treba slikati sve što nam gleda u dvorište.

Belivuk: Lagano, braćo, vraćajte vi kamere, pa kad vidimo to, mnogo nam je bitan taj auto. Ako vidimo auto, možemo već danas da krenemo da radimo, a zamolićemo Šerifa, zamolićemo LeoLuku i koga već tu još ne zna da se vozikaju oko stadiona i da traže to vozilo. Vraćaj unazad dok neki BMW ne izađe i krene ka komandi, a onda pusti i gledaj na obe kamere koji auto proleće od crkve dole ka teniskom klubu.

Miljković: Uslikajte ga na prozoru da vidimo ko nam tamo bleji, ko je početni cinkaroš.

Miljković: Neka, nećemo ih napinjati, sutra ćemo vatromet da proviri i petarde. Izbušite mu sve gume. Sad nam je sve sumnjivo. Swena deremo prvog, najveća koncentracija da nađemo beli auto i da vidimo ko je u njemu, a Swen je, milion posto. Hahahaha nama je sad sve sumnjivo.

Belivuk: Ako treba, njemu ćemo četiri kilograma da spakujemo pod dupe, da mesecima traže deloce, da ga pulverizujemo kao Žutog.

Miloš Budimir: Samo da vas zamolim da, ako uhvatimo nekogaod ovih, da im objasnimo do kraja šta je muka.

Miljković: Normalno, do poslednje kapi ćemo da ih cedimo.

Budimir: Kupićemo brener i nova klešta i sve što treba! Pa ako treba i pet dana da budemo tamo.

Belivuk: Ja dajem reč da će proči torturu kao nikada do sada. Ovaj kad je rekao šta nas je zanimalo, izgubio sam volju za mučenjem. Swena i Dilindžera ću sa užitkom, štaviše, ima žive da ih grizem i žvaćem meso.

Nikola Mitić belivuk Ubijeni Nikola Mitić; Foto: Nestali Srbija

15.20 Belivuk se javio za reč

Veljko Belivuk pitao je da li je fotografija I. S. nastala 10. avgusta.

- Evo još jedan dokaz da Lalić priča naučen tekst. On je izričito rekao da je na stadionu bio 9. avgusta i navodno opservirao sa Milošem Budimirom, tukao I. S. Nikada nije spomenuo da je 10. avgusta video I. S. Kako može da prepozna fotografiju i zna gde je nastala kad on nije bio tu i nikada nije rekao tako nešto. A ja kažem da se ništa nije desilo. Eto, mala digresija, da kažem da... govori neistinu. Da ne budem opet opomenut - rekao je Belivuk.

Marko Miljković se usprotivio da se pregleda dokumentacija u vezi sa ubistvom Nikole Mitića.

- Protivimo se gledanju "Skaj" komunikacije u vezi sa ovim živim Mitićem. Pošto nismo gledali drugu optužnicu, predlažem da se prvo pregledaju pisani dokazi - rekao je Marko Miljković.

Okrivljeni Saradnik Srđan Lalić rekao je da je on ispričao da je bio prisutan u završnici ispitivanja I. S. i da je čak i rekao da mu je dao 2.000 dinara da ima da se vrati kući.

- Lalić izvrće stvari. Nikad nije spominjao završnu fazu, ni treći dan. Sad priča kao kiša oko kragujevca. Svi ste svedoci da nikada nije rekao ovo što je sad rekao. Oborite mu sporazum, pa ćete da čujete pravu istinu od njega - rekao je Marko Miljković.

Advokat Dejan Lazarević rekao je da I. S. ima različite majice na fotografijama od istog dana i da sumnja da nekom menjate majicu kad ga otmete.

15.01 Nastavlja se sa pregledanjem "Skaj" dokumentacije

Preslušavaju se glasovne poruke u vezi sa otmicom oštećenog I. S. Prikazane su fotografije I. S. na stadionu, kao i poruke članova klana dok su čekali Belivuka i Miljkovića, u kojima govore da su I. S. vezali i tukli. Poruke u vezi sa I. S. Telegraf.rs neće detaljno prenositi jer je saslušanje I. S, kao posebno osetljivog svedoka, bilo zatvoreno za javnost.

Govorili su i o tome da je I. S. poslao Pera Alkatraz, koji je, blokirao I. S. kada su ga uhvatili.

- Na fotografiji je I. S. u bašti restorana, izvan bunkera. Bunker je bio iza njegovih leđa. U porukama prepoznajem glas Marka Miljkovića, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim čiji je drugi glas. Liči mi na Vladimira Greka, ali nisam siguran - rekao je okrivljeni saradnik Srđan Lalić, odgovarajući na pitanja tužioca u vezi sa porukama.

Miljković se javio za reč, rekao da je slika fotošopirana i da ne prepoznaje ko je na slici.

- Pošto sam I. S. prvi put video u sudu i to sa leđa, da je ova slika s leđa, možda bih ga prepoznao. Ovo nije moj glas, a nije ni Vladimira Greka - rekao je Miljković, a i ostali okrivljeni su se javili da kažu da ne prepoznaju glasove ostalih okrivljenih.

Advokat Dejan Lazarević predložio je veštačenje glasa okrivljenog Vladimira Greka kako bi se utvdilo da li se njegov klas čuo na snimku.

Nastavilo se sa pregledanjem tekstualnih poruka, a u jednoj od poruka u kojoj se govori o I. S. napisano je: "Eto vidiš njihovo ljudstvo, na šamar sve pričaju. Isekli bismo i ovog, nego nije vredan posla".

14.43 Miloš Budimir se javio za reč

Okrivljeni Miloš Budimir se i na početku ovog ročišta javi za reč, a sudija je prokomentarisala da je zamenio Marka Miljkovića koji se dosad najčešće javljao.

- Možda ga menjam, možda ne. To je moj brat. Pa da se dopunimo malo. Hteo sam da kažem da je Lalić ranije pričao, kada je govorio o falsifikatu da mu je Miljković rekao da pribavi falsifikat za vozilo Zdravka Radojevića, mercedes S klase, dakle pribavio je falsifikat. Juče je rekao da je nabavio i da je poslao. Tada je rekao da je pribavio falsifikat i rekao je i juče - rekao je.

Sudija ga je upitala šta on sada kaže.

- Kaže, S klasa se vodila na Zdravka Radojevića i pribavili smo ovlašćenje. Lepo piše da je to učinio. Imam još nešto, moje mišljenje je da tužilac pokušava da izađe iz ovog predmeta kako bi mogao da podnosi krivične prijave protiv Belivuka. Ja mu savetujem da to ne radi, ima svoje pomoćnike, lažove i marionete, okrivljene saradnike, ima fotošopirane slike i montirane poruke na raznim jezicima. Sve je prevara i falsifikat. Juče je tužilac rekao da Belivuk ometa suđenje i da će da ga tuži za to, nisam stručnjak kako se to tačno kaže. Savetujem ga da uradi isto za Lalića, kada je ispitivan, vređao nas je a niko osim vas sudija ga nije prekinuo - dodao je Budimir.

Potom je za sudsku govornicu izašao i Marko Miljković, koji je zatražio izuzeće tužioca Saše Ivanića.

- Ja podnosim zahtev za izuzeće postupajućeg tužioca. Juče je panično reagovao da mu se hitno daju transkripti. Sad cu da vam kažem zašto, dok je bio u ćeliji pored moje Lalić mi je pričao da je bio u kancelariji kod tužioca i da ima najlon, ja mu nisam puno verovao jer laže, ali mi je rekao da kada je pitao tužioca šta će najlon, rekao mu je ako ne bude govorio šta mu kaže, videće čemu služi najlon. Zato je juče tužilac panično reagovao na slike na kojima je najlon. Pristrasan je i zato tražim izuzeće - rekao je Miljković.

Za reč se javio i Veljko Belivuk.

- Osvrnuo bih se na ovo juče i zamoliću Vas da tužilaštvu još ne dostavite transkripte, pošto će danas, u četvrtak i u petak još svašta biti rečeno o njima, pa im dajte sve zajedno. Rekao je da sam ometao dokazivanje, ja nisam čuo da to ima kod nas, samo u američkim filmovima. On protiv Lalića ne može da podnese prijavu za falsifikat jer je i on falsifikator - rekao je Belivuk, a sudija ga je opomenula da ne vređa tužioca.

- Kad neko ne govori istinu, ja kažem da ne govori istinu, kad falsifikuje, ja kažemd a je falsifikator. Ja sam ovde, koliko se sećam, okrivljeni. Mnogi političari su na televiziji rekli da imamo pravo da lažemo. To nije istina, mi imamo pravo da se branimo i ja to radim onako kako mi je zgodno - nastavio je Belivuk.

Pošto ga je sudija prekinula on je rekao da ne zna više ni šta je hteo da kaže i da on ne podnosi zahtev za izuzeće.

Sudsko veće povuklo se radi odluke o izuzeću tužioca Saše Ivanića, a potom je predsedavajuća sudija saopštila da se zahtev za izuzeće odbija.

14.35 Sudija proziva prisutne

14.00 Optuženi dovezeni u sud

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA