Vreme čitanja: oko 8 min.

Stošić i Lakićević više neće maricom u sud: Tužilaštvo ih, kao članove Belivukovog klana, tereti za ova dela

Vreme čitanja: oko 8 min.

Aleksa Stošić je, na kraju poslednjeg održanog ročišta u okviru suđenja klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pušten iz pritvora, dok je Nemanji Lakićeviću pritvor zamenjen kućnim pritvorom sa nanogvicom

  • 0
Veljko Belivuk, Marko Miljković, suđenje, specijalni sud Foto: Marko Jovanović, Pink

Dvojica okrivljenih da su pripadnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Aleksa Stošić i Nemanja Lakićević pušteni su iz pritvora. Dok je Stošiću pritvor potpuno ukinut, Rešoviću je zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, odnosno kućnim pritvorom sa nanogvicom. Van pritvora je sada 12 osoba okrivljenih da su deo te organizovane kriminalne grupe.

Okrivljeni Aleksa Stošić imenovan je od strane tužilaštva kao izvršitelj krivičnih dela po tri tačke optužnice i to dve tačke prve i jedne druge podignute optužnice.

Njega tužilaštvo tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i navodi da je na aplikaciji "Skaj" imao nadimak Riven. U okviru prve tačke optužnice navedeno je da je Stošićeva uloga u klanu bila da, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, prati da li neko za koga su smatrali da pripada suparničkim kriminalnim grupama osmatra kretanje organizatora pri dolasku ili odlasku u prostorije restorana i pomoćnih prostorija koje su pripadnici klana, navodno, među sobom zvali "baza", a koji su se nalazili na stadionu "Partizana".

Dalje je navedeno da su prostorije na stadionu korišćene da one koje su smatrali sumnjivim tu ispituju.

Tužilaštvo Stožića tereti i za otmicu oštećenog svedoka I. S. kog su pripadnici klana oteli i, navodno, silovali u prostorijama stadiona. Stošić se tereti da je sa drugim pripadnicima klana silom odveo i zadržao I. S. u nameri da ga "prinude da nešto učini i trpi", pri čemu su, prema navodima optužnice, prema njemu postupali na svirep način.

Za Stošića je navedeno da je, zajedno sa ostlaima, I. S. držao na stadionu Partizana, gde su ga vezali, pretili mu da će ga ubiti, tukli ga rukama i nogama i seksualno ga zlostavljali, zahtevajući da im kaže ko ga je poslao da ih prati i snima, kome je javljao njihovo kretanje i kome "namešta" organizatore grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Ipak, u optužnici nije precizirano šta je tačno od svega navedenog uradio Aleksa Stošić.

Kada je u pitanju druga optužnica, tužilaštvo tereti Stošića da je dobio zadatak da, sa drugim pripadnicima klana, "vrši kontra pratnju" i nadgledanje vozila koja bi eventualno pratila Belivuka i Miljkovića. U daljem tekstu optužnice navedeno je da je Stošić, zajedno sa Vladimirom Grekom, po nalogu Belivuka i Miljkovića bacio telefon črtvtrte žrtve klana Nikole Mitića u Dunav sa Pupinovog mosta.

Iz poruka koje su pripadnici klana navodno razmenili na kriptovanoj aplikaciji "Skaj", vidi se da Stošiću nije saopšten detaljan plan otmice i ubistva, s obzirom na to da su ostali pripadnci klana komentarisali da su Grek i Stošić Mitićev telefon nosili uključen, a da sam Stošić navodno nije znao o čemu se radi.

- Samo je glupi Grek i Riven nosio uključen telefon do mesta bacanja, umesto da ga isključe negde na auto-putu, oni se vozili s njim sve do reke - poslao je, prema navodima optužnice, Belivuk, a okrivljeni Miloš Budimir je odgovorio da "Riven nije mogao da priča na motorolu jer nije znao".

Nikola Mitić belivuk Ubijeni Nikola Mitić; Foto: Nestali Srbija

Iznosio primedbe na iskaze okrivljenih saradnika

Aleksa Stošić je u tužilaštvu negirao krivična dela koja mu se u obe optužnice stavljaju na teret, a branio se ćutanjem. U sudu je istakao da ne želi da odgovara na pitanja i da će odbranu da iznese u toku postupka. On odbranu formalno pred sudom i dalje nije odneo, ali se u jednom delu postupka prošle godine javio za reč kako bi izneo primedbe na izkaz okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina.

- Znam da ste iznenađeni što mene vidite za govornicom, ali biću kratak. Čuli smo da je Hrvatin pričao da je u psihičkom rastrojstvu, odnosno da je davao izjavu u psihičkom rastrojstvu. Tužilac pita za kuću u Ritopeku, a on priča o Mitiću. Četiri puta ga tužilac prekida da ne daje izjavu o Mitiću. Pretpostavljam jer mu tu još nisu smislili šta da kaže. Ko bi sve bio kriv da su ga pustili da priča? Ja znam da na ovo ne mogu da dam primedbu, ali ja sam dve godine čekao da ovo kažem - rekao je Stošić.

On je potom počeo da čita svoje beleške, a sudija ga je odmah prekinula i rekla da priča iz glave. Na to je Stošićev branilac odgovorio da sudija pusti njegovog klijenta da završi i da je "Veljko Belivuk na isti način iznosio primedbe".

- Imamo Hrvatina i Lalića koji su navodno zajedno bili u Miloševom konaku na ručku. Nijedan od njih ne zna ko je sa kim otišao automobilom. Kako onda neki od njih može da zna s kim sam ja otišao? Sudija, ja sam se zapitao kako oni znaju nešto što se nije ni desilo. Ali, kada pročitate optužnicu 1.000 puta, onda vam bude jasno. Kad mi ovde pričamo da se dopunjuju, da su naučeni, nama niko ne veruje. A onda oni potvrde isto. Više puta su rekli da nešto znaju jer su videli u optužnici. Zašto bi Hrvatin, koji je tu da podeli informacije, više puta čitao sopstvenu izjavu? To je, sudija, zato što je hteo da proveri da li je dobro naučio tekst - rekao je Stošić.

On je istakao da je Hrvatin prvo rekao da je Stošić bio sa njima u restoranu i posle nastavio dalje, a da je naknadno rekao da je pogrešio i da Stošić nije bio prisutan.

- Lalić je rekao da Mitić nije bio vezan, a Hrvatin je rekao da je bio vezan lisicama i to na leđima. Sudija, ovde dva svedoka saradnika istu situaciju objašnjavaju potpuno drugačije. Lalić je rekao da nije ispitivao Mitića, da nije hteo da se nameće u ispitivanju, a Hrvatin ga posle demantuje i kaže da je Lalić ispitivao. Ja, prema Hrvatinovim rečima, ne znam ništa, dolazim u japankama, a prema Lalićevim rečima ispitujem Mitića, a cvećka Lalić nije hteo da se nameće. Da je jedan od njih pričao istinu, a nije, šta bih ja njega mogao da pitam, ako ja ne znam ništa? - pitao je Stošić.

Dodao je da mu nije jasno "ko bi normalan izlazio usred leta iz kuće u farmerkama ili pantalonama i japankama".

- Sudija ja sam tada imao 20 godina i nikada tako ne bih izašao iz kuće - rekao je.

O otmici I. S. je rekao da se neće detaljno izjašnjavati, jer je Veljko Belivuk detaljno pričao o tome.

- Jedino što imam da kažem je da je Lalić rekao da je I. S. dao 2.000 dinara. Sudija, ja mislim da je I. S. jedini čovek koji je zaradio na sopstvenoj otmici - dodao je Stošić.

Stošić je počeo da govori o baznim stanicama, a tužilac je usprotivio i rekao da Stošić radi analizu dokaza koji još nisu izvedeni, a nije primedba na iskaze okrivljenih saradnika.

- Sudija ja ovo čekam 26 meseci. Sada kad bih se javio da dam odbranu i počeo da komentarišem bazne stanice, je l' ja ne smem da pričam o tome? - pitao je Stošić, a sudija je rekla da će veće da odluči kada će da iznosi odbranu.

S obzirom na to da ga je sudija prekinula dok je govorio o baznim stanicama i rekla da ne može da govori o tome u ovoj fazi suđenja, Stošić je rekao da je završio sa iznošenjem primedbi.

Namamio Zdravka Radojevića

Tužilaštvo Nemanju Lakičevića, kom je pritvor zamenjen zabranom napuštanja stana sa elektronskim nadzorom, tereti po tački jedan za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i po tački pet za otmicu i ubustvo Zdravka Radojevića.

Kako je navedeno u optužnici, Lakićevića tužilaštvo tereti da je sa drugim pripadnicima klana učestvovao u praćenju, namamljivanju i javljanju kretanja oštećenih u kuću u Ritopeku, gde su izvršavana ubistva, a tela ubijenih, kako tvrdi tužilaštvo, samlevena u industrijskoj mašini za mlevenje mesa, a potom ostaci bačeni u Dunav.

Kako je navedeno u optužnici, njegov nadimak na kriptovanoj aplikaciji "Skaj" bio je Džeri.

Kako tvrdi tužilaštvo, Lakićeviće iskoristio poznanstvo sa Zdravkom Radojevićem kako bi ga namamio u kandže Belivukovog klana. On je, prema navodima optižnice, Radojeviću na korišćenje dao svoj automobil jer je ovaj izrazio sumnju da mu preti životna opasnost. Potom je fotografija vozila poslata Marku Miljkoviću, koji je Radojevića namamio pričom da je prodavac oružja.

Radojevića je na mesto susreta sa prodavcem oružja navodno odvezao upravo Nemanja Lakićević, da bi potom Radojevića odvezli u kuću u Ritopeku u kojoj je klan ubijao svoje žrtve.

Prema navodima optužnice, Marko Miljković je sa Radojevićevog "Skaj" naloga slao poruke Lakičeviću, koji je Lažno obaveštavao Radojevićevu suprugu i na taj način je klan navodno došao do Radojevićevih automobila. Supruzi je predstavljena priča da se Radojević krije i da je potpisao ovlašćenja za predaju automobila.

Lakićević je, navodno, nakon izvršenog ubistva, preuzeo svoj automobil i očistio ga, kako u njemu ne bi ostali Radojevićevi DNK tragovi.

"Zdravko je moj drug"

Lakićević je u tužilaštvu izneo odbranu i rekao da "nije u vezi sa bilo kakvim krivičnim delom" i da nije ni u kakvoj vezi sa nestankom i ubistvom Radojevića. Dodao je da "nikada nije bio na Partizanovom stadionu" i da "nije ni u kakvoj vezi s tim ljudima". Rekao je da od svih pripadnika klama poznaje samo Buđu, za kog je, nakon hapšenja, saznao da de zove Miloš Budimir i da ga zna kao Radojevićevog kuma.

- Ni od Belivuka, ni od Miljkovića nisam dobio nalog da Zdravko tog dana dođe do "Laste". Zdravko je moj drug, znam ga više od 20 godina. Jedini porok mu je bila kocka. Znam da je davao pare na kamatu, ali je sve radio razumno - rekao je Lakićević.

On je ispričao da ga je Radojević zvao četiri dana pre nestanka da idu na ručak. Video je svoj automobil koji je pozajmio Radojeviću, ali automobil je skrenuo, a Radojević se nije javljao na telefon. Ispričao je da ga je stigao autom, a da je Radojević rekao da mora nešto da obavi i da je to poslednji put da ga je video.

- Popodne mi je stigla piruka od Zdravka da odvezem sva kola u Smederevo - dodao je.

Ispričao je da je sve vreme bio na vezi sa Radojevićevom suprugom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA