≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Gašić o detaljima ubistva Danke (2): Oca lagali da je nisu videli, telo premeštali dok su svi za njom tragali

Vreme čitanja: oko 8 min.

U toku je vanredna sednica u Palati Srbija

  • 28

Devojčica Danka Ilić (2) iz Bora je ubijena, saopštio je danas predsednik Aleksandar Vučić tokom vanrednog obraćanja iz Palate Srbija. Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić  saopštio je detalje stravičnog slučaja.

Srpska policija uhapsila je S.J. (50) i D.D. (50), obojica iz Bora, zbog sumnje da su ubili dvogodišnju devojčicu Danku Ilić. 

- Poštovani građani Srbije, danas je jako tužan dan, rekao je Gašić.

Obijica su detaljno opisali zločin, i uhapšeni su.

Gašić je rekao da je Dankina majka došla kuću u Banjskom polju sa decom u 13.10 časova.

"Deca su bila u dvorištu, igrala se i ona ih je u tim trenucima fotografisala", rekao je Gašić.

Majka je poslala poslednju fotografiju dece mužu u 13.22. Potom joj je sin tražio vodu, koja je bila u vozilu par metara udaljenom, objasnio je on.

"Dok je uzela vodu shvatila je da Danke nema. U 13.41 je pozvala muža, koji je došao u 13.55 časova. Potom u 13.45 je pozvala policiiju, koja je stigla u 13.59 i odmah krenula u potragu", rekao je ministar Gašić.

Gašić je rekao da se Danka kobnog dana udaljila iz dvorišta i kretala se asfaltom.

"Majka je oko 13.50 videla beli auto i muško lice pored vozila fiat panda, u kom su bili osumnjičeni. Oni su rekli da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, da provere šahtu. Njihovo kretanje je zabeleženo na kameri. Kasnije je zabeleženo da se vozilo zaustavilo kod kapije oko 13.50 časova. Vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je bilo ispred kapije oko 2 i po minuta, stali su zbog potrebe za toaletom. Potom su krenuli, i devojčicu udarili nekih 30-40 metara od mesta zaustavljanja", rekao je ministar Gašić.

- U ovom slučaju aktiviran je sitem, sistem "Pronađi me". Mi smo od izlaska iz stana, pratili forenziku telefona, njeno kretanje. pritom upoređujući sva moguća lica, koja su tu prolazila, rekao je ministar.

- Udarili su devojčicu. Osumnjičeni je upravljao vozilom telo, devojčice udario i prebacio u zadnji deo vozila. U 13.57 ih je zaustavio otac devojčice i pitao da li su videli devojčicu, rekao je da nisu. Prilikom dolaska na deponiju, S.J. je uzeo dee i bacio na deponiju gde je bilo smeće. Nakon toga su se vratili u firmu. S.J. je pozivu otišao do Banskog polja da bi tražio devojčicu, rekao je ministar.

Početne informacije policija je morala dobiti od majke

Kako kaže, razgovarali su sa majkom, koja je došla u staroj kući.

- Početne informacije smo morali da dobijemo od majke. Urađeno je 15 poligrafskih ispitivanja, rekao je ministar.

- Radi se o 46.00  telefonskih brojeva. Toliko je promena bilo na baznim stanica, sve je trebalo uvezati, videti da li je neko majku pratio, da li je ona imala neku komunikaciju, i pregledati sve kamere, GPS-ove, to je 175.000 komunikacija, rekao je on.

- Pratili smo kretanje majke, kada je nastala fotografija... Ko je sve bio u tom trenutku? Upoređujući sva moguća lica koja su tom trasom prolazila, proveravali smo kada je nastala fotografija i tačnost trenutka koliko je dete bilo bez majke. Na osnovu njenog telefona utvrdili smo sve kada je bio prvi poziv, kada je pozvala supruga, policiju...Ona je u jednom trenutku videla "pandu" ne znajući da je vozač udario - objasnio je Gašić.

Osumnjičeni se tog dana priključio potrazi bez imalo griže savesti i proveo je neko vreme sa svima koji su tragali za devojčicom.

"Jednu smo čekali, jer je vlasnik u Americi, da dođemo do ključa i kućepazitelja da bismo mogli sa nje, koja nam je na kraju i najviše pomogla da dođemo i vidimo kretanje", objasnio je Gašić.

On je istakao da su sva kretanja osumnjičenih, pošto se radi o službenom vozilu Vodovoda Bora, imaju GPS i zabeleženo je njihovo kretanje.

"Tog dana na teritoriju Banskog polja u vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan, ušlo je 17 vozila, od tih 17 vozila, samo su dva izašla van teritorije Banjskog polja, do dolaska policije, postavljanja punktova i zaprečavanja svih tih putih pravaca ka Banjskom polju", rekao je Gašić.

On je dodao da je ovo njihovo kretanje bitno, zato što kako je istakao "vrlo je bilo simptomatično" da su 150 metara od mesta gde su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić gde je bila Ivana Ilića sa svojom decom prešli za pet i po minuta.

"Mi smo tog dana izašli, a i pre toga su građani Bora i njihov štab za civilnu zaštitu izašli sa svim javnim preduzećima i do dolaska odreda Žandarmerije iz Niša i vatrogasaca u većem broju izašli zajedno, a pomoću lovačkog udruženja Bora pretraživali teren samostalno. Komandu nad pretragom terena je preuzeo komandant odreda Žandarmerije iz Niša. Videli ste i sami da se radi o jako nepristupačnom terenu, brdsko- planinskom terenu", dodao je Gašić.

Pripadnici Žandarmerije uz pomoć pripadnika policije, javnog reda, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, zajedno sa više pasa i sve moguće resurse, sa dronovima sa termovizijama, helikoptera i prvog dana pretražili su teren pet puta, u tom krugu od nekih deset kilometara.

Gašić je rekao da su više puta razgovarali sa majkom.

"Da li nam je bilo čudno u startu, da posle tri godine se pojavi u kući gde je nekada živela, u dvorištu koje je poprilično neuredno sa puno stakla, sa puno gvožđa, nekih starih frižidera, i svega ostaloga, jeste, ali naravno početne informacije smo morali da dobijemo od majke, da bi mogli dalje da nastavimo istragu", dodao je on.

Gašić je rekao da su urađena 15 poligrafska ispitivanja i zahvalio svim pripadnicima kriminalističke uprave.

On je istakao da veliku zahvalnost duguje Upravi kriminalističke policije, Službi za suzbijenje kriminala, načelniku (Nemanji) Đuranu, njegovom zameniku Draganu Mijajiloviću, načelniku Smoliću.

Istakao je da su svi zajedno bili u Boru i zajedno prolazili kroz sve.

"Više od 40 pripadnika Uprave kriminalističke policije je deset dana na terenu i oba načelnika zajedno sa njima. Ljudi iz naše tehnike, poligrafisti, svi su spavali po dva sata da bi mogli da ispunjavaju sve ono što se od njih traži, da dođemo do validnih informacija koje su nam bile potrebne. Radi se o 46. 000 logova, takozvanih telefonskih brojeva. Znači, toliko je promena bilo na baznim stanicama koje su pokrivale to područje. Sve je to trebalo pregledati, uvezati, preklopiti jedno preko drugog, upravo da bi videli da li je neko majku pratio u tim trenucima, da li je ona imala neku komunikaciju sa bilo kime", naveo je Gašić.

Dodao je da su pregledane sve kamere, GPS na vozilima i 175.000 komunikacija - telefonskih razgovora, SMS poruka i drugih poruka, kao i da su pripadnici MUP-a preduzeli opsežne mere u cilju pronalaženja Danke i razjašnjavanja slučaja.

Gašić je rekao da je obavljena pretraga užeg i šireg lica mesta, kao i lokacije oko Banjskog Polja, a da je u potrazi učestvovalo više stotina pripadnika MUP, Žandarmerije, policije opšte nadležnosti, Uprave kriminalističke policije, Službe za suzbijanje kriminala, Kriminalistička operativna analitika, Uprava za tehniku, služba za borbu protiv terorizma, jedinice za finansijske istrage SBPOK-a, Interpola, Službe za ratne zločine, helikopterske jedinice, Policijska brigada, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Uprava granične policije, Policijska uprava u Boru, Zaječaru, Nišu, kao i Bezbednosne informativne agencije, Gorska služba spašavanja, Udruženje lovaca i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva, lokalna samouprava, ali i građani dobrovoljci.

"Čuli ste da se osumnjičeni, priključio potrazi bez i malo empatije, bez i malo griže savesti i proveo neko vreme na toj teritoriji, zajedno sa svim ostalima koji su učestvovali u pretrazi", rekao je Gašić.

Dodao je da su korišćena sva raspoloživa tehnička sredstva, helikopteri, dronovi sa termovizijama i bez nje i službeni psi tragači.

Kako je naveo, policija je pregledala više od 200 kuća i isto toliko stanova, više od 400 vozila, prikupila je obaveštenje od više desetine osoba, pregledala snimke sa 10 kamera u naselju, poligrafskih testirala 15 osoba.

"Na dan nestanka Danke je ustanovljeno da je na baznoj stanici u Boru bilo locirano oko 42.000 telefona, pri čemu je naknadnom analizom logova ustanovljeno 658 brojeva stanovnika naselja Banjsko Polje", rekao je Gašić.

On je zahvalio i Austrijskoj policiji i Interpolu kao i drugim policijama u Evropi i u regionu koji su se odazvale pozivu.

Što se tiče sistema "Pronađi me", Gašić je rekao da je više puta objašnjen način funkcionisanja tog sistema i zašto istog trenutka kada se prijavi nestanak maloletog lica se ne aktivira.

"Mi smo prošle godine, čini mi se, imali više od 600 prijava nestanaka dece. Većina se nađe u narednih desetak, 15, dvadeset sati", rekao je Gasisć i dodao da zahtev da sistem bude stavljen u funkciju jer se desio nestanak maloletnog lica mora da odobri načelnik policijske uprave.

Šta je s telom Danke?

Oni su se kretali 20 kilometara na sat. Prema našim pretpostavkama, dete je izašlo iz šipražja. Imamo dvoje svedoka majke i sina, i videli su dete da ide ka gore, i tačno vreme nam se uklopilo sa kamarama. To je 7 ili 9 minuta, kada se to desilo, nepunih dva minuta sreće ih, onda staju, i pita ih da li su videli devojčicu, otac nastavlja potragu, objasnio je ministar Gašić.

- Što se tiče tela. Mi smo ovu dvojicu osumničenih doveli i drugi dan, i imalu su poligrafsko ispitivanje. Vozač je imao zakasnelu reakciju, a suvozač je imao reakciju. Njihova dva automobila, naši forenzičari su uzeli sve, od tablica, branika, taj auto j e bio bun alata i rezervnih delova. Njih dvojica su nas doveli do deponije, ali mi imamo saznaja da se jedan vratio, 28.marta i da je telo prebacio na drugu lokaciju. Ne možemo da im verujemo, pustimo naše ljude da urade posao, kazao je ministar Gašić.

Danka je nestala 26. marta oko 13.45 časova i od tada joj se gubi svaki trag. Sumnja se da je dete pregaženo već nekih deset minuta kasnije, a da je potom njeno telo bačeno na deponiju.

Sve vesti o ubistvu nestale devojčice Danke Ilić možete pratiti BLOGU UŽIVO.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    4. april 2024 | 15:14

    Jako sam potresen zbog male Danke.Pocinice ovog gnusnog cina ne znam ni kako bih nazvao. Uzasno... Strasno.. Saucesce porodici. Pocivaj u miru mali andjele.

  • Lord

    4. april 2024 | 15:55

    Kako su premestali telo pored toliko ljudi?Stvarno nesto opasno ne stima ovde...

  • 🥲

    4. april 2024 | 15:19

    Bebo lepa pocivaj u miru,otisla si medju andjelima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA