≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Urošu Blažiću i njegovom ocu preti ista kazna: Zločin opisao do detalja, Radiša govorio da nije znao za oružje

Vreme čitanja: oko 6 min.

Optužnica protiv Uroša Blažića i njegovog oca podignuta je 18. oktobra, a potvrđena 19. marta. Sudski proces počeće 23. maja

  • 25

Uroš Blažić je pre godinu dana u selima Dubona i Malo Orašje počinio masovno ubistvo, kada je života lišio devet, a pokušao da ubije još 20 osoba, od kojih je ranio 12. Optužnica protiv njega, njegovog oca, ujaka i brata od ujaka podignuta je 10. oktobra prošle godine, a 23. maja biće održano pripremno ročište u Višem sudu u Smederevu.

Telegraf.rs objavio je kompletnu retrospektivu zločina u selima kod Mladenovca i Smedereva, od momenta kada je Uroš Blažić zapucao na meštane, do podizanja optužnice, koju možete da pročitate ovde.

Uroš Blažić, podsetimo, za masovno ubistvo u dva sela može da bude osuđen na jer je krivično delo počinio kao mlađi punoletnik, te ne može da bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora koja bi mu sledovala za takvo krivično delo.

Video: Anketa: Pitali smo građane šta misle o kazni za Uroša Blažića?

18. oktobar - Podignuta optužnica

Optužnica koja kao okrivljene obuhvata Uroša Blažića, njegovog oca, ujaka i brata od ujaka podignuta je 18. oktobra prošle dogine i prosleđena Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju.

Blažiću je na teret stavljeno krivično delo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, noženje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Na osnovu dokaza koji su prikupljeni tokom istrage, tužilaštvo je navelo da postoji opravdana sumnja da je Blažić 4. maja oko 22.20 sati, vozeći crni "mercedes" u kom je poneo automatsku pušku "Zastava", model "M70 AB2", sa mehanički uklonjenim fabrički brojem i pištolj matke "Tokageu" TT-33, sa nekolik okvira municije za oba komada oružja, ručnu bombu M52, ručnu bombu M75 i jednu kumulativnu bombu M79, došao do spomenika palim borcima u selu Malo Orašje.

Pucao na mlade u Malom Orašju

Na tom mestu je, navode iz tužilaštva upočio grupu mladih koji su se družili i slušali muziku, nakon čega je, bez ikakvog povoda, sa namerom da ih ubije, izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz automatske puške izpalio više desetina projektila u njihovom pravcu. Kada je ispraznio okvir sa municijom, isti je zamenio i nastavio da puca. U tom trenutku, neke od mladih već je ranio i oni su se nalazili na zemlji.

Na licu mesta je ubio Marko Mitrović, dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Petar Mitrović, maloletni Nikola Milić. i ALeksandar Milovanović, svi meštani Malog Orašja.

Blažić je tada ranio još četiri osobe, dok je na četiri pucao, ali je promašio.

Odvezao se u Dubonu

Istragom je utvrđeno da je nakon toga "mercedesom" otišao u Selo Dubona, izašao iz automobila i pucao na više osoba koje su popravljale ogradu dvorišta. Iz pištolja koji je imao kod sebe ispalio je više metaka u njihovom pravcu, kao i u još jednog muškarca koji se nalazio u neposrednoj blizini i naneo im je teške telesne povrede.

Vratio se u automobil i otišao do Osnovne škole "Momčilo Živojinović", gde je zaustavio automobil, ušao u dvorište škole i iz automatske puške otvorio vatru u pravcu više mladih koji su se na tom mestu družili. Pri tom je, kako navodi tužilaštvo, prilazio žrtvama koje je već pogodio i koje su se nalazile na zemlji i ponovo pucao u njih.

Na licu mesta je ubio brata i sestru Milana Panića i Krisitnu Panić, dok je Dalibor Todorović. usled zadobijenih povreda ubrzo preminuo. Kritičnom prilikom on je ranio još četvoro i naneo im teške telesne povrede opasne po život, a ispalio je više projektila u pravcu još četiri osobe, ali ih je promašio.

Istragom je utvrđeno da je, bežeći sa lica mesta, u selu Šepšin uočio parkirano putničko vozilo sa ključem za startovanje u kontakt bravi i tim automobilom se dovezao nedaleko od naplatne rampe u Malom Požarevcu, gde je ostavio vozilo, a poneo sa sobom dve ručne bombe.

Potom je neopaženo prišao do taksi vozila, koje je čekalo na naplatnoj rampi, gde je, uz pretnju aktiviranja ručnih bombi, prinudio vozača da nastavi kretanje vozilom kako bi izbegao policijske službenike, dok je unutra bila putnica. Nastacili su da se kreću prema mestu Bogdanovica kod Uba, gde je putnica izašla iz vozila.

Zapretio joj je da ne sme ništa da prijavi, a potom je naredio vozaču taksi vozila da ga odveze do sela Vinjište, na teritoriji grada Kragujevca, gde je, u prepodnevnim satima, pronađen i uhapšen od strane policijskih službenika.

Istragom je utvrđeno i da je Uroš Blažić, u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu oružja, delova za oružje i municiju.

Optužnica je dostavljena Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju, sa predlogom da se prema svim optuženim licima produži pritvor.

Okrivljeni Uroš Blažić u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega nije moguće da mu bude izrečena kazna doživotnog zatvora, već je maksimalna kazna koju može da dobije 20 godina zatvora, što je tužilaštvo i predložilo u optužnici.

Ocu preti jednaka kazna kao i sinu

Njegovom ocu stavljaju se na teret dva krivična dela - nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija i teško delo protiv opšte sigurnosti.

Tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, kao jedinstvenu maksimalnu kaznu za oba krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

Goran i Boris Gavrilović iz Kragujevca, ujak i brat Uroša Blažića optuženi su zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Tužilaštvo za njih traži kaznu zatvora od po šest godina.

31. oktobar - Veštačen Blažićev brat od ujaka

Brat od ujaka Uroša Blažića Boris Gavrilović, koji je u trenutku hapšenja imao nepunih 19 godina, veštačen je u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu kako bi bilo utvrđena njegova zrelost.

Tim od pet lekara doneo je zaključan da on psihički i fitički odgovara uzrastu u kom je, kao i da je bio sposoban da shvati ozbiljnost krivičnog dela koje je počinio.

Video: Evo šta je sve policija pronašla od oružja u kući u kojoj se krio Uroš B.

19. mart - Potvrđena optužnica

Krajem januara prvostepeno je potvrđena optužnica protiv Uroša Blažića i njegovog oca. Blažiću i njegovom ocu sudiće se u Smederevu, dok će se njegovom ujaku i bratu od ujaka suditi u Kragujevcu.

Viši sud u Smederevu se oglasio mesno nenadležnim u odnosu na optužene Gorana Gavrilovića i Borisa Gavrilovića iz Vinjišta, odnosno ujaka i brata optuženog za masakr, smatrajući da je za njih nadležan Viši sud u Kragujevcu, pa će po pravosnažnosti optužnice dostaviti spise predmeta.

Drugostepena potvrda optužnice pristigla je 19. marta od strane Apelacionog suda u Beogradu.

Apelacioni sud doneo je zaključak da je prvostepeni sud pravilno odlučio o tome da prikupljeni dokazi u dosadašnjem toku krivičnog postupka daju dovoljno osnova za zaključak da je opravdana sumnja da je Blažić izvršio četiri krivična dela koja su mu optužnicom stavljena na teret.

Potvrđen je i stav Višeg suda da treba da se oglasi mesno nenadležnim kada su u pitanju Blažićevi rođaci iz Vinjišta.

S obzirom na to da se Blažić posle zločina krio u kući svog ujaka u Vinjištu, tokom istrage je postojala osnovana sumnja da su Goran i Boris Gavrilović izvršili krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela. Međutim, prema stavu suda, imajući u vidu sadržinu optužnice u kojoj se otac i sin terete zbog oružja i ni na jedan način nisu dovedeni u direktnu vezu sa masovnim ubistvom koje je počinio Blažić, njima može da se sudi odvojeno, u Kragujevcu.

Pripremno ročište suđenja Urošu i Radiši Blažiću zakazano je za 23. maj, nakon čega bi trebalo da bude zakazan glavni pretres koji bi trebalo da bude otvoren za javnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    4. maj 2024 | 09:23

    Za Uroša je adekvatna kazna,za 9 ubijenih po 20 god.to znači 180 god,plus 20 god.za ranjene.Ukupno 200 god.strogog zatvora.Kao u Americi,da ne vidi plavo nebo nikada.

  • 👌

    4. maj 2024 | 09:18

    Sta nije znao,fora znao je taj sve. I da mu je sin podlezan problemima i on ništa. Sve me strah da ce biti tu opasne veze sa tužilaštvom i da ce urzbo biti na slobodi.

  • Maja

    4. maj 2024 | 10:17

    20 godina DA, ali za svaku ubijenu žrtvu po 20 god. Otac🙄 nije znao? Ujak i ostala rodbina, koji su ga prikrivali takodje u zatvor 20 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA