≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

"Ako nije Uroševo, ne znam čije je": Blažićev ujak "ne zna odakle mu" automatska puška, bombe i municija

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ujak Uroša Blažića, optuženog za masovna ubistva u selima Dubona i Malo Orašje, optužen je zbog velike količine oružja pronađene u pomoćnom objektu njegove kuće

  • 6
Uroš Blažić, hapšenje, Vinjište Foto: Telegraf.rs, Associated press, MUP Srbije

Uroš Blažić, koji je počinio masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje, uhapšen je posle osam sati potrage u Vinjištu kod Kragujevca. Blažić je tamo pronađen jer je oteo taksistu i rekao da ga vozi tamo, a taksista je, nakon što je Blažić otišao, bio dovoljno priseban da pozove dispečere i policiju.

Međutim, zbog Blažićeve odluke da se sakrije u pomoćnom objektu kuće svoj ujaka, uhapšeni su njegov ujak i brat od ujaka jer je tokom hapšenja u kući pronađeno oružje.

Apelacioni sud potvrdio je optužnicu prema kojoj Goran i Boris Gavrilović nisu ni u kakvoj vezi sa masovnim ubistvom koje je počinio Blažić, jer njihovo oružje nije korišćeno tokom zločina, te će i suđenje da se odvija odvojeno, ali im ipak preti kazna do šest godina zatvora zbog izvršenja krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Otac i sin uhapšeni su u junu prošle godine i i dalje se nalaze u pritvoru.

Patrone lovačke puške

Blažićev ujak Goran Gavrilović izneo je odbranu u tužilaštvu i rekao da mu "nije poznato oružje koje je pronađeno u pomoćnom objektu njegovog domaćinstva".

- Sa svojom porodicom živim u mestu Vinjište. Kuća u kojoj živimo ima oko 300 kvadrata, a okućnica je oko jedan hektar. Bavim se poljoprivredom sa svojom porodicom i živimo od tog rada. Kada je u pitanju krivično delo koje mi se stavlja na teret, negiram izvršenje tog krivičnog dela. Nije mi poznato da se oružje sa municijom koje je pronađeno u pomoćnom objektu mog domaćinstva tamo nalazilo - rekao je Gavrilović.

Kako je objasnio, od sve municije za koju mu je predočeno da se tamo nalazila, može da potvrdi da su lovačke patrone pripadale njemu, odnosno njegovom ocu i da potiču od lovačke puške za koju je njegov otac imao dozvolu.


- Pušku je otac vratio policiji u Kragujevcu pre dve godine jer je stariji, ima 74 godine, tako da više ne ide u lov, a mene lov ne zanima. Ne mogu da objasnim zašto su patrone tamo ostale, to morate da pitate mog oca. Što se tiče pomoćnog objekta u kom je policija pronašla oružje, on je od kuće udaljen 250 metara. Taj objekat se nalazi na drugoj parceli koju sam kupio za srednjeg sina. Namera mi je bila da su sazidam kuću u kojoj će onda živi sa porodicom. Ja sam parcelu kupio 2007. godine i tada je na njoj bila kuća, a što se tiče ovog pomoćnog objekta u kom je nađeno oružje i municija, kao i bombe, njega sam lično sazidao tokom 2010. i 2011. godine. Plan mi je bio da to bude farma za koke nosilje - dodao je.

Video: Kuća u kojoj se krio Uroš B. koji je počinio masakr kod Mladenovca: Tu je i uhapšen

"Ne znam kako se Uroš ovde stvorio"

Ispričao je i da je tako i držao kokoške do pre godinu dana, ali da mu se taj posao nije isplatio, pa je prestao.

- Pošto sam prestao to da radim, a objekat je prazan, u njemu su samo kavezi od koka nosilja. ja nisam imao potrebu da idem tamo, tako da sigurno godinu dana tamo uopšte nisam išao. Nisam siguran, ali mislim da niko od mojih ukućana nije išao tamo, jer nije imao razloga da ide. Parcela na kojoj se nalazi taj objekat nije ograđena. Taj deo gde se nalazi nije prometan, u objektu ne držimo ništa vredno, a nisam primetio da je ikada nešto nestalo. Kao što sam rekao, ne znam kako se oružje stvorilo tamo, kao što mi nije poznato ni odakle se Uroš ovde stvorio - rekao je Gavrilović.

Napomenuo je da, takođe, pomoćni objekat u kom je oružje pronađeno nikada nije zaključavan. Objasnio je da postoji dvoje vrata, ali da su uvek bila otključana.

Dodao je da veruje da je lovačke patrone njegov otac zaboravio, te da su ostale u pomoćnom objektu, a da o oružju ne zna ništa.

- Što se ostalog oružja tiče, ponavljam, o tome ne znam ništa. Nikada to oružje nisam dodirivao i to možete da proverite. Mislio sam da je to oružje doneo Uroš. Ukoliko nije njegovo, ja zaista ne znam čije je. Što se tiče pretresa koji je obavljen u mojoj kući, pronađeno je 12 patrona za lovačku pušku, kao i jedno zrno od metka NN kalibra, tako da ja mislim da su te patrone ostale od lovačke puške. Nismo ih vratili jer smo potpuno zaboravili na njih. Metak ne znam odakle je. - rekao je Blažićev ujak.

Video: Evo šta je sve policija pronašla od oružja u kući u kojoj se krio Uroš B.

"Viđali smo se samo za slavu"

Rekao je da Uroš Blažić i njegov otac Radiša nisu često dolazili u goste i da su poslednji put bili za Svetog Luku, 31. oktobra 2022. godine.

- Prespavali su i sutra su otišli kući. Što se tiče mojih sinova, oni se nikada nisu družili sa Urošem zbog razdaljine. Moja porodica je u dobrim odnosima sa porodicom moje sestre. Sa sestrom se nikad anisam svađao, kao ni sa njenom porodicom, jer za to nije bilo razloga. Ni imovina nikada nije bila razlog. Što se tiče Uroša, nije mi bilo poznato da je bio problematičnog ponašanja. Sestra mi se nikada nije požalila ni na njega, ni na drugog sina - dodao je.

Kod sestre je, objasnio je, išao za slavu, a dodao je i da je Uroš preuzeo da slavi slavu, pa da su išli i u kuću u kojoj je on živeo, a u kojoj je na tavanu pronađen arsenal oružja.

- Tada sam sa suprugom i deocm išao kod Uroša u kuću. Nisam video nikakvo oružje u njoj. Uroš preda mnom nikada nije spominjao oružje, niti smo o njemu pričali. Što se Radiše tiče, ni on nikada nije pričao o oružju, niti sam oružje video kada sam išao kod njega u posetu, a išao sam retko samo za slavu. Znači, ja sam se sa porodicom svoje sestre viđao retko, posećivali smo se samo za slave, tako da je to bilo jednom ili dva puta godišnje. Poznato mi je da je Radiša imao "mercedes" i "pežo". Što se tiče moje sestre i njene porodice, nikada se nije dešavalo da dođu nenajavljeno. Oni, kao i ja, imaju dosta zemlje i mnogo posla, tako da nismo imali vremena za druženje - rekao je Gavrilović.

On je rekao da može samo još da doda da je, kada je od policije čuo da je Uroš uhapšen i da je bombom pretio taksisti, "mislio da je Uroš uhapšen u Mladenovcu".

- Ja svarno ne znam šta je u njegovoj glavi i zašto je rešio da dođe kod mene, u moj pomoćni objekat - zaključio je.

Video: Brutalni snimak upada policije i hapšenje osumnjičenog za masakr kod Mladenovca

Pronađena automatska puška i bombe

Prema navodima optužnice, Gavrilovićev sin Boris je od njemu poznatog lica nabavio, a zatim uz znanje oca u pomoćni objekat ostavio jednu automatsku pušku marke "Zastava", model M56, koja predstavlja automatsko vatreno oružje sa olučenom cevi, jednu ručnu bombu M75, jednu ručnu bombu M52, koje su ispravne i fabrički proizvedene kao minsko-eksplozivna sredstva namenjena za uništavanje žive sile, zatim 70 bojevih metaka kalibra 7.62x30 milimetara, tipa "FMJ" sa pancirno zapaljivim projektilom, koji predstavljaju za vatreno oružje sa olučenim cevima.

U pomoćnom objektu su, navodi tužilaštvo, držali 25 bojevih metaka kalibra 9x19 milimetara sa pancirno zapaljivim projektilom. Pronađeno je još 44 različita komada municije.

U pitanju je oružje, municija i minsko-eksplozivna sredstva čija nabavska i držanje nije dozvoljena građanima.

U kući u kojoj su živeli pronađeno je još 11 metaka kalibra 12 milimetara i jedan metak kalibra 16 milimetara koji predstavljaju municiju  za vatreno oružje sa glatkim cevima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    5. maj 2024 | 15:39

    Izvini ujače ali kod mene nemoze da se ostavi ni šravciger u mojoj kući a da ja neznam za to, u protivnom moji ukućani će imati problem, tako da baš ova tvoja priča slabo pije vodu...

  • Slobodan

    5. maj 2024 | 16:20

    Nema problema..ne znas cije ali je pronadjeno na tvom placu i prostorijama koje pripadaju tebi...ako niko ne kaze cije je automatski se oruzije i sve sto je nadjeno pripisuju vlasniku gde je pronadjeno...tako da je to gotova prica koja ce trajati jedno 10 godina...

  • beogradski

    5. maj 2024 | 19:24

    Pričam ti priču ... Kazniti ih kako sleduje po zakonu za to krivično delo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA