U njoj od danas počinje da se rađa novi život - Maloj Teodori u Nemačkoj urađena transplantacija koštane srži

Tako se ide ka danu +18, kada mi, kao roditelji, ali i ceo stručni tim doktora Pitera Badera, očekujemo početak regeneracije organizma

  • 4

Teodori Vranješević (9) iz Kragujevca, oboleloj od akutne mijeloidne leukemije, danas je najzad obavljena transplantacija koštane srži na Univerzitetskoj klinici u Frankfurtu!

SREĆA JOJ SE OSMEHNULA: Posle mesec dana na klinici, Teodora u četvrtak ide na transplantaciju (FOTO)

Nova prepreka u lečenju male Teodore: Dobila infekciju, transplantacija odložena

Iako su hiljade humanih ljudi potrebnih 350.000 evra prikupili za samo nedelju dana, na operaciju se čekalo mesec dana jer je dete imalo niz zdravstvenih komplikacija. Da li je transplantacija uspela, biće poznato tek za nekoliko sedmica.

- Teodora je primila matične ćelije donora koštane srži iz Nemačke, čiji identitet, po zakonu, Teodori i nama, njenim roditeljima, neće biti poznat narednih pet godina- kaže Bogdan Vranješević, otac devetogodišnje devojčice.

Foto: Privatna arhiva

On objašnjava da je transplantacija koštane srži veoma složen i rizičan medicinski zahvat, koji se sastoji iz tri faze.

- Prva faza otpočela je prošlog četvrtka, šestog jula, kada je Teodora počela da prima takozvani kondicionirung- mega blok hemioterapije, čiji je zadatak da isprazni Teinu koštanu srž i tako napravi mesto za matične ćelije donora. Tog dana je počelo odbrojavanje: -7, -6, -5, -4… dana do transplantacije, a današnji dan, kada je Tea primila matične ćelije, označen je kao nulti jer praktično, u njoj od danas počinje da se rađa novi život - kaže Bogdan.

Odbrojavanje se nastavlja i posle takozvanog nultog dana, objašnjava Vranješević. Svaki sledeći dan označava se kao, dan +1, dan +2, dan +3…

Foto: Privatna arhiva

- Tako se ide ka danu +18, kada mi, kao roditelji, ali i ceo stručni tim doktora Pitera Badera, očekujemo početak regeneracije organizma, odnosno, početak podizanja Teodorinog imunološkog sistema, objašnjava otac deteta.

Na prve rezultate o uspešnosti presađivanja matičnih ćelija, Teodora i njena porodica, prema protokolu lečenja, moraće da čekaju gotovo mesec dana. Tek u 28. danu od presađivanja matičnih ćelija, Teodori će biti urađena analiza kojom treba da se utvrdi procenat prisustva i funkcionisanja matične ćelije donora.

- Tada ćemo znati da li je transplantacija uspela, kaže Bogdan Vranješević.

Foto: Privatna arhiva

Teodori slede meseci oporavka i života u vrlo ograničenim uslovima, kako bi bila izbegnuta opasnost od neke infekcije, koja može da ugrozi njen, još uvek neizgrađen imunološki sistem.

Koštana srž je po izgledu slična krvi i nalazi se u centralnom delu velikih kostiju. To je mesto gde se stvaraju nove ćelije krvi, a to su: crvena krvna zrnca ili eritrociti, koji su neophodni za prenošenje kiseonika, bela krvna zrnca ili leukociti, koji su potrebni za borbu organizma protiv infekcije i krvne pločice ili trombociti, koji su potrebni za zaustavljanje krvarenja. Koštana srž je mesto gde se stvaraju ćelije koje su neophodne za život.

Koštana srž može biti uništena teškim bolestima, zračenjem ili lekovima. Tada se ne stvaraju nove ćelije krvi i nastaju bolesti koje ugrožavaju život, kao što je leukemija. Transplantacija koštane srži je obnavljanje obolele koštane srži ćelijama zdravog davaoca.

Foto: Privatna arhiva

Ubrizgavanjem zdravih ćelija koštane srži u venu bolesnika, isto kao pri transfuziji krvi, očekuje se da srž počne da proizvodi normalne zdrave ćelije krvi. Uprkos najboljem medicinskom tretmanu, kod bolesnika su moguće teške komplikacije, ali se većina transplantacija danas završava uspešno.

Transplantacija koštane srži od zdrave osobe može biti mogućnost da se nastavi život i obnovi zdravlje bolesnika kome je koštana srž teško oštećena.

Daljinac baner

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA