Sreća napokon pogledala 3 nesrećna dečaka iz Užica: Sahranili su oca, živeli u straćari, ali je od danas za njih počeo novi život

Do jutros su dečaci zazirali da će im plafon sa stare kuće pasti na glavu

  • 1

Pokušavali su od rano jutros Dušan (17) i Ilija (14) Kovačević, dva brata iz Užica, da se prisete da li je u njihovim životima bilo srećnijeg dana od ovog današnjeg. Izuzimajući onaj kad im je majka na svet donela polubrata Davida, dobro su razmislili, nije.

Porodici Kovačević je ovog ponedeljka ispunjen san - dobili su ključeve svoje potpuno obnovljene kuće, rekonstruisane, a uskoro i potpuno opremljene, zahvaljujući akciji "Srce za decu" "Blic fondacije" i donatoru, političaru iz vrha vlasti koji je želeo da ostane anoniman. Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka Ringier Axel Springer Serbia, kompanije u okviru koje radi "Blic fondacija", danas je ovoj porodici uručila ključeve od renovirane kuće.

Kovačevići još nisu uspeli da shvate da će umesto u onoj staroj, u kojoj su zazirali da im truli plafoni padnu na glavu, živeti u renoviranoj kući sa novim pokućstvom.

Ovako je izgledala stara kuća/ FOTO: M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

Dušan i Ilija su početkom godine ostali bez oca. Jadali su se dečaci o nedaćama koje ih prate od malih nogu, siromaštvu, nezaposlenoj majci, Ilijinoj bolesti, strahovima da će zbog neplaćenih dugova ostati bez struje i vode, trogodišnjem polubratu zarad čijih slatkiša se odriču novca za užinu. Poverili su se tada da im je najveća želja da urede kupatilo u prizemlju sa kog su zbog vlage otpadale pločice i presele se u potkrovlje koje je tada bilo neuslovno za život. Dobili su mnogo više nego što su i mogli pomisliti.

- Bezbroj puta hvala svima koji su pomogli da nam se život preokrene. Da nije bilo njih, mi bismo i danas životarili ispod trulih plafona, između krivih zidova, čekajući kada će da se sruše, u kući punoj vlage i buđi, u kojoj je sve bilo dotrajalo - govore Dušan i Ilija.

Braća sa umrlicom svog oca/ FOTO: M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

Kuća je urađena kompletno, od temelja do krova. Sređeni su podovi, zidovi, termo izolacija, postavljena je nova stolarija, sve što je potrebno da se kuća dovede u normalno stanje. Dečaci su dobili oko 220 kvadrata, uključujući i novo potrkovlje, tri sobe, dva kupatila, a njihova baka u bivšem podrumu prostor u kome može živeti.

Dečaci su već među sobom podelili sobe, dogovorili su se gde će ko da spava.

- Sad imamo više od 200 kvadrata prostora, a imali smo samo kuhinju i dva sobička u prizemlju. U preuređeno potrkovlje ćemo se preseliti Dušan i ja. Svako će imati svoj kutak, jedva čekam dan da pozovem drugove na useljenje. Do sada, zbog sramote, uslova u kojima smo živeli, bilo mi je neprijatno da zovem društvo kod mene - kaže Dušan Kovačević.

FOTO: M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

Njegov brat Ilija oduševljeno dobacuje:

- Svi koji su pomogli uradili su veliki posao za nas. Ako ne verujete meni u kakvim smo uslovima živeli, pitajte majstore. Umalo se nisu srušili od neprijatnog mirisa buđi koji je izbio iz zidova kad su izvaljivali štokove iz vrata. Sad je sve novo, ušuškano kako treba, milina božija - priča nam Ilija Kovačević, koji je pregrmeo tešku operaciju.

Urađen mu je složen hirurški zahvat zbog problema na kičmi zbog kojeg mu je jedna noga kraća od druge. Oporavak teče dobro i sve će, kažu lekari, biti kako treba.

Lepa vest je i da je njihova majka Nataša dobila posao. Uskoro će početi da radi u Policijskoj upravi Užice.

Ovako izgleda obnovljena kuća/ FOTO: M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

- Sve se odigralo tako brzo. Pomoć koju smo dobili prevazišla je i naša najsmelija očekivanja - zahvalna je Nataša Kovačević, majka dečaka.

Kako da pomognete

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu deci mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun “Blic fondacije”:

2750010221949709 90 ili na devizne račune 10221949724 45 - za uplate u evrima; 10221949711 84 - za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 - za uplate u dolarima, Societe Generale Srbija, Beograd.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA