Marija je samohrana majka 5 dece: Muž joj je nedavno umro, žive u zabačenom selu, ali nada postoji

Majka navodi da najstariji sin i ćerka moraju da žive u domu, ali da nema novca za njihove stranarine

  • 1
Porodica Stojiljković Foto: Privatna arhiva

Kako je živeti u zabačenom planinskom selu u blizini Vlasotinca, kao samohrana majka petoro dece, u teškim uslovima i bez posla? To možda najbolje zna Marija Stojiljković (36) iz mesta Jakovljevo kojoj je pre mesec dana umro suprug, srčani bolesnik.

Marija za Telegraf.rs drhtavim glasom priča da joj je suprug Siniša preminuo 30. septembra ove godine, posle 5 mučnih godina, usled dugogodišnje bolesti srca.

- Suprug je bio na listi za transplantaciju srca. Dugo se mučio, živeo je prikačen na aparate, na struju, to ga je održavalo. Tako je živeo. Preko socijalnog smo dobijali mesečno 15.000 dinara. Umro je sa 42 godine - priča naša sagovornica.

Porodica Stojiljković Foto: Privatna arhiva

Njen suprug ostavio je iza sebe petoro dece: Jovanu (16) koja ide u Medicinsku školu, Danijela (14), tinejdžera koji pohađa Saobraćajnu školu, Darka (13), Jelu (9) i Slađana (6).

- Jovana i Danijel ide u školu u Prokuplju. Moraju da žive u učeničkom domu jer odavde ne bi mogli da putuju u školu. Ovde nema prevoza, planinsko je to selo - navodi Marija.

Ipak, mesečna stanarina za dom po detetu iznosi 5.385 dinara, što Marija ne može da priušti. Iako su joj, kako navodi, iz doma rekli da će poslati pismo sa molbom opštini Vlasotince kako bi deca bila pošteđena plaćanja stanarine, odgovora i dalje nema.

Porodica Stojiljković Jela (9) ispred svoje kuće, Foto: Privatna arhiva

Mesečna primanja šestočlane porodice su socijalna pomoć i dečiji dodatak (za četvoro dece, dok peto nema pravo na dodatak), što ne podmiruje troškove života i školovanja dece.

- Nisam u mogućnosti da im plaćam smeštaj i hranu u domu. Već dugujem za septembar i oktobar. Svaka pomoć bi bila dobrodošla - kaže ova samohrana majka.

Ona dodaje i da njena porodica živi u uslovima bez kupatila i električnog šporeta, te da se snalaze kako znaju i umeju. Spavaju u sobama čiji su zidovi popucali, na starim, oronulim krevetima.

Porodica Stojiljković Danijel (14) na pragu pored svog doma, Foto: Privatna arhiva

Zbog zabačenog položaja sela, Marija nema uslove za rad, osim sakupljanja divljih plodova u letnjem periodu.

- Udaljeni smo oko 23 kilometra od Vlasotinca. Autobusi iz Jakovljeva ne idu za grad, nemam ni uslove da odlazim tamo i radim nešto. Ovde na selu nema posla - priča za Telegraf.rs Marija Stojiljković.

Porodici Stojiljković možete da pomognete uplatom na račun 170001052870200037, na ime Jovana Stojiljković, UniCredit Banka.

(D. Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    6. novembar 2019 | 12:05

    Joj grhote Boze dragi daj ljudi da pomognemo.Teska sirotinja zivi U tom delu Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA