• 16

Rade (10) je izgubio bitku. Deo novca za njegovo lečenje pomoći će Pavlu (5) da nastavi da se smeje

Mali Pavle Moro (5) moraće na takozvanu ciljanu terapiju koja će koštati minimalno 105.000 evra

  • 16

- Šta smo mi? - Tim koji od samog početka može sve i koji se sve dogovara. Ovako sa osmehom na majčino pitanje odgovara mali Pavle Moro (5) iz Sremske Mitrovice, koji boluje od tumora na mozgu.

Kod ovog neodoljivog dečaka širokog osmeha kao prvi simptom javila se pospanost, a sa vremena na vreme izbacivao je desnu nogu u stranu. Magnet je pokazao da ima tumor na mozgu, takozvani baterflaj (butterfly).

Od tog momenta počinje mališanova borba, a njegova majka Aleksandra Moro Travica kaže za Telegraf.rs da su lekari u Beogradu bili mišljenja da operacija nije moguća zbog mesta na kom se tumor nalazio.

Pavle Moro, dečak

Mali Pavle boluje od tumora na mozgu, Foto: Privatna arhiva

- Prvo su nam rekli: "Za vaše dete nema spasa" jer mu je tumor na takvom mestu da ne može da se operiše. Međutim, kad je već klonuo, odlučili smo se za operaciju, pa šta nam Bog da. Kada su mu otvorili glavu, ispostavilo se da je ipak mogao da se odstrani veći deo tumora, ali ne i sve zbog moždanog stabla - priča ona.

Posle operacije odlučeno je da se dalje onkološko lečenje nastavi u inostranstvu primenom zračne i hemioterapije.

Tako Pavle sa svojom porodicom odlazi 23. juna u Tursku, gde je predračun za terapije iznosio 22.500 evra. Ipak, zbog dodatnih analiza i snimanja, račun se gotovo udvostručio.

Pavle Moro, dečak

Pavle u Turskoj, Foto: Privatna arhiva

- Sve to je koštalo oko 40.000 evra koje smo odmah isplatili. Međutim, Pavlu se stanje pogoršalo u 5. nedelji zračenja i hemioterapija, usled čega je primoran da prekine sa njima. Tada smo prešli iz privatnog smeštaja u bolnicu u kojoj smo bili malo duže od mesec dana - objašnjava Aleksandra.

Tada su i upoznali Radeta Peruaču, desetogodišnjeg dečaka iz Sombora koji je bolovao od raka pankreasa, a koji je, nažalost, pre dva meseca, izgubio životnu bitku. Njegovi roditelji, Deva i Predrag, preusmerili su drugoj bolesnoj deci sav novac koji je sakupljen za njihovog sina. Među tom decom je i maleni Pavle.

- To su zaista sjajni ljudi. Znali su za naše troškove, da nam je, pored onih 40.000 evra, u tim trenucima bilo potrebno još 53.600 evra. Prebacili su na naš račun 17.558 evra, tako da nam je to itekako pomoglo, nažalost na takav način. Od aprila se borimo sa bolesti: tu su bolnice, tuđe priče i borbe... Ništa me nije zaobišlo, pa ni Radetov odlazak - priča naša sagovornica.

Pavle Moro, dečak

Pavle (desno) sa bratom po povratku u Srbiju, Foto: Privatna arhiva

Dečak se trenutno nalazi u Srbiji na oporavku zbog pada imuniteta, što je posledica terapija koje je primao u Turskoj. Odlazi u Novi Sad jednom nedeljno da primi transfuziju i trombocite.

Kada se ovaj petogodišnjak bude oporavio, u Turskoj će nastaviti sa takozvanom ciljanom terapijom. Pavlova majka navodi da će to koštati minimalno još 105.000 evra.

- Napomenuli su nam i da ta brojka može da se udvrostruči zbog svih mogućih komplikacija - kaže ova hrabra majka.

Pavle Moro

Foto: Printskrin/Budi human

Kako bi ovaj mali, pozitivni heroj nastavio da se smeje i uživa u detinjstvu, potrebno je da se prikupi novac za njegovo dalje lečenje u inostranstvu.

Pomozimo Pavlu! Upišimo 667 i pošaljimo SMS na 3030. Njemu možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

(Dragana Simić/d.simic@telegraf.rs)

Komentari

  • Miki

    Ovo je ogromna sramota za državu! Daju neko lažno ordenje političarima, skupljaju pare za hram, a deca nam umiru! Nestaćemo uskoro

  • Nenad Milosavljevic

    Posuli su nas uranijumom.I sada lagano umiremo.Receno je ,da ce posle 20 godina tek da se vide posledice.Eto prodje 20 godina i sve nam je jasno.Jadna deca.Tuga.Umesto,sto te puteve i fontane gradimo.Treba praviti bolnice da moze bar koliko toliko da se pomogne bolesnima.Ovo je uzes,sta citamo svaki dan.U kojoj je to meri.

  • Ja

    Ne mogu da verujem koliko je dece i omladine bolesno,zasto vlast cuti i ne govori o tome?Umire nam narod ,nestaje nam Sbija jel to neko truje nas ?sta je bre ovo😭😭😭😭mislim da nas truju hranom,vazduhom ,vodom...svime bre nista vise nije normalno ni zdravo,kome se otvaraju fabrike,kome se grade putevi stranci ce nam biti narod a nas biti nece

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima