Srđanu je nesreća promenila život, prikovan za kolica, a ne predaje se: "Prvi put smo stali na noge"

Srđanu je novac neophodan za svakodnevne vežbe sa fizioterapeutom, katetere i pelene

  • 3
Srđan Bagonja Srđan se posle godinu dana podigao na noge, Foto: privatna arhiva

Srđan Bagonja (37), iz Veternika kod Novog Sada, doživeo je tešku saobraćajnu nesreću 5. juna prošle godine, na putu Novi Sad - Temerin, kod Bačkog Jarka. Srđan je bio u automobilu sa još trojicom kolega i svi su bili teže povređeni. Srđanu je povređena kičmena moždina. Od tada je vezan za kolica. Pre nekoliko dana, Srđanova majka, Anka objavila je fotografiju uz koju je napisala "Danas posle godinu dana prvi put smo stali na noge".

Kako kaže Anka Bagonja za Telegraf.rs, Srđan nije zapravo stao na noge, već se podigao, jer noge ne oseća, ali je stao uz pomoć fizioterapeuta.

- To je veliki napredak u takvoj bolesti. On treba svaki dan da radi sa fizioterapeutima, bez ortoza, bez ičega, a ortoze treba da kupimo, te proteze što idu na noge, a to socijalno ništa ne plaća. Srđan za tuđu negu dobija 30.000, a ja imam penziju 15.000 - kaže Anka Bagonja.

Od države su, kaže, dobili tri jednokratne pomoći. A fizioterapeuta treba svakodnevno da plaća 2.500 dinara.

Tuđa nega i pomoć koju dobijaju ne može da pokrije ni katetere ni pelene koje Srđanu trebaju. Njemu je mesečno potrebno 450 katetera, a socijalno daje 180 katetera za tri meseca, kaže Anka. Jedan kateter inače košta 40, 50, negde 28, kako gde. kaže Anka. Novac koji dobijaju za tuđu negu ode na lekove.

Srđan ima jednu veliku dekubitalnu ranu koja mora da se operiše, jer ga, kaže njegova majka, ona koči u svemu, pre svega u vežbanju.

Srđan Bagonja Foto: privatna arhiva

Svi koji žele da pomognu Srđanu Bagonji mogu to da učine uplatom na račun njegove majke Anke u NLB banci: 310-0400100198353-43.

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V77

    15. jun 2020 | 21:32

    Nikada ne treba odustati,svaka čast!❤

  • UJO

    15. jun 2020 | 23:38

    Doktori su mi rekli od toga se ne umire a sa time se umire, evo tako već 35 godina.

  • Petar

    16. jun 2020 | 00:23

    Ljudi, morate imati vise načina uplate a ne samo jedan. Tako cete brže novac da skupite. Ja zelim da vam pomognem koliko mogu ali iskreno ja ni ne znam kako se uplacuje novac na racun u Srbiji iz inostranstva. Obicno koristim western union, paypal i humanitarnu organizaciju od Šapica jer tamo mogu karticom da uplatim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA