Nikola je rođen zdrav, carskim rezom, imao je ocenu 9/9: Samo 48 sati kasnije sve se promenilo

S obzirim na situaciju da ja ne mogu da radim zbog Nikolinog stanja, samo sa suprugovim primanjima ne možemo da ispratimo sve finansijske potrebe lečenja

  • 28
Nikola Rakic , cerebralna paraliza Nikola Rakić Foto: Privatna arhiva

Biljana Rakić imala je urednu trudnoću, treću po redu, te 2016. godine. Rodila je malog Nikolu sa najboljom ocenom. Međutim, drugog dana njegovog života pronađena mu je infekcija, nakon čega ubrzo biva ustanovljeno da ima cerebralnu paralizu. Za operacije koje slede kako bi mališan mogao da hoda i radi sve što rade i njegovi vršnjaci, potrebno je čak 10.000 evra na godišnjem nivou.

Nikolina majka kaže za naš portal da je do poslednjeg dana trudnoće s njim sve bilo u redu.

- Nikola je rođen u 40. nedelji planiranim carskim rezom. Dobio je ocenu 9/9 na rođenju. Pritom je imao pupčanu vrpcu obmotanu oko vrata i jedne noge. Drugog dana života kod njega je pronađena infekcija i onda kreće lečenje. Dobio je neonatalne konvulzije - priča Biljana.

Kako dodaje, Nikola je prebačen na neonatologiju na Instutut za majku i dete, gde su proveli 15-ak dana.

- Rađena mu je magnetna rezonanca, imao je redukciju bele moždane mase i proširene desne komore. Pušten je odande kao zdrava beba sa blagim hipertonusom mišića. Od strane fizijatra sa Instituta za majku i dete poslat je u Specijalnu bolnicu za majku i dete i tamo mu je postavljena dijagnoza cerebralna paraliza - priča majka mališana.

Biljana kaže da se u tom trenutku strašno osećala, jer je Nikola rođen kao zdrava beba i jer ne znaju uzrok svemu tome.

Nikola Rakic , cerebralna paraliza Foto: Privatna arhiva

- Borba je teška. Čovek tek kada uđe u to shvati da je baš teško i da sa decom mora da se baš radi da bi bilo napretka. Imam sreće što je on mentalno očuvano dete, razume, priča i ima želju da hoda. Prošle godine smo sami finansirali operaciju fibrotomije mišića, ali treba ih još mnogo kako bi on mogao da stoji - kaže Biljana.

Četvorogodišnjak ima i stabizam očiju, gde je takođe potrebna operacija.

- Jedan tretman privatnog lečenja košta 1.300 evra, za 3 nedelje u centru po 3 sata dnevno - kaže Nikolina majka.

Ona dodaje da je neko uvek pored Nikole i da on delimično puzi. Vežbe rade dva puta dnevno, ujutru i popodne, po pola sata.

Nikola Rakić, budi human Foto: Budihuman.rs

Biljana dodaje da su prognoze lekara da će biti uspeha uz veliki rad i trud, odnosno fizikalne vežbe, rehabilitacije i operacije. Nadaju se da će moći da hoda samostalno, dodaje.

Biljana dodaje da jedino njen suprug radi, a da su im na godišnjem nivou za lečenje sina potrebno desetine hiljada evra.

- Na godišnjem nivou mi potrošimo oko 4 hiljade evra. A sada zbog operacija koje slede potrebno nam je na godišnjem nivou 10 hiljada evra. S obzirim na situaciju da ja ne mogu da radim zbog Nikolinog stanja, samo sa suprugovim primanjima ne možemo da ispratimo sve finansijske potrebe lečenja. Sa skupljanjem novca smo krenuli prošle nedelje i do sada je skupljeno oko 25 hiljada dinara - kaže Nikolina majka.

Pomozimo Nikoli:

Novac za Nikolino lečenje prikuplja Fondacija "Budi human".

Slanjem SMS poruke: Upišimo 805 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human805 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000043095-65

Uplatom na devizni račun: 160600000004335367

IBAN: RS35160600000004335367

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxs

    24. maj 2020 | 22:32

    Nemogu da verujem oko cega se raspravlja dali je rodjen zdrav ili ne , dali ste se zapitali kroz sta ta porodica prolazi i ta majka ona nije lekar kako su joj rekli . Znamo svi kako ljudi zive u Srbiji 80% jedva prezivljava. Nek pomogne svako koliko moze ili neka cute i ne staju na muku roditeljima.

  • MarijaR

    24. maj 2020 | 22:23

    Muka mi je više od ovog moljakanja za pomoć, ali ne što ne želim pomoći,baš suprotno, uplatim često, nego što se pitam pokriva li išta sem prehlade zdravstveno osiguranje u Srbiji.

  • Tuga

    24. maj 2020 | 20:57

    I onda dodje neka susa da se siri sa kolima od 100 k evra.Bemti zivot i pravdu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA