≫ 

Dve sestrice prikupljaju pomoć za bebu Lanu: Dele i čestitke zahvalnosti, one su ponos Srbije

Hristina (8) i Ksenija (10), dve rođene sestre iz Novog Sada prikupile su do sad 4.500 dinara i uplatile maloj Lani Jovanović koja boluje od retke, teške bolesti

  • 3
Pomoc za Lanu Foto: Privatnaarhiva, Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić

Ako ovih dana u Novom Sadu srećete grupice mališana sa kutijama, igračkama ili čestitkama, nemojte samo proći pored njih, jer su oni na ulicama kako bi učinili jedno veliko dobro delo i opomenuli nas kako ujedinjeni možemo da učinimo mnogo čak i kada to deluje nemoguće.

Naime, već nekoliko dana, deca iz Novog Sada prikupljaju novac za lečenje bebe Lane Jovanović, koja boluje od teške i retke bolesti, spinalne mišićne atrofije tip 1, a da bi bila zdrava devojčica, potrebno je da dobije lek koji košta 2,4 miliona dolara.

Sve je, kako smo već pisali, krenulo od dečaka Ognjena (10) sa Detelinare, koji je odlučio da proda svoje igračke i novac uplati za Lanino lečenje. "Definitivni okidač" da to slično urade i dve devojčice Hristina (8) i Ksenija (10), bio je upravo taj humani gest malog Ogija. Dve rođene sestre zasukale su rukave i izašle na novosadske ulice kako bi prikupile delić novca koji je Lani potreban.

Deca, pomoć, mala Lana Ogi i njegova družina u humanoj akciji za Lanu, Foto: Privatna arhiva

- Kada su videle tu dečicu sa Detelinare, i Hristina i Ksenija su odmah poželele da učestvuju. Same su osmislile da bi mogle nešto da nacrtaju pa poklone ljudima koji daju novac - priča za Telegraf.rs njihova majka Đurđija.

Dve sestrice su napravile neodoljive čestitke u znak zahvalnosti svakom humanom prolazniku, kako bi mu se zahvalile za donaciju.

Pomoć za Lanu, Lana Jovanović, Novi Sad Čestitke za svakog humanog prolaznika koje su napravile dve sestre, Foto: Privatna arhiva

- Mi kao roditelji smo ih podržali. Odmah su podelile ideju sa nekoliko drugara ali su ovi malo stariji osporavali u smislu:"Ma kako mislite, ko će vama dati, maloletne ste i tome slično - sa osmehom priča Đurđija.

Sakupile 4.500 dinara

Ipak, kako dodaje, to njene ćerkice nije obeshrabrilo - naprotiv.

Hristina, Ksenija, Pomoć za Lanu, Lana Jovanović, Novi Sad Sestre Hristina i Ksenija pomažu bebi Lani, Foto: Privatna arhiva

- To ih je još više ohrabrilo u naumu. Nisu želele da odustanu, sakupile su 4.500 dinara za nekoliko dana. Bilo je puno humanih ljudi, a često su dolazile kući i kažu: "Mama, neko samo prođe, pogleda, neko čita broj žiro računa pa kaže da će sam uplatiti. Trenutno smo na vikendu u Subotici ali svakako da planiraju da nastave kad se vratimo - priča Hristinina i Ksenijina mama i dodaje:

- Kada su videle snimak male Lanice koji sam im pokazala, to je bilo to, reakcija nije mogla da izostane!

Pomoć za Lanu, Lana Jovanović, Novi Sad Foto: Privatna arhiva

I mali Detelinarci sa dečakom Ognjenom na čelu, koji su pre nekoliko dana sakupili oko 300 evra, nastavljaju dalje.

Juče su sakupili još 100 evra za malu Lanu

Pomoć za Lanu, Lana Jovanović, Novi Sad Mališani sa Detelinare prikupljaju novac za Lanu, izložili su i svoje igračke koje su za prodaju, Foto: Privatna arhiva

Oni mlađi članovi neodoljive družine prikupljaju novac na početnoj stanici autobusa broj 3, a malo stariji se šetaju po kraju. Ova predivna deca prodaju svoje igračke, koje su izložili na zidiću, a sve kako bi pomogli Lani da napravi svoj prvi korak.

808 na 3030 za Lanin život

Podsetimo, Lana je rođena sa jakom ocenom 10/10 i izgledala je kao zdrava beba. Tada se činilo da je sve u redu, jer je pomerala i ruke i nogice i samo se smejala. Za svakoga bi imala osmeh.

Sa dva i po meseca roditelji primećuju da više ne mrda nogice, da su joj ruke oslabile i brzo su je odveli kod doktora. Upućeni su na dečijeg neurologa i na dalja ispitivanja.

Ubrzo odlaze u bolnicu i tamo ostaju tri nedelje, gde nakon brojnih ispitivanja uspostavljaju dijagnozu – spinalna mišićna atrofija, tip 1. Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Rečeno im je da postoji lek koji će da zaustavi ovu bolest, a porodica je bila jako srećna što je rođena u vreme kada postoji lek.

Imala je pet meseci kada je primila lek koji stopira njenu bolest, što je on to i uradio  samo ju je zaustavio, a Lana je još nemoćna i samo leži u krevecu. Međutim, postoji lek koji može da je izleči, ali je jako skup, toliko skup da roditelji mogu samo da sanjaju da mogu sami da prikupe novac.

Lana Jovanović Foto: Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić

Za Laninu životnu bitku! Budimo humani!

Pomozimo Lani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130

IBAN: RS35160600000006991130

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(D. Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA