≫ 

Družina mališana iz Novog Sada prikuplja novac za bebu Lanu: Humanu akciju pokrenuo mali Ogi (10)

Beba Lana boluje od spinalne mišićne atrofije i potreban joj je lek koji košta 2,4 miliona dolara

  • 3
Deca, pomoć, mala Lana Preslatka družina iz Novog Sada prikuplja novac za Lanu, Foto: Privatna arhiva

"Deca su ukras sveta", stih je čuvene pesmice o kojem možda retko i razmišljamo, a koliko istine ima u tih nekoliko reči, potvrdili su ovih dana mališani iz Novog Sada na čelu sa desetogodišnjim Ognjenom koji je "zasuo rukave" i odlučio da pokrene akciju kako bi pomogao bebi Lani Jovanović koja boluje od teške bolesti - spinalne mišićne atrofije.

Ognjen Zornija iz Novog Sada je dete za primer, ali to nije rečeno tek tako - jer je Ognjen dečak koji je uspeo da pokrene deo sveta oko sebe, da okupi svoje drugare, izađe na ulicu i prikupi deo novca za lečenje devojčice kojoj je potreban lek u vrednosti od 2,4 miliona dolara.

Kako za Telegraf.rs kaže Dubravka, prijateljica njegovih roditelja, mali Ogi je sve osmislio, kada je od starijih čuo za bolesnu devojčicu.

Deca, pomoć, mala Lana Drugari odlučni u nameri da pomognu bebi Lani, Foto: Privatna arhiva

- On je dete iz izuzetne porodice. Ima stariju sestru i mlađeg brata. Mala Lana je naša rođaka i čuo je kako o tome pričamo. Tako je odvojio igračke sa kojima se više neće igrati. Da ih ne bi bacili, njemu je palo na pamet da ih prodaju i novac uplate za Lanu - priča Dubravka.

Kako kaže, ubrzo su se njegovoj akciji pridružili još jedan Ognjen i Nikola, njegovi drugari, a sledećeg dana još nekoliko devojčica.

Uz pomoć roditelja napravili su kutije sa Laninom fotografijom i tako zahvaljujući humanim ljudima iz Novog Sada prikupljali novac.

Uspeli da sakupe 37.480 dinara, što je oko 300 evra. Novac je uplaćen na Lanin račun, a ova preslatka družina dobiće palačinke i limunadu koje im je Dubravka obećala.

808 na 3030 za Lanin život

Podsetimo, Lana je rođena sa jakom ocenom 10/10 i izgledala je kao zdrava beba. Tada se činilo da je sve u redu, jer je pomerala i ruke i nogice i samo se smejala. Za svakoga bi imala osmeh.

Sa dva i po meseca roditelji primećuju da više ne mrda nogice, da su joj ruke oslabile i brzo su je odveli kod doktora. Upućeni su na dečijeg neurologa i na dalja ispitivanja.

Ubrzo odlaze u bolnicu i tamo ostaju tri nedelje, gde nakon brojnih ispitivanja uspostavljaju dijagnozu – spinalna mišićna atrofija, tip 1. Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Rečeno im je da postoji lek koji će da zaustavi ovu bolest, a porodica je bila jako srećna što je rođena u vreme kada postoji lek.

Lana Jovanović Foto: Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić

Imala je pet meseci kada je primila lek koji stopira njenu bolest, što je on to i uradio – samo ju je zaustavio, a Lana je još uvek nemoćna i samo leži u krevecu. Međutim, postoji lek koji može da je izleči, ali je jako skup, toliko skup da roditelji mogu samo da sanjaju da mogu sami da prikupe novac.

Za Laninu životnu bitku! Budimo humani!

Pomozimo Lani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130

IBAN: RS35160600000006991130

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Hrabra Helena u bolnici u Parizu: Igra kolo dok prima terapiju

(D. Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    18. jul 2020 | 22:40

    Idemo deco, samo napred, skupicemo novce zajedno!

  • NS

    19. jul 2020 | 09:12

    Narod će skupiti novce...svako po malo i brzo dodjemo do cilja! Idemooo...

  • Maja

    19. jul 2020 | 09:28

    Eto u šta se pretvorila medicina.Cena ozdravljenja (diskutabilna) je 2500000 dolara za jedno dete.I sad ja treba da verujem u neku tamo naklepanu vakcinu I u marmote I slepe miševe....Na svetu ima sedam milijardi stanovnika pa računajte.Sve je postao profit,profit I samo profit....I onda me pitaju kako su ljudi pre trideset godina bez problema primali vakcine.I ja sam, I moja deca.Ali nikad nije bilo ovako....Zar medicina ne bi trebala prvenstveno da bude jedna humana stvar?Razumem,sve to košta I istraživanja,I oprema I obrazovanje.Ali da neka operacija jednog deteta košta 2000000 dolara ne mogu da prihvatim kao nešto normalno.Čist ćar na tudjoj nesreći.Sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA