≫ 

Milica je rođena u 32. nedelji: Posle prvog rođendana došla je još jedna bitka - nova dijagnoza

Milica je svoj život započela kao veliki borac

  • 0
Milica Tupanjac Milica Tupanjac Foto: budihuman.rs

Čim se rodila Milica Tupanjac (4) morala je da vodi najvažniju bitku, bitku za život. Iako je na svojim nejjakim plećima ponela teret koji i odrasli jedva mogu da nose, preslatka heroina je vesela, duhovita, velika pričalica i stalno uveseljava ljude oko sebe. Ovoj neverovatnoj devojčici, koja je ukras sveta, potrebna je naša pomoć da prohoda.

Milica je rođena u trideset i drugoj nedelji.

Komplikacije na porođaju dovele su do gubitka kiseonika i reanimacije, pri čemu je pretrpela moždano krvarenje trećeg stepena.

Milica je svoj život započela kao veliki borac.

Umesto da svojih prvih 35 dana provodi pored majke, ona je bila na intenzivnoj nezi. Posle predugih mesec i pet dana počela je samostalno da diše.

Tokom prvih meseci javile su se poteškoće sa hranjenjem, primećen je zaostatak u motoričkom razvoju i problemi sa vidom. Rezultati magnetne rezonance mozga pokazali su višestruka oštećenja, a ubrzo je ustanovljeno i oštećenje očnih nerava, posebno na desnom oku.

Onda je došao prvi rođendan. A posle njega još jedna bitka koju je Milica morala da bije. Još jedna dijagnoza. Cerebralna paraliza i prognoze koje su neizvesne.

Milica Tupanjac Za Milicu Foto: budihuman.rs

Ali hrabra devojčica pokazuje veliki potencijal, ali njen motorički razvoj je veoma usporen. Tokom poslednjih godinu dana, uz intenzivne vežbe, Milica uspeva stabilnije samostalno da sedi i polako usvaja pravilnu šemu puzanja.

Jedina šansa da Milica prohoda je da joj u narednom periodu omogućimo još intenzivnije i raznovrsnije terapije - kontinuirane tretmane u terapeutskim centrima u zemlji i inostranstvu, robotsku neurorehabilitaciju, fizikalne, hipo i hidroterapije, stimulacije vida, logopedske i defektološke tretmane (terapijsko hranjenje).

Pred njom su i operacije strabizma, operacije tetiva (fibrotomija) i tretmani matičnim ćelijama, a porodica očekuje i odgovor iz Dečije bolnice u Sent Luisu u kojoj su aplicirali za SDR operaciju.

Sredstva su takođe potrebna i za medicinska i ortopedska pomagala, kontrolne i specijalističke preglede, medicinski potrošni materijal i suplemente, kao i za putne troškove i smeštaj.

Troškovi ovih terapija, operacija i rehabilitacija višestruko prevazilaze porodične finansijske mogućnosti i unapred se zahvaljuju svima koji mogu da pomognu u borbi da Milica napravi prve korake.

Da Milica stane na noge! Budimo humani!

Pomozimo Milici!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 862 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human862 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732605-60

Uplatom na devizni račun: 160600000073292473

IBAN: RS35160600000073292473

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA