≫ 

Marija na licitaciji za Lanu prodaje šolju koju joj je dao bivši: Pare nude svi, a poklon niko neće

Šolja je poklon iz Diznilenda u Parizu, gde je Marijin dečko išao pošto je ona za njega osvojila putovanje na Svetsko prvenstvo; kao znak zahvalnosti, dobila je "samo šolju", a sada je cilj da ona prikupi 500 evra za malu Lanu Jovanović

  • 0
Lana Jovanović, Šolja za Lanu Jovanović Foto: Instagram/zalaninuzivotnubitku, Facebook: Marija Branovački

Mala Lana Jovanović, devojčica koja boluje od retke i teške bolesti, spinalne mišićne atrofije, sledećeg meseca puni godinu dana, i zato je važno da se što pre prikupi novac potreban za njeno lečenje, odnosno 2,4 miliona dolara. Na tom putu do cilja, odnosno do leka koji se uzima jednom u životu, pomažu joj humani ljudi poklanjajući svoje stvari koje im više nisu potrebne, u zamenu za novac neophodan devojčici.

Među tim ljudima je i Marija Branovački koja je ponudila pomalo neobičnu stvarčicu - šolju iz Diznilenda u Parizu, i to onu koju joj je pre čak 22 godine, poklonio bivši dečko.

Kako je Marija objavila na Fejsbuk grupi Budi human - humanitarne licitacije, reč je o šolji kojoj "ništa baš ne fali", a koju je dobila nakon što je njen tadašnji dečko bio na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Marija je, naime, umesto momka tada slala kupone za nagradnu igru zahvaljujući kojoj je on osvojio odlazak na prvenstvo, a on joj je po povratku doneo - jednu šolju.

Post, šolja, Diznilend Marija je odlučila da licitira šolju koju joj je poklonio bivši dečko, Printskrin: Facebook/Budi human - Humanitarne licitacije

Marija je zato sprovela akciju pod nazivom "Pravda za šolju", a kako kaže za Telegraf.rs, nije bila namera da se bilo ko uvredi, već da se našali na taj račun što je od dečka pre više od dve decenije dobila "samo šolju", koja sada zaslužuje pravdu.

Njena priča i šolja sa Mikijem Mausom iz Diznilenda napravile su pravi bum u grupi Budi human - humanitarne licitacije, i čitava Marijina ideja dostigla je novu dimenziju, odnosno mnogo veći cilj - da šolja, čija je početna cena na licitaciji bila 200 dinara, prikupi za Lanu novac u vrednosti jednog putovanja u Diznilend, što je oko 500 evra.

Cilj je da re-licitiramo sve dok dostigne iznos od 500 evra, tj. oko 60.000 dinara. Na kraju ćemo šolju poslati Laninim roditeljima kako bi jednog dana Lana mogla sa drugaricama uz kafu da priča ovu priču - ističe naša sagovornica.

Odriču se šolje za veći iznos

Kako objašnjava, šolja iz Diznilenda sada po 10. put ide na licitaciju.

- U svakom krugu druga osoba doprinese višoj ceni, izlicitira najveći iznos i na kraju se zapravo odrekne šolje kako bismo je postavili ponovo na licitaciju. Do sada je prikupljeno 20.900 rsd i 59 SMS poruka za Lanu - kaže Marija.

Kako kaže, ta šolja preživela je nekim čudom sve selidbe i tumbanja.

- Gledala sam po kući šta da stavim na licitaciju i eto nje - priča ova humana žena.

Podsetimo, Lana je među 34 pacijenta u Srbiji, koji primaju lek spinrazu, terapiju dostupnu o trošku države od 2018. Spinraza usporava bolest i značajno pomaže, ali Lanini roditelji sa velikom nadom gledaju u novu gensku terapiju, nedavno registrovanu u Evropi. Ona košta 2,1 milion dolara. Reč je o leku "Zolgensma".

Nasmejana beba pri rođenju ocenjena je desetkom. Do drugog meseca ništa nije ukazivalo na to da se razlikuje od svojih vršnjaka. Roditelji su primetili da ne mrda nogicama, da su slabo pokretne, a kada su je stavljali na stomak, nije mogla da odigne glavicu od podloge. To su bili prvi znaci.

Krenule su posete lekaru, ispitivanja i najzad dijagnoza. Terapija koju je primila već dve nedelje kasnije i obavezne vežbe pet puta dnevno, zaslužne su što Lana i dalje može samostalno da guta i diše.

808 na 3030 za Lanin osmeh

Lani možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130

IBAN: RS35160600000006991130

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Beba Lana, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, svakog dana radi jutarnje vežbice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA