≫ 

Mia (4) je operisana, u kičmi ima šipku uz koju će se ispraviti, ali joj je još potrebna naša pomoć

Četvorogodišnja Mia veći deo svog života provela je u bolnici

  • 1
Mia Žikić

Mia Žikić / Printskrin: FB/150 minuta

Mia Žikić (4) iz Paraćina, koja zbog teške devijacije kičme ne može da sedi i hoda, operisana je na klinici  u Istanbulu, gde joj je ugrađena šipka koja će omogućiti ispravljanje kičmenog stuba. Operacija koju su izveli turski hirurzi je trajala punih devet časova i po rečima devojčicine majke Milene Žikić, prošla je bez komplikacija, piše "Blic".

- Dragi prijatelji, Miina operacija se završila posle devet dugih sati! Sve je prošlo u najboljem mogućem redu nije bilo nikakvih komplikacija, doktor je zadovoljan jer je uradio onako kako je i planirao. Nije bilo nikakvih poteškoća, ali s obzirom na to koliko je Mijina kičma bila kriva moraće da radi korekciju za tri ili četiri godine, to sve zavisi od njenog rasta - navela je Milena neposredno posle operacije.

Devojčica je operisana 27. oktobra, a posle tri dana, po Mileninim rečima, oporavak ide odličnim tokom, tako da su juče čak izlazili malo i napolje.

- Treći dan nam je od operacije koja je prošla savršeno, a kao što možete videti na slici, Mia je dobro, srećna je i nasmejana. Juče smo sedeli u kolicima i bili malo napolju. Oporavak dobro protiče tako da se nadamo za par dana da dođemo kući. Šaljemo vam puno poljubaca iz Istanbula i hvala vam još jednom što ste učestvovali u humanitarnoj akciji i što ste zaslužni za ovaj lepi osmeh - poručila je u petak majka devojčice preko Fejsbuka.

Novac za operaciju koja je koštala 50.000 evra sakupljen je iz brojnih donacija putem fondacije "Budi human", a polovina sume obezbeđena je za svega 20 dana u akciji "Kilometri za Miju" koju je pokrenuo Vladan Vugdelija iz Paraćina.

Milena apeluje na ljude velikog srca da nastave da im pomažu, jer će im verovatno ista suma biti potrebna i za naredni korektivni zahvat, kao i za rehabilitacije.

- Naša humanitarna akcija se nastavlja jer će nam kroz neki period opet biti potrebno 50.000 evra. Hvala vam puno što ste nam omogućili da uradimo ovu operaciju za Mijino bolje sutra! To naravno ne bi bilo moguće da nismo bili složni i pokazali koliki smo ljudi pre svega, a posebno Vladan Vugdelija koji je napravio totalni preokret u prikupljanju novca za Miju! Za Mijin osmeh pošaljite 608 na 3030 - poručila je Milena.

Operativni zahvat bio je prvobitno planiran za 19. oktobar, ali je nakon pregleda odložen za 27. oktobar, kako bi se otklonile manje zdravstvene poteškoće koje su uočene. Naime, u sklopu priprema za operaciju Mii je urađen magnet kičme, a na snimku su lekari videli da ima puno šlajma u plućima, tako da pulmolog i pedijatar nisu dali zeleno svetlo da se Mia uvede u anesteziju jer može da dođe do gušenja u toku operacije. Devojčica je dobila sirupe, a kontrola koja je urađena u petak, 23. oktobra, pokazala je da su pluća čista i da nema smetnje da se operacija izvede, pa je operisana 27. oktobra.

Četvorogodišnja Mia veći deo svog života provela je u bolnici. Zbog slabosti mišića koja se javila nakon rođenja došlo je do krivljenja kičme (kifoskolioze), pa za razliku od svojih vršnjaka, ova devojčica ne može ni da sedi sama, a kamoli da potrči. Klinika za rehabilitaciju u Beogradu, sa nepunih godinu dana života, postala joj je maltene novi dom. Devojčica je dobila mider kako bi se stabilizovao trup i ispravio kičmeni stub, a sve kako bi mogla da sedi i da se kreće. Nažalost, nijedan od ovih pokušaja nije bio uspešan, pa je jedina opcija koju su predlagali lekari bila - operacija kičme i ugradnja šipke da bi se kičmeni stub ispravio.

Pomozimo Mii! 

 

Slanjem SMS poruke: Upišimo 608 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human608 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-533494-94

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002852.8

IBAN: RS35160005400002852867

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PN

    31. oktobar 2020 | 21:22

    Jel moguče da zdravstvo Srbije ni to ne može da uradi ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA