≫ 

Veljko svaki dan proverava koliko poruka stiže za brata blizanca, sekira se i raduje: Podredio mu i detinjstvo

Veljko je veliki deo detinjstva proveo na raznim klinikama, dečijim centrima, pa samim tim, kaže majka, propustio mnogo dečjih rođendana, ekskurzija, bez opcije da bira

  • 1
Viktor Miletić, Veljko Miletić Foto: privatna arhiva

U momentima dok je moždano krvarenje malenog Viktora Miletića bilo sve gore i dok su stizale najstrašnije prognoze, lekari su roditeljima preporučili da "tako mladi ne uništavaju svoj život i brak brinući o detetu koje će biti jednog dana čovek, a istovremeno biljka, već da ga daju ustanovi".

Tada je jedna doktorka, videvši da roditelji ne pristaju na to, rekla: "Jedino dobro u celoj ovoj situaciji je to što je rođen kao blizanac i što će mu brat biti motivacija da se trudi i napreduje".

Danas je Veljko Miletić (11) zaista najveća podrška bratu blizancu Viktoru koji se, zbog greške lekara na porođaju, od malena bori sa cerebralnom paralizom.

- Iako se ponekada potuku, niko se ne raduje Viktorovom uspehu koliko Veljko. Niko se ne sekira više od njega zbog Vikijevih loših ocena i loše koncentracije. Veljko je taj koji nekoliko puta u toku dana proverava koliko poruka je stiglo i preračunava za koliko nedelja rehabilitacije ćemo imati - priča mama Andrea.

I Veljko je veliki deo detinjstva proveo na raznim klinikama, dečijim centrima, pa samim tim, kaže majka, propustio mnogo dečjih rođendana, ekskurzija, bez opcije da bira.

- Ali, on se ne buni jer zna koji je naš zajednički cilj. Verovatno zbog cele situacije, on je neverovatno brižan prema mlađima i slabijima od sebe, drastično zreliji od svojih vršnjaka. Često u žurbi i jurnjavi za Viktorovim uspesima zapostavimo njegove, jer se to "podrazumeva"i zaboravimo da mu pokažemo koliko smo ponosni na činjenicu u kakvog čoveka raste - ponosno zaključuje mama Andrea.

Uspehe koje je Viktor postigao uz podršku cele porodice sada je najteže održati. Ulazak u pubertet, nagli rast i razvoj mogu dovesti do deformiteta kostiju i zglobova, skraćenja tetiva, samim tim do pogoršanja već narušenog hoda i balansa. A uskoro ističe vreme za prikupljanje novca za sledeći ciklus rehabilitacije.

- Pri svakoj pauzi u vežbanju, usled rasta, dolazi do neželjenih promena. Naš cilj je da to sprečimo i poboljšamo njegovo stanje, ili bar da održimo njegovo stanje ovakvim kakvim jeste. Predstojećih meseci/godina, planiramo da damo sve od sebe da bude uključen u intezivne terapijske cikluse, što podrazumeva fizikalnu terapiju, neurorehabilitaciju u zemlji i inostranstvu, defektološke tretmane, plivanje - objašnjavaju roditelji.

Jedan ciklus od 12 nedelja neurorehabilitacije i smeštaja košta od 20 do 25.000 evra, što je za njih kao porodicu nedostižna svota novca, ali veruju da uz pomoć velikog broja ljudi, poslatih poruka i uplata prikupiti neophodnu pomoć.

- Molimo ljude da nas podrže u borbi za Viktorov kvalitetniji život i odrastanje. Pre šest godina ste nam pomogli da Viktor ode na operaciju na čemu smo beskrajno zahvalni. Molimo vas da opet budete deo Viktorovog uspeha - poručuje na kraju majka Andrea.

Viktoru možete pomoći slanjem SMS sa brojem 60 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-406768-32

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-54000008802-75

IBAN: RS35160005400000880275

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Video: Oko njega deca vrište od bolova, a on pokušava da se izbori za život: Potresan snimak Filipa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pionir

    24. jun 2022 | 21:27

    Uhhh duše Drage i dobre,djeco draga neka vas dragi Bog čuva,podari vam zdravlje i sreću 🙏🏻

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA