≫ 

Šampionka Anika i heroina Minja na pola puta do leka, jedna ima mesec dana: Ovo su poruke najbližih

Anikina porodica je u panici, jer se pomalo čini nemoguće da se još polovina iznosa prikupi za mesec dana, ali svi veruju u pozititivan ishod i novih 600.000 do 700.000 poruka; Minja sporo napreduje, postoji mogućnost da joj ugrade PEG, kateter preko kog bi se hranila

  • 17
Anika Manic, Minja Matic Foto: Instagram printscreen/ Za Minjinu šansu, Facebook/Za Anikin dug i lep život

Roditelji Minje Matić i Anike Manić, uz celu Srbiju, bore se da prikupe novac za skupoceni lek "Zolgensma" za lečenje dece od spinalne mišićne atrofije. U pitanju je, da podsetimo, lek koji su uzima jednom u životu i košta 2,1 milion dolara, bez troškova lečenja.

Za Aniku je prikupljeno 50 posto neophodnog iznosa. Bolnica u Mađarskoj je poslala obaveštenje da Anika mora da primi terapiju što pre - već u januaru, jer je preporuka lekara da se terapija primi pre nego što dete dostigne kilažu od 13,5 kg. Da bi to bilo moguće, novac mora da bude prikupljen već sredinom decembra, da bi ona sredinom januara mogla da ode na lečenje u Mađarsku.

Kako nam je rekla prijateljica porodice, svi su u panici, jer se pomalo čini nemoguće da se još polovina iznosa prikupi za mesec dana, ali svi veruju u pozititivan ishod. To je oko 600.000 do 700.000 poruka.

Anika je sa roditeljima još u Danskoj. Ona je za sada stabilno, ima dana kada je vesela i raspoložena za igru.

- Ona je naša šampionka, jer je doživela i drugi rođendan, što je za decu koja boluju od spinalne mišićne atrofije retkost. Zato su lekari upozorili da mora da primi terapiju pre nego što bude stigla do težine od 13,5 kilograma - rekla nam je Katarina Ivanović.

Kako se navodi na Fejsbuk profilu Za Minjinu šansu, vremena za devojčicu iz Kragujevca je sve manje, njeno stanje je sve lošije.

Hrabra Minja -  Spavam, sanjam da će bol stati...

"U naručju moje mati, spavam, sanjam da će bol stati... Čujem ih kako kažu "Vremena je sve manje izgubićemo je, pogoršava joj se stanje!" Te reči ne razumem, al' mamine suze u očima vidim... "Izvini mama, što dobro mi nije, izvini tata, što zbog mene mama suze lije..." Iz trena u tren, sve jače me boli, sve lošije dišem, otkazuje sve u meni... Ali srce, mama, otkazati neće - dokle god u njemu snage ima, tebe i tatu beskrajno voleće...".

Mogućnost ugradnje PEG-a

Kako nam je rekla Minjina mama Živka, ona je trenutno prehlađena, kašlje i bar za sada nema temperaturu, pa je ovih dana neraspoložena.

- Ako dobije zapaljenje pluća opet ćemo sve po starom, bolnica, jaki antibiotici - kaže Živka. - Nas dodatno brine mogućnost ugradnje PEG-a (perkutana endoskopska gastrostoma, kateter koji služi za ishranu), što bi dodatno otežalo ovu njenu ionako tešku situaciju. Lekari misle da Minja ne guta baš lepo, smatraju da sporo napreduje. Velika je već, a ima malu kilažu. Sa tri meseca, pre dijagnoze, imala je skoro šest kilograma, a sad ima 13 meseci i šest i po kilograma, za celu godinu se popravila nešto više od pola kilograma. Meni se čini da ona guta, ali lekari kažu da joj se mnogo pljuvačke zadržava u ustima. Ko zna gde odlazi hrana. Neki deo možda odlazi u pluća, pa odatle tolike infekcije - priča njena mama.

Nedostaje još nešto više od milion dolara

Matićima za sada fali nešto više od milion dolara za lečenje deteta. Kako kaže majka, jedva čekaju da prođu bazari za vikend i da prođu uplate, pa će na računu biti i više novca. Za kratko vreme, kaže Živka, za oko dva i po meseca, je sakupljeno oko milion i 200 hiljada dolara. Po preporuci roditelja male Sofiije, koja je na lečenju u Los Anđelesu, i Matići bi svoju ćerku tamo lečili, ali, kako kaže mama, o tom potom.

Danas je u Inđiji organizovan bazar, u Raški danas i sutra od 11 do 15 h, bazari za Olivera, Aniku i Minju, na Fruškoj Gori u nedelju, kolege Anikine mame vas pozivaju na šetnju u prirodi, okupljanje je u 10 na parkingu ispred manastira Ravanica u Vrdniku, a planirana dužina putanje oko 10 km. U Novom Sadu, Petrovaradin, u nedelju, 15. 11. od 11-18 h, održaće se Humanitarni bazar za Aniku, Olivera i Minju. Novac će na njihove račune leći i sa licitacije plišanih medvedića koji su do pre neki dan ukrašavali kafeteriju na Gardošu.

"Pile bakino, sunce bakino, prosim za tvoje zdravlje"

Ovo je apel Minjine bake:

"Pile bakino, sunce bakino... Kada sam te čekala, dok si bila u maminom stomaku, plela sam ti prvu benkicu.. Sanjala sam da ćemo jednog dana zajedno mesiti kiflice, krišom ih jesti pre večere ... A ja sad mesim kiflice da ih prodajem za tvoj život... Pile bakino, sunce bakino... Ne mogu da te pomilujem, da te poljubim u kosu... Ne mogu ni da te vidim, jer je tvoje zdravlje takvo, da ti je život na korak od gašenja... Pile bakino, sunce bakino... Šta smo dočekali, nakon svega, da umesto da te ljuljam u naručju, ja prosim dobre ljude za dinar za tvoje zdravlje... Pile bakino, sunce bakino... Izdrži, znam da u tebi snage nema, da ti je neko tamo odredio ''rok trajanja'', a da se mi sa tim rokom borimo (jer oružja imamo, ali je skupo!) Pile bakino, sunce bakino... Ima još ova planeta dobrih ljudi, koji koračaju snažno, koji će ti pomoći da i ti jednog dana prodišeš bez aparata, osmehneš mi se i ukradeš jednu sveže ispečenu kiflicu, dok ne gledam.. Pile bakino, sunce bakino..."

Aniki možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 858 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human858 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732571-65

Uplatom na devizni račun: 160600000073290242

IBAN: RS35160600000073290242

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Minji možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 845 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human845 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732401-90

Uplatom na devizni račun: 160600000073283743

IBAN: RS35160600000073283743

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Roditelji male Anike Manić, obolele od spinalne mišićne atrofije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    14. novembar 2020 | 21:39

    Sveti Kozma i Damjane i dragi Bože pomozite

  • Mile

    14. novembar 2020 | 21:47

    Hajmo LJUDI budimo humani evo ja sam sad slao poruke za ovu zlatnu decicu .Spasimo sada male a buduce majke .Srecice male želim vam ozdravljenje i dug život🙏🙏🙏

  • Sandro

    14. novembar 2020 | 21:48

    Šta ova država radi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA