≫ 

Željana je sa 3 godine posle nesreće ostala u kolicima: I pored bolova, bori se, uči, trenira i kuva

Ova mlada devojka ima kvadriplegiju od 2004. godine, a ona se protiv opake bolesti bori osmehom i snagom koja se retko sreće

  • 3
Željana Ristić

Foto: Budi human/Facebook/Željana Ristić

Mlada Željana Ristić (19) imala je samo 3 godine kada je doživela stravičnu saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobila je teške telesne povrede - frakturu torakalnog (Th1) i cervikalnog (C5 i C6) dela kičmenog stuba, što je ostavilo velike posledice na njeno fizičko stanje - oduzetost donjih ekstremiteta i šaka, poremećaj urinarnog trakta i pražnjenje debelog creva.

Više puta je operisana u Kliničkom centru Banja Luka i na Banjici u Beogradu. Sve ove godine, od 2004., Željana se lavovski bori sa kvadriplegijom i ne odustaje u nameri da svoja stopala konačno spusti na tlo i prohoda.

Ova lepa i mlada devojka sada je u Novom Sadu, na rehabilitaciji koja joj pomaže u životnom cilju - da opet stane na svoje noge.

Za naš portal ispričala je kako izgleda život u kolicima, sa bolovima, neizvesnošću i strepnjom. Kako čovek mora, čak i kad mu deluje da ne može, da se bori za sebe, svoj život i samostalnost, čak i sa teškom i mučnom kvadriplegijom, a najpre se osvrnula na svoje detinjstvo i težak život koji je usledio posle nesreće.

Detinjstvo sam provela u bolnici. Posle nesreće sam imala mnogo zdravstvenih problema. Stalne upale pluća, bolovi, a onda i velika skolioza kičme. Krenula sam u prvi razred i donekle je bilo sve u redu, a onda... dve, tri godine posle, kičma se pogoršava. Vuklo se tako do 2015. godine kada dolazi do operacije, gde su mi ugrađene dve titanijumske šipke - započinje svoju priču Željana.

Taj zahvat joj je, kako kaže, pomogao. Kičma joj je ispravljena, ali ne sasvim, ostalo je oko 40 stepeni krivine.

- Do skoro nisam imala problema, ali su mi se u novembru prošle godine opet javili bolovi u kičmi. U februaru je odrađena rekonstrukcija. I sada treba da me pregleda doktor iz Nemačke - priča naša sagovornica.

Vežbanje, stoni tenis, učenje...

 

Željana je uspešno završila osnovnu, pa srednju školu. I tu je, naravno, bilo izazova i poteškoća zbog njenog zdravstvenog stanja.

Bilo je teško učiti i trpeti velike bolove, ali kada su tu želja i volja da postanete bolji i nadogradite sebe, onda je sve lakše. Pored škole, posvećena sam i crkvi, pevala sam u horu dugo - kaže ova hrabra i uporna devojka.

Kvadriplegija je nije sprečila ni da nastavi sa učenjem. Planira, priča nam, da upiše i fakultet - psihologiju u Novom Sadu, gde se već tri godine nalazi na rehabilitaciji.

Željana Ristić

Foto: Facebook/Željana Ristić

- U Novom Sadu na rehabilitaciji već skoro tri godine, pravim samo neke male pauze. Dan mi je skroz ispunjen. Ujutru odem na vežbe, tamo budem tri sata, nekada sam i duže radila. Posle vežbi idem na trening, treniram stoni tenis, a između toga učim - nabraja Željana.

Njena volja ide toliko daleko da čak i u kolicima, sa rukama koje teško pokreće, Željana sama pravi palačinke.

- Svi koji imaju kvadriplegiju znaju koliko je to teško da se savlada, ali izvodljivo je - kaže sa osmehom.

"Ako ne možeš - moraš"

 

I čini se da je taj osmeh nikada ne napušta. Čak i kada je najteže, i kada su bolovi ogromni, Željana ima krilaticu, "zvezdu vodilju".

- Ukratko: "Ako ne možeš - moraš. Ako moraš, znači da možeš - poručuje ona.

Željani je potrebna naša pomoć. Rehabilitacija na kojoj se sada nalazi će potrajati, niko i dalje ne zna još koliko. Put oporavka je dug, a samo jedan dan vežbi košta oko 60 evra.

Potrebni su joj i suplementi i ortopedska pomagala, a vežbe su skuplje ukoliko traju duže od ona tri sata, koliko ih Željana na dnevnom nivou ima trenutno. Novac će joj biti potreban i za preglede kičme, jer se pogoršala, a postoji mogućnost i za još jednu operaciju.

Zato pomozimo Željani da ponovo napravi korak!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 853 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human853 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732542-55

Uplatom na devizni račun: 160600000073287817

IBAN: RS35160600000073287817

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Dragana je rodila četvoro zdrave dece, danas su svi invalidi: Naša snaga je u smehu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpski Brod

    25. novembar 2020 | 09:16

    Sve najbolje nasoj Zeljani ,Srpski Brod je uz tebe kao i cijela RS ,Srbija i dijaspora !

  • 123

    25. novembar 2020 | 08:29

    Moze li iz Austrije da se salju sms na ovaj broj.?

  • Zoran

    25. novembar 2020 | 12:14

    Dva komentara i dva minusa,zbog čega,šta nije u redu sa mozgom onih koji su ih dali.Svašta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA