≫ 

Mihailo se vratio sa transplantacije, predstoje još dve, rok je kratak: "Naš Smeško i veliki junak"

Dečačić najpre operisao bubreg, od onda se bori da ponovo čuje glas najmilijih

  • 6
Mihailo Milojević Foto: Privatna arihva

Roditelji šestogodišnjeg Mihaila Milojevića odveli su sina kod lekara zbog velikih zdravstvenih problema već sa sedam meseci. Tada mu je otkriven tumor na bubregu. Prošao je kroz niz hemioterapija kako bi se masivni tumor najpre smanjio, a potom se otklonio ceo bubreg. To se ubrzo i desilo. Borba sa malignitetom je okončana. Tromesečne kontrole pokazuju da je sve u redu i maleni Mihailo više nije bolestan dečak.

Međutim, iscrpna borba u kojoj predaja nije bila opcija, koštala ga je sluha. Roditelji Ana (33) i Darko (35) oko druge godine primetili su da ne govori i da se ne odaziva. Ispitivanja su utvrdila da je oštećenje sluha stopostotno. Pre nego što su to saznali, tražili su način da sakupe novac za tzv. kohlearni implant koji sprovodi električne signale direktno do slušnog nerva.

Saznanje da je oštećenje potpuno, uticalo je na planove porodice. Rečeno im je da ugradnja implanta ne bi imala efekta bez transplantacije matičnih ćelija. Pred njima je bio novi cilj. Više od četiri godine ukupno su proveli prikupljajući materijalna sredstva za lečenje dečaka, a tek nedavno vratili su se iz Kijeva gde je obavljena prva transplantacija. Slede još dve.

Dobro se oseća posle prve transplantacije

- Sada su ključna tri meseca. Mora da se čuva, ne sme da se razboli. Toliko je vremena potrebno da se matične ćelije vežu za slušni nerv. Sad smo na samom početku, čekaju nas još sve transplantacije na po šest meseci ovde u Kijevu, i posle toga operacija (ugradnje implanta). Mihailo se dobro oseća, on je naš Smeško i veliki junak - kazala je majka Ana za Telegraf.rs još pre polaska iz Ukrajine.

Novac za predstojeće dve transplantacije nemaju. Potrebno im je oko 13.000 evra za svaku. Rok je šest meseci - od jedne do druge.

Tokom dugog perioda prikupljanja novca, potrebe su se menjale. Najpre su sakupljali pomoć za implant koji košta 35.000 evra, tj. oko 4.130.000 dinara. Potom je za implant dat avans od 3 miliona dinara. Utom saznaju za to da ugradnja ne bi bila korisna bez transplantacije, pa kupovinu implanta stavljaju na čekanje, a počinju sa prikupljanjem prvih 13.000 evra, koliko jedna transplantacija košta. To je trajalo malo kraće od godinu dana, rekla nam je majka.

Računica dalje izgleda ovako: potrebno je 26.000 evra za još dve transplantacije, potom oko 1,13 miliona dinara za implant i još 5.000 evra za sam operativni zahvat, a vremena je mnogo manje.

- Jedan implant je išao delom o trošku države. Ugradili smo ga i nije imao efekta, pa smo skupljali novac i za taj drugi koji košta 35.000 evra. Ustanovljeno je vremenom, pošto nam je trebalo oko tri i po godine da sakupimo ta 3 miliona dinara, da su slušni nervi pretrpeli totalno oštećenje. Jedino rešenje je bila transplantacija. Sa svim dodatnim troškovima, jedna košta oko 13.000 evra.

Znači, nama je oko tri i po godine trebalo da se skupi tri miliona dinara i ostalo je oko 300.000 na računu. Onda smo to stavili na čekanje i krenuli u sakupljanje novca za transplantaciju. Od početka godine smo sakupljali novac, skoro godinu dana - navela je danas majka, svesna toga da su izdaci veliki, a rokovi tesni.

Ipak, sa radošću u glasu predstavlja Mihaila. Navodi da je on treće dete u porodici, te da ima i jedno mlađe od njega. Ima stariju sestru i dvojicu braće. Ima i mlade roditelje, spremne na to da učine sve kako bi on ponovo mogao čuti glasove najmilijih. Odmilja ga zovu Smeško.

Pomozimo Mihailu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 395 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human395 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-486125-96

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002343.7

IBAN: RS35160005400002343714

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Marko za Teodoru: Trčaće 1000km nade na deonici Niš - Atina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA