≫ 

Barički đaci osnovali "firme", a prihod od svojih proizvoda uplatili za lečenje malog Gavrila

Učenici su bili podeljeni u četiri grupe, od kojih je svaka morala da ima direktora, menadžera i blagajnika i da odabere čime će da se bavi

  • 6
Đaci napravili firme za pomoć Gavrilu, Barič Foto: Printscreen Youtube/RTV Mag

Učenicima četvrtog razreda Osnovne škole "14. oktobar" u bariču učiteljica Dušica Todorović dodelila je zanimljiv, edukativan, a pre svega human zadatak. Podeljeni u četiri grupe, morali su da osnuju svoje firme, a njihovi produkti bili su namenjeni lečenju malog Gavrila.

- Lepo nam je rekla da u svakoj firmi treba da ima direktor, menadžer i blagajnik. Lako smo se podelili i onda smo smišljali šta još treba da uradimo - rekao je jedan od učenika ovog odeljenja za RTV MAG.

Osim što su vežbali timski rad i kreativnost, napravili su i proizvode koje su prodavali, a sav novac biće uplaćen za lečenje Gavrila Đurđevića.

Barički đaci zasukali su rukave kako bi pomogli da se prikupi novac za kupovinu najskupljeg leka na svetu. Tako je jedna od firmi napravila kućicu za ptičice. Ona će biti prodata na aukciji.

- Prvo smo krenuli od poda, zatim smo zašrafili stranice. Onda smo probušili rupu kroz koju će ptičica da uđe. Stavili smo i hranilicu i ljuljašku - rekao je Andrija, jedan od đaka učiteljice Dušice.

Za to vreme druga grupa se angažovala u kuhinji i svoju firmu posvetila pravljenju kolača. U tome im je pomogla Miloševa baka, a njemu, kako sam kaže, "nije bilo lako zato što je sa dve devojčice, ali se dobro snašao".

- Pravili smo medenjake od meda, bez šećera, zato što je med zdraviji, a noblice sa malo brašna i sa malo boje da bi deci izgledalo lepše. Imali smo i malo zabave sa brašnom - objašnjava jedna od njegovih drugarica, dok druga dodaje da je svako doneo deo potrebnog materijala, kao i to da je njihov drug "kupio mnogo kolača i dao novac koji je otišao kao pomoć Gavrilu".

Svoje kolače prodavali su na gradskom trgu u Obrenovcu. Kako kažu, nisu verovali da će uspeti da ih prodaju i sakupe toliko novca.

Treća grupa dece formirala je redakciju, u želji da naprave časopis koji će deca želeti da čitaju. Ova redakcija vrlo je ozbiljna, tako da je kroz časopis "Naš svet" obuhvatila više rubrika.

- U njemu se nalazi dosta toga, poput kulture, nauke, zanimljivosti, sportova, fora i fazona, preporuka za filmove, za knjige, muziku - opisuje jedan od malih novinara ovog odeljenja.

Njihovi drugari mogli su da čitaju o tome zašto je bitno baviti se sportom, o najmanjim ljudima na svetu, najopasnijim kupalištima, najtežim bebama koje su rođene.

Četvrta ekipa đaka tek se priprema za svoj veliki poduhvat. Sa dolaskom proleća, odlučili su da na sebe preuzmu veliko uređenje školskog dvorišta u mesecu maju.

Svojim trudom ova deca su se zabavila, isprobala nove stvari, a pre svega pokazala svima da nije teško biti human.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    30. april 2021 | 15:45

    Molim vas da nađete učiteljicu i da uradite intervju sa njom. u vreme kad nam decu maltretiraju svakojakim glupostima, ona im zadaje zadatak koji će pamtiti za ceo život , kako raditi u kolektivu i kako biti čovek. Sve pohvale deco draga, ulivate nadu u bolje sutra!!!!!!

  • kRS

    29. april 2021 | 13:42

    Ovo mi daje iskrenu nadu za buducnost, svaka cast deco! Ziveli nam 100 godina, zelim vam sav uspeh i svu srecu, i hvala vasim roditeljima sto su vas tako lepo vaspitali!

  • Natasa

    30. april 2021 | 21:39

    Svaka čast za humanost, ideju i plemenitost ove dece i učiteljice! Predivan primer za sve nas i vrlo bitna tema o kojoj bi trebalo više pisati kao i podstrek svima da se još više bavimo ovakvim temama! Velika podrška za ovu predivnu decu i divnu učiteljicu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA