≫ 

Natlija i Iva imaju bolest koja pogađa nervni sistem i srce: Srednjoškolci se ujedinili da pomognu

Upišimo 718 i pošaljimo SMS na 3030

  • 1
Natalija i Iva Bašović, Budi human

Foto: Printscreen/Budi human

Natalija (17) i Iva (15) Bašović boluju od Fridrajhove ataksije, retke progresivne genetske bolesti, koja pogađa uglavnom nervni sistem i srce.

Glavni neurološki simptomi ove bolesti uključuju slabost mišića i ataksiju, gubitak ravnoteže i koordinacije pokreta.

Rođene su kao zdrava deca, ali se kod Natalije bolest pojavila u devetoj godini. Prvo je uticala na srce - pojavila joj se kardiomiopatija, odnosno zadebljanje srčanog mišića, a zatim se odrazila na noge i torzo, počela je nestabilno da hoda, često se saplitala, imala je tremor ruku, dobila je ozbiljnu skoliozu kičme i počela sporije da govori.

Tada je postavljena dijagnoza i urađena su genetska testiranja kojima je utvrđeno da je i mlađa sestra Iva nosilac gena, iako se do tada kod nje bolest nije manifestovala. Kada je dijagnoza saopštena, roditelji su se suočili sa užasom i neznanjem, kako sopstvenim tako i lekarskim. Osim banjskog lečenja i fizikalne terapije, nikakvog drugog rešenja nije bilo.

Zbog progresivnosti bolesti, Natalija je posle dve godine prestala da hoda, u kolicima je i u potpunosti je zavisna od tuđe pomoći. Kod Ive se bolest pojavila u jedanaestoj godini. Takođe je počela u vidu nestabilnosti pri hodu i skolioze kičme.

Međutim, roditelji nisu odustali, raspitivali su se i pokušavali sve što su čuli i pročitali da je pomagalo obolelim širom sveta. Tako se pojavila nova nada za spas života njihove dece - lečenje matičnim ćelijama. Nakon prvog tretmana matičnim ćelijama u Ukrajini 2018. godine, koji je obavljen zahvaljujući humanim ljudima koji su omogućili da sestre odu na lečenje, uočena su vidna poboljšanja. Kod Natalije je kardiomiopatija zaustavljena, zadebljanje srčanog mišića je smanjeno, a kod Ive se progresija bolesti usporila.

Njima je potrebno pet terapija matičnim ćelijama u vremenskom razdoblju od pet godina.

Devojčice su mentalno očuvane, pune nade i optimizma, spremne da se bore za svaki novi korak, a uprkos svim teškoćama, one su redovni i odlični đaci.

Hrabrim devojčicama je neophodno lečenje matičnim ćelijama u Ukrajini jer, da bi došlo do trajnijeg poboljšanja njihovog zdravlja i spasavanja njihovih života, prema rečima lekara iz Ukrajine, potrebno je najmanje tri do pet tretmana matičnim ćelijama, kao i stalno banjsko lečenje i specijalna fizikalna terapija.

Srednjoškolci se ujedinili da pomognu

 

U želji da pomogne Nataliji i Ivi, Učenički parlament Elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" u Nišu, čija je Natalija učenica, u želji da pomogne sestrama Bašović organizuje humanitarni turnih u gejmingu.

Ova ideja je, kako kažu, nastala kao "želja da se što više srednjoškolaca uključi u ovu borbu". Dodaju da, bez pomoći dobih ljudi koji su podržali učenike, učešće nije ograničeno na srednjoškolce, već je otvoreno za sve.

Ekipe imaju po pet igrača i jednu zamenu. Učenici su prikupljanje novca organizovali tako da prilikom prijave svaki od učesnika plaća kotizaciju od 200 dinara ili tim uplaćuje 1000 dinara na Natalijin i Ivin račun, a takođe pozivaju i sve koji žele da podrža ovu humanitarnu akciju da pošalju SMS ili uplate sredstva na račun sestara.

Za dalju borbu smo im potrebni mi jer su lečenja veoma skupa, a roditelji nisu u mogućnosti da obezbede dovoljnu sumu novca koja je potrebna i svesni su da ovu bitku ne mogu da dobiju bez pomoći. Pomozimo Nataliji da prohoda i Ivi da nastavi da hoda.

Za Nataliju i Ivu! Budimo humani!

Pomozimo Nataliji i Ivi!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 718 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human718 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555296-66

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004272.5

IBAN: RS35160005400004272559

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aa

    12. maj 2021 | 10:08

    Žalosno kakva nam je zemlja da se SMS porukama leče deca. Prelepe devojčice, želim im ozdravljenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA