• 20
 ≫ 

Apel mame iz Amerike: "Pomozite nam da se Lana spasi, na kiseoniku je, a nemamo 500.000$ za bolnicu"

, Telegraf
 ≫ 

* Roditelji devojčice nadaju se nastavku lečenja i praćenja u Budimpešti * Svaki dan duže u SAD, znači i desetine hiljada evra više * Očekuju dozvolu lekara za let

 • 20

Jednoipogodišnja Lana Jovanović iz Rakovca nedaleko od Novog Sada nalazi se na lečenju u Americi. Kada se period oporavka nakon primanja leka zolgensma primakao kraju, devojčica je obolela od rinovirusa. Gušila se, izgubila svest i završila u bolnici. Tamo je najpre intubirana, a posle dvonedeljnog perioda i skinuta sa respiratora. Ipak, i dalje je na kiseoniku. Oporavak je vidljiv, ali spor.

Ovoga ponedeljka bilo je dve nedelje kako je smeštena u bolnici u San Dijegu. U njoj su se lečile njene prethodnice, Sofija i Minja, takođe obolele od spinalne mišićne atrofije. Za lek zolgensmu dato je 2,1 miliona evra, a propratni troškovi, za koje je takođe skupljen novac, sračunati su na oko 400.000 evra. Lekari su sada ponovo podvukli crtu i račun za lečenje posledica rinovirusa, potpuno nepovezanog sa spinalnom mišićnom atrofijom, zbog koje je Lana sa roditeljima i otišla u Ameriku na lečenje, iznose 500.000 dolara.

Sofija Markuljević, Lana Jovanović, Minja Matić

Fotografija sa lečenja u Americi: Sofija, Minja i Lana za Gavrilovu pobedu / Printskrin: Instagram zaminjinusansu

Čuvši to, roditelji su ostali potpuno šokirani. Vest o tome da je Lani iznova potrebna pomoć već je stigla do Srbije. Sa roditeljima smo potom stupili u kontakt, a minute u snimku koji je pred vama iskoristili su da objasne situaciju i iskažu zahvalnost za već odvojen novac, vreme i podršku.

- Pozdrav za sve vas drage ljude i veliko vam hvala što ste nam podrška u ovim teškim momentima. Umesto da vam se javimo od kuće, a to nam je bio plan pre dve nedelje, javljamo vam se iz San Dijega iz bolnice gde je Lana smeštena zbog rinovirusa. Rekli su nam da je bolnički račun za ovih 15 dana, koliko je Lana do sada u bolnici, pola miliona dolara. Blago rečeno da smo šokirani. Ali nažalost, šok smo morali da pregrmimo i da smislimo kako ćemo dalje.

Pošto je Lanino stanje još uvek promenljivo, menja se iz časa u čas, plan je da se prebacimo u Mađarsku. Za Ameriku više nismo, a mesec dana intenzivne nege u Mađarskoj je kao ovde jedan bolnički dan. Pored toga, lekari su u Mađarskoj takođe izvrsni i to su nam pokazali kroz terapije ove dece koja su otišla tamo na lečenje. Tako da čekamo da se organizuje medicinsko osoblje za medicinski let. To je prva stavka. Druga je da Lana bude u dobrom stanju za putovanje. Čeka se najbolji momenat kada bi ona mogla da poleti i treća, ali ne i najmanje bitna, jeste da je potrebno da skupimo makar neki deo novca od ovog bolničkog računa, da uplatimo bolnici, i da poletimo.

U neku ruku nismo uslovljeni, ali prosto kroz razgovor, vi vidite po ljudima da se očekuje da se makar deo novca uplati kako bismo mogli da poletimo. Da bismo napustili bolnicu i prebacili se u Budimpeštu, jer je svaki dan dodatnih hiljade evra više, mi molimo sve dobre ljude da nam pomognu. Ko god može, na bilo koji način. Da li da kafići organizuju dan za Lanu, da li bazari, da li uplate, da li poruke, kako god ko može, nama će to puno značiti.

Mala Lana Jovanović

Lana sa tatom / Foto: Facebook/Za Laninu životnu bitku

Pola miliona dolara koje treba da skupimo zaista je ozbiljna i ogromna suma novca, ali mi ne bismo uspeli ni prvi put bez vas. Mi se nadamo da ćete nam pomoći da ovaj put izađemo kao pobednici i da Lana dobije svoju bitku. Hvala vam puno što ste uz nas i pomozite nam da napustimo Ameriku i da Lana dobije šansu za lečenje u Budimpešti. Pomozite nam da se Lana spasi. Veliki pozdrav od nas dve - kazala je majka za Telegraf.rs okrećući kamericu telefona ka svojoj Lani.

"Znali su da im ponestaje novca"

 

Situaciju nam je pojasnio porodični prijatelj Slobodan Petrović. Lana je početkom decembra najpre otišla na lečenje u Ameriku nakon dugih meseci prikupljanja velikog novca. Posle neophodnih analiza primila je zolgensmu, od 2,1 milion evra. Nedugo putom otpuštena je na "kućno lečenje". Kako nam je Sloba rekao, roditelji su se "snašli kako su znali i umeli" za privatni smeštaj.

Procedura je bila takva da nije bilo dovoljno samo primiti lek. Trebalo je primati i dodatnu terapiju koja bi podržala lečenje zolgensmom. Zatim, tu su bile i fizikalne terapije. Ta procedura trebalo je da potraje okvirno šest meseci, zavisno od oporavka deteta. Kako se "rok" primicao, trebalo je početi razmišljati šta dalje.

- Kako se bližio april mesec, već je trebalo početi razmišljati o tome ko bi je mogao pratiti u Srbiji, da im dalje prepisuje neke terapije kao podršku. Onda su roditelji tražili i nisu uspeli da pronađu rešenje - kaže nam sagovornik dodajući da se Budimpešta počela razmatrati kao sledeća najbolja mogućnost: - Na početku Lanini roditelji nisu hteli da idu tamo jer je njeno zdravstveno stanje bilo krhkije nego Sofijino, koja je bila prva, a Budimpešta je u tom momentu imala vrlo malo iskustva sa lečenjem dece zolgensmom. Bojali su se. Tada je pala odluka da idu u Ameriku gde je prošlo na hiljade takvih pacijenata.

Oliver Pal Gajodi

Oliver Pal Gajodi, 4. februar / Foto: Facebook/Olivér - SMA baby

Čuli su se, kaže, sa Oliverovim roditeljima, punim podrške i vrlo zadovoljnima delovanjem primljene terapije. Kontaktirali su i kliniku i činilo se da je sve dogovoreno.

Desila se ta situacija da se zarazila rinovirusom. Ona je dobila gušenje, čak je gubila svest. Morali su da je prebace u bolnicu kao urgentni slučaj. Bila je intubirana, na aparatima. Baš je bilo kritično stanje - opisuje nevolju koja ih je zatekla: - Nije moglo drugačije. Moralo je da se prebaci na intenzivnu negu. Sad je već malo bolje, nije intubirana, ali je još uvek na kiseoniku.

Ta situacija ubrzala je dalje planove. Budimpešta se učinila neophodnijom nego ikad.

Znali su da im ponestaje novca. Znali su da sada hteli, ne hteli, moraju da idu nazad za Budimpeštu. Doktori su ih obavestili da je račun za to vreme 500.000 dolara. Roditelji su definitivno odlučili da će u narednom kratkom periodu pokušati da sa detetom i pratećom medicinskom opremom dođu u Budimpeštu - kazao nam je.

Kako je mama Aleksandra već rekla, pitanje je dana kada će krenuti iz Amerike. Da bi se to desilo, potrebno je da bar deo bolničkih troškova plate.

Lana Jovanović

Foto: Facebook/Za Laninu zivotnu bitku

Pomozimo Lani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130

IBAN: RS35160600000006991130

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nekonekic

  3. jun 2021 | 11:45

  Koji bezobrazluk su te zapadne bolnice. Ne mogu da napuste dok ne plate a dok god je tamo racun samo raste.

  49
  5

  Podelite komentar

 • Marzava

  3. jun 2021 | 12:00

  Koja je to mafija ta farmacija...Za jedan lek 2 miliona dolara eee

  48
  5

  Podelite komentar

 • Boki

  3. jun 2021 | 12:01

  Nepravda na sakom koraku. Užasnut sam troškovima, ali takođe i da nema pomoći države kao i bogatih ljudi koji se busaju u prsa kako su pošteni i humani... Žao mi je što nemam mogućnosti da pomognem.

  42
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA