≫ 

"Naše malo, nekom znači život": Maturanti iz Pirota se odrekli odela, novac dali za pomoć bolesnima

- Maturirali smo u doba pandemije korona virusa, koji nas je još jednom podsetio na značaj zdravlja i na to koliko je važno da budemo humani - kaže jedan od učenika 4. razreda Tehničke škole

  • 4
Tehnička škola Pirot, NURDOR

Foto: Privatna arhiva

Maturanti Tehničke škole u Pirotu položili su test iz humanosti. Njihovi roditelji, ali i profesori imaju mnogo razloga da budu ponosni na njih, jer su ovi mladi ljudi uspeli da se ujedine u humanom cilju - da, umesto skupocenih odela i svečanih haljina koje će nositi na maturskoj večeri, novac doniraju u dobrotvorne svrhe.

Profesor Tehničke škole u Pirotu, Jovan Nikolić, kaže za portal Telegraf.rs da je veoma ponosan na svoje đake, koji su položili ispit ljudskosti.

- U školi imamo 6 razreda maturanata, svako odeljenje ima oko 25 do 30 đaka, što je oko 170 učenika. Zaista je retkost da đaci budu tako ujedinjeni, tako jedinstveni, kao što su oni. Inače, Pirot je poznat po tome što se maturanti iz neke od škola u našem gradu godinama unazad odriču maturskih odela u humanitarne svrhe - navodi profesor Nikolić dodajući da je i sam bio deo tog gesta kada je bio maturant u gimnaziji.

Kako kaže, četvrtaci Tehničke škole uspeli su da prikupe oko 100.000 dinara.

- Deo novca donirali smo Nurdoru, Roditeljskoj kući u Nišu, a jedan je za našeg sugrađanina, Vladicu Veselinovića (31), mladića koji ima tumor na mozgu - navodi naš sagovornik.

"Naučili smo da skupa garderoba ne čini čoveka"

 

Jedan od maturanata ove škole, mladi Stefan Stamenović (19) kaže za Telegraf.rs da se ideja o ovoj vrsti iskazivanja humanosti, među svim četvrtacima nametnula prirodno.

- Maturirali smo u doba pandemije korona virusa, koji nas je još jednom podsetio na značaj zdravlja i na to koliko je važno da budemo humani. Želeli smo, odricanjem od odela i svečanih haljina, da pomognemo onima kojima je to potrebno - započinje Stefan.

Ovaj maturant ističe da im je ideja vodilja bila ta da njihovo malo, nekome može da znači život. Zato je na majicama koje su nosili i stajao snažan natpis: "Naše malo nekome znači život".

- Ispit zrelosti nas je naučio da skupe haljine i garderoba ne čine čoveka, već da je važno ono što je u njemu - ističe ovaj mladić.

On se u ime svoje generacije zahvalio profesorima i direktoru škole koji su im pomogli u realizaciji ovog humanog gesta.

Ujedinili se i za malog Čedu

 

Podsetimo, prošle godine je oko 250 maturanata Tehničke škole u Pirotu pomoglo dečaku Čedi Tošiću, koji boluje od cerebralne paralize. Svi do jednog nosili su crne i bele majice sa rečima koje bi i druge motivisale da pomognu onima kojima je to zaista i potrebno.

Umesto u haljinama i odelima, matursko veče proslavili su u majicama - i mladići, i devojke, a za predivnog dečaka Čedu sakupili su 117.000 dinara. 

Video: Sa bakom sam vežbao matematiku: Đaci generacija svih škola osvanuli na bilbordima u Pirotu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coca

    14. jul 2021 | 08:51

    Divno !Veliko BRAVO za ove mlade ljude ! Odrzali ste nam lekciju o ljudskosti I humanosti .Da vas sreca prati kroz zivot ,sledite svoje snove - neka vam se svi ostvare .

  • SW

    14. jul 2021 | 10:26

    Bravo deco!

  • Sara

    14. jul 2021 | 09:56

    Ko jos nosi odelo..🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA