Boško koji se bori za život, unuk je dvojice poznatih Srba: Jedan ubijen u sudu, drugi na Sajmu

*Jedan je bio visoki funkcioner Vojvodine, a drugi sudija *Boško do 20. avgusta treba da sakupi novac, da bi otišao u bolnicu u Budimpeštu i primio lek

  • 27
Boško Gugleta, Bosko Perosević Foto: Privatna arhiva, Wikipedia/Stevan Kragujević

Šestomesečni Boško Gugleta, koji boluje od spinalne mišićne atrofije i koji se tako mali grčevito bori da sakupi novac za nasjkuplji lek na svetu od 2,1 milion evra - zolgensmu, unuk je dvojice Srba, koji su ubijeni. Boška Peroševića, predsednika Izvršnog veća Vojvodine i člana Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS, i sudije Zorana Cvetanovića, koji je ubijen u sudu u Odžacima. 

Perošević, koji je ubijen 13. maja 2000. godine na Novosadskom sajmu, i to pred TV kamerama je teča Boškovom ocu, Janku Gugleti, dok je ubijeni sudija Cvetanović, otac Boškove majke Nađe.

Janko Gugleta, Boškov otac kaže za Telegraf.rs da njegov sin nije dobio ime po Bošku Peroševiću, ali da je on bio veoma vezan za svog teču, koji je oženio njegovu rođenu tetku sa očeve strane.

- Oni su  živeli u Ratkovu, odnosno u Odžacima. Bili smo stalno zajedno sve dok on nije otišao u Novi Sad. Za te dve sestre, Jelenu i Jovanu sam baš vezan. Sa njima sam odrastao. Blizak sam kao sa svojim rođenim sestrana i bratom. Istih smo godina, zajedno smo odrastali. To su Boškove ćerke - priča Janko Gugleta.

Na teču ga prvo podseti njegova ozbiljnost.

- Uvek je bio ozbiljan, ali igrao se sa mnom - kaže Janko Gugleta, čija je tetka Marina i supruga  nekadašnjeg predsednika vojvođanske vlade preminula pre dve godine:

- Nakon njegovog ubistva, tetka je postala apolitična. Ali, bila je u kontaktu sa svim ljudima iz stranke. Svakog 13. maja, na dan kada je ubijen, na groblje bi došli Ivica Dačić, Bajatović...

Zazvonio mu telefon, zastao, pa ubijen

Perošević je ubijen oko 12.10 sati. Samo dva sata nakon što je otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam, u stočnoj hali 26 pucao je portir Novosadskog sajma Milivoje Gutović iz Ratkova (50), rodnog mesta prvog čoveka vojvođanske Vlade. Nakon što su se lekari više sati borili za njegov život, preminuo u 16.05 časova.

On je u u društvu sa predsednikom Narodne Skupštine Srbije Draganom Tomićem i više saveznih, republičkih i pokrajinskih funkcionera bio u obilasku Poljoprivrednog sajma. Nakon kratkog zadržavanja na štandu Udruženja odgajivača stoke simentalske rase iz Lajkovca i Lazarevca, delegacija je krenula dalje. Međutim, prema izjavama očevidaca, po izlasku iz hale Peroševiću je zazvonio mobilni telefon i on je zastao dok su zvaničnici i obezbeđenje nastavili obilazak. Nekoliko sekundi nakon toga Peroševiću je s leđa prišao Gutović i iz neposredne blizine mu pucao u potiljak. 

Bosko Perosević (1956-2000), predsednik Izvršnog veća Vojvodine, Boško Perošević Foto: Wikipedia/Stevan Kragujević

Druga tragična priča iz korena malog Boška, je ubistvo njegovog dede Zorana Cvetanovića (1961), oca Nađe, najke našeg malenog heroja koji se bori za lek.

Ovaj deka, nije dočekao ni da mu se ćerka uda, a kamoli da drži Boška u naručju.

Nađinog oca ubila nezadovoljna stranka kojoj nije sudio

Kako nam Janko kaže, taj 8. jun 2007. godine, Nađa i Janko koji su već tada bili u ozbiljnoj vezi, a pogotovo Nađa pamte kao najgori.

- Zoran Cvetanović, Nađin otac a moj tast, bio je sudija u sudu u Odžacima. Ubijen je na radnom mestu 2007. godine 8. juna. Mi smo bili u školi, u gimnaziji preko puta suda. Sve se desilo oko 11 sati.  Stvorila se opšta gužva ispred suda, panika,  policija... To je najstrašniji dan u mom a pogotovo u životu moje supruge. Izašli smo iz škole i sve to videli. Nađin šok ne umem ni da opišem. Pala je u nesvest - priča Janko za Telegraf.rs.

Nađinog oca upucao I. D. iz Deronja, koji je trebalo da služi kazni zatvora zbog pronevere, a kojem Zoran čak nije ni sudio, niti bio vezan za taj predmet.

- Najgore je što mu Zoran uopšte nije bio sudija. Bilo je neko ročište, taj je trebalo samo da se pojavi jer je trebalo da ide u protivor. Ušao je, bio je besan, imao je pištolj, a niko ga nije pretresao. Ušao je sa pištoljem usudnicu, izvadio ga, sekrteraica je počela da ga moli da je pusti da izađe, nju je pustio, a Zoranu pucao u glavu  - prisetio se Janko za Telegraf.rs.

Kako su tada preneli mediji reči portparolke Vrhovnog suda Srbije Vesne Dabić, sve se desilo u sudnici Opštinskog suda u Odžacima oko 11 časova. Ubijen je sudija Zoran Cvetanović i stranka u postupku Petar Savanović (1953) iz Mladenova, a ranjena je zapisničarka.

Napadač je odmah uhapšen.

Boško još na respiratoru, ne može da diše bez njega  

A, mali Boško, zbog čega sve ovo i pišemo još je na respiratoru. U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine je više od 50 dana.

Janko kaže da doktori pokušavaju da ga skinu sa respiratora, ali da im to ne polazi za rukom, jer mu kiseonik nije na nivou na kom bi to moglo i da se učini.

- Sve hoće  da mu smanje respirator, pa i da ga isključe sa njega, ali im ne uspeva jer se odmah vidi po saturaciji da on ima manje kiseonika nego što bi trebalo. On, kao što znate, skroz mentalno zdrav, ispravan, i sve poznaje. Nađa mu priča, pa ga snima. Raspoložen je i veseo po prirodi,  samo što ne može da se pomera i da diše bez mašine - priča Janko za Telegraf.rs.

Da bi Boško otišao u Budimpeštu da primi najskuplji lek na svetu, potrebno da do 20. avgusta uplate novac. Janko se nada da će ovim tempom, kakav je sad, u tome i uspeti.

- Sve se bojim da kažem koliko novca fali, i da ide dobro, ali ide. Sakupiće se. Neizmerno smo zahvalni svima.  Do 20. avgusta treba da uplatimo novac, a mi ćemo onda otići za dan, dva, tri kada nam oni kažu da dođemo. Moramo platititi taj prvi račun bolnice, koji je najskuplji,  da bi oni poručili lek i da bi Boško dobio svoj termin, a da li će otići dan kasnije ili kroz pet dana to ćemo videti. Ali, što pre to bolje - kaže Janko za naš portal.

Boško Gugleta je rođen 14. januara 2021, na srpsku Novu godinu i praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Dva i po meseca kasnije roditelji su primetili da je beba slabo pokretna.

Usledila je dijagnostika, a onda i vest da je dečak oboleo od spinalne mišićne atrofije.

Da i Boško pobedi SMA! Budimo humani!

Pomozimo Bošku!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1032 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1032 i pošaljimo SMS na 455

Pozivom iz Bosne i Hercegovine: Pozovimo 1432 (m:tel mreža)

Broj za pomoć za Norvešku: Vipps 91945

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001037970-33

Uplatom na devizni račun: 160600000103802950

IBAN: RS35160600000103802950

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Video: Očajna Boškova majka, koji mora da skupi novac za lek za 14 dana: Imam samo dve želje

(Telegraf.rs9

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    16. avgust 2021 | 11:38

    Zar je bitno ciji je unuk,ko mu je bio deda?Nego aktivirajmo se sad najjace sto mozemo i skupimo ostatak novca,da bi ovaj mali Andjeo sto pre primio lek. 🙏❤️

  • Marina

    16. avgust 2021 | 13:03

    Stvarno nas ne zanima ko je kome teča i koje koga ozeonio, sta je radio jedan drugi treci deda...... ko hoce nek uplati novac ko nece produzi.

  • Penzioner

    16. avgust 2021 | 12:16

    Jos 4 dana. Mozemo mi to. Idemoooooo!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA