"Vukan neće biti pilot ni vojnik, ali omogućite mu da živi": Mačjin apel uspeo, sad smo mi na potezu

Omogućite mom sinu da prodaje balone jednog dana na ulici, poručuje Vukanova mama

  • 10
Vukan Vidojević Vukan Vidojević, Printskrin: Budi human

Preslatki Vukan Vidojević rođen je 8.juna 2020. kao prvo i jedino dete u Srbiji sa izuzetno retkim genetskim poremećajem za koji nije sigurno ni da li bi terapija matičnim ćelijama pomogla. Doktori u Turskoj zato su većali da li da mu odobre ovu terapiju, a kada je neurološkinja upitala Vukanovu mamu šta zapravo očekuje od te terapije, ona je odgovorila:

- Ja sam svesna da moj Vukan jednog dana neću biti ono što sve mame sanjaju pilot, doktor, vojnik ali.. Omogućite mom sinu da prodaje balone jednog dana na ulici! Omogućite mu da živi - odgovorila je ova hrabra žena.

Onog momenta kada je to izgovorila, pao joj je, kaže, kamen sa srca

- To je bio jedini put kada sam pustila suzu u toj bolnici, pred strancima. Pred ljudima za koje i ne znam da li su me od reči do reči razumeli. Nakon prevoda,doktorka me je pogledala s osmehom, ustala sa svoje udobne fotelje i jako zagrlila, rekla bih kao svoju kćer. "Od mene dobijate saglasnost", rekla mi je. Nisam sigurna da li je i ona tada pustila suzu, izletela sam iz ordinacije - napisala je na Fejsbuku Vukanova mama Marija.

Drugi put je zaplakala kada su Vukana vodili na transplantaciju matičnih ćelija, ali od sreće. I terapija je dala razultate.

Sada je Vukanu zakazan nov termin, 8. septembar, za još dve doze terapija matičnim ćelijama. I sada smo mi na potezu (pogledajte račune i brojeve za pomoć na dnu teksta).

Vukan je do danas prešao veliki put za tako malog čoveka. Na rođenju je ocenjen ocenom devet, ali su lekari posumnjali da ima Daunov sindrom zbog takozvanih facijalnih malformacija - spuštenih ušiju, kosih očiju, bez rupice između nosa i usana. Ispostavilo se ipak da ima sindrom toliko redak da je jedini ovakav slučaj u Srbiji. Njemu je zakazan odlazak na pregled u Tursku.

Vukana su roditelji nazvali "dečak oluja" - dečak koji je mamu i tatu naveo da zbog njega okrenu svet naopačke.

Zbog sumnji da ima Daunov sindrom urađena je genetička analiza koja je pokazala genetski poremećaj Anomalia chromosomatica non specificata Q99.9, odnosno nebalansirani hromozomski rearanžman - sindrom distalne trizomije 10 q.

Deca sa ovim sindromom kasno prohodaju ili ne prohodaju uopšte, progovore, ili ne progovore nikada. Prate ih i mnogi drugi zdravstveni problemi, kao što su problemi sa gutanjem zbog kratkog vrata, varenjem hrane, disanjem, problemi sa sluhom i vidom, respiratorne infekcije, epileptični napadi, blagi do teški intelektualni invaliditet, abnormalnosti srca, bubrega i skeleta - 11 umesto 12 parova rebara, nerazvijenost kosti potkolenice. Deca sa ovim sindromom su niskog rasta.

Pomozimo Vukanu da živi, da jednog dana možda prodaje balone na ulici!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 990 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human990 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856467-81

Uplatom na devizni račun: 160600000085705563

IBAN: RS35160600000085705563

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    27. avgust 2021 | 17:30

    Jel se u ovoj zemlji radi testiranje na genetske bolesti. Ovo je eksplozija genetskih bolest. Min zdravlja mora da nam objasni sta se dešava.

  • 27. avgust 2021 | 19:03

    Хвала богу имам двоје здраве и паметне деце. Али, урадила сам све тестове у току трудноће. Злу не требало. Не коштају ти тестови толико, а открију се аномалије. Нажалост, мали број жена то ради.

  • Mica

    27. avgust 2021 | 17:04

    Prelepo detence, svu sreću mu zelim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA