≫ 

Nikola (14) s bratom skupljao novac za lečenje bebe Uroša: Išao sam po selu i molio ljude da pomognu

- Smatram da sam uradio dobru stvar - kaže humani Nikola

  • 7
Nikola Stojan Denić Uroš Petrović Foto: Facebook/Kosovo i Metohija, Instagram/manastirdecani

Humani Nikola Denić (14) i njegov brat od strica Stojan Denić (20) iz sela Straža kod Novog Brda organizovali su humanitarnu akciju za lečenje jedanaestomesečnog Uroša Petrovića koji boluje od mikrocefalije. Pored njih, Uroševi sunarodnici iz svih gradova Kosova i Metohije organizovali su turnire, humanitarne akcije i na razne načine uspeli da sakupe novac za njegov oporavak. Urošu se glava ne razvija srazmerno telu, a mikrocefalija mu je ustanovljena sa tri meseca i bilo mu je potrebno 14.000 evra za lečenje. Međutim, zahvaljujući humanim klincima i drugim ljudima, novac za lečenje je sakupljen.

Uroš je danas otputovao za Italiju.

Zahvaljujući dobrim ljudima iz Cernice, Gerncne, Gnjilana, Straže i ostalih delova Kosova i Metohije koji su organizovali brojne humanitarne akcije, Urošu je pružana šansa za izlečenje.

Nikola Denić i Stojan Denić su odmah, čuvši, za problem koji ima Uroš, sakupili novac i uplatili na račun njegovog oca Aleksandra.

- Video sam da dosta dece donira i skuplja novac, pa sam i ja hteo da budem human kao ostala deca. Smatram da sam uradio dobru stvar - ispričao je za Telegraf.rs Nikola D.

Nikola kaže da je zajedno sa bratom išao po selu i objašnjavao je ljudima situaciju u kojoj se nalazi Uroš, a oni su bili dobre volje da pomognu.

- Išao sam po selu i objasnio sam im Uroševu situaciju. Rekao sam im da skupljamo novac za njega i zamolio ih da pomognu sa koliko god novca mogu - rekao nam je Nikola.

On je zajedno sa Stojanom D. uplatio manju količinu novca, koja u ovom trenutku Urošu mnogo znači.

- Uplatili smo 250 evra na račun Uroševog oca. Jer naše malo, nekome znači puno  - odgovorio nam  je Nikola.

Nikola Stojan Denić Nikola i Stojan/ Foto: Facebook/Kosovo i Metohija

Urošev otac, Aleksandar Petrović je izjavio za Kossev.info da je primećeno da mu glava ne raste srazmerno telu.

- Porođaj je bio uredan, kao i Uroš kada se rodio. Međutim, posle toga je primećeno da mu obim glave zaostaje i da je za nijansu ispod proseka i da nije napredovao - kaže otac malog Uroša, Aleksandar.

Prvi pregled radi genetskih ispitivanja bolesti, kako kaže, zakazan je za danas, 11. novembra u Italiji i za taj odlazak su sredstva prikupljena.

Najveći deo novca za njegov prvi odlazak prikupio je manastir Visoki Dečani i Humanitarna organizacija Prijatelji Dečana (Amici di Decani), koja inače već godinama na više načina pomaže deci u metohijskim sredinama.

Najviše novčanih sredstava je stiglo početkom ove nedelje, baš uoči Uroševog odlaska u Italiju.

Takođe, porodici Petrović je u nedelju uručen novac u iznosu blizu 3.000 evra koji je prikupljen u Šipovu. Novac se prikupljao u dva sela, Gornjem Kuscu i Koretištu. U njemu je učestvovalo četvoro osoba iz Šilova i Kusca i Koretišta.

U ponedeljak je u Cernici organizovan košarkaški turnir u šutiranju trojki, za pomoć u lečenju Uroša iz Šilova. Na tom turniru je prikupljeno 32.000 dinara.

Zvaničnog pobednika nije bilo, već je pobednik bio svako ko se odazvao toj humanitarnoj akciji - pisalo je u objavi na Fejsbuk stranici "Kosovo i Metohija". Jedna polovina sakupljenog novca će biti uplaćena Anđeliji Kitanović iz Odevca, a druga polovina Urošu Petroviću.

Lazar Petrović iz Cernice u okolini Gnjilana je organizovao turnir u košarci za Uroševo lečenje. Na tom turniru je sakupljeno 32.000 dinara za malog Uroša.

- Lično sam organizovao brzo šutiranje trojke u nasem selu pre 3 dana - potvrdio je za Telegraf.rs Lazar Petrović.

Drugari iz Šilova su za dva dana sakupili 900 evra i narednih dana će nastaviti sa svojom akcijom.

- Nismo gubili vreme, odmah smo se organizovali. Postavili smo kutije u institucijama gde cirkuliše veći broj ljudi. Krenuli smo od kuće do kuće i uspeli smo do danas da prikupimo mali deo novca. Pozivamo sve ljude da nam se pridruže i da zajedno pomognemo našem Urošu - piše na Fejsbuk stranici "Kosovo i Metohija".

Dobrih ljudi je bilo i iz dijaspore, te su čuvši o sredstvima neophodnim za Uroševo lečenje, čim pre uplatili.

Goran i Katarina koji su rodom iz pomoravlja, a trenutno rade i žive u Luksemburgu su sakupili 4.100 evra za Uroša.

Donacija, pomoć, Uroš Petrović Foto: Facebook/Kosovo i Metohija

Video: Uroš se bori sa cerebralnom paralizom, roditelji ne gube nadu: Sestre su mu najveća radost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA