≫ 

Đorđe (20) živi u nemaštini, majka ga ostavila kad je oboleo: I bakterija može da ga ubije, a kuća puna vlage

Mladić Đorđe Milinović boluje od cistične fibroze, a njegova pluća rade sa svega 15 odsto kapaciteta

  • 2
Đorđe Milinović Foto: Privatna arhiva

Mladić Đorđe Milinović (20) imao je 13 godina kada mu je dijagnostikovana retka bolest, cistična fibroza. To znači da njegova pluća rade sa svega 15 odsto kapaciteta i da svaka bakterija može ozbiljno da naruši njegovo zdravstveno stanje. Đorđe se, pored toga što se bori sa cističnom fibrozom, suočava i sa surovom nemaštinom - živi u oronuloj kući nedostojnoj i zdravog čoveka, a kamoli bolesnog.

Sudbina je bila okrutna prema ovom mladiću iz sela Čibutkovica kod Lazarevca. Majka je otišla kada mu je bolest dijagnostikovana, a on je ostao sa ocem koji je takođe bolestan, kako za Telegraf.rs objašnjava Milica Perić, predsednica Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbija.

Đole u kući nema kupatilo, a podovi su od betona. Crni zidovi odaju koliko se vlage u dotrajaloj, oronuloj kući nakupilo. Rupa na krovu u Đorđu i njegovom ocu izaziva nemir i brigu, jer sa prvim kapima kiše, njihov se dom puni vodom.

- Đorđe bi, kao osoba sa cističnom fibrozom, morao da živi u sterilnim uslovima, jer njegov organizam napadaju i one bakterije koje vama ili meni ne mogu ništa. A on živi u izuzetno nehumanim uslovima sa podom od betona. Njegova su pluća puna sekreta, a fibroza je sistemska bolest i pogađa gotovo sve organe - ističe Perićeva.

Kako kaže, paradoks je i u tome što je država mladiću odobrila lek koji će mu pomoći da već od sledeće jeseni bude radno sposoban, a on nema zdrave uslove za život.

Od primanja ima samo tuđu negu i pomoć koja iznosi 10.500 dinara. Zato je Milica uputila apel svim građanima da pomognu Đorđu da nastavi svoj život u boljim uslovima.

- Od ponedeljka se nalazi u privremenom smeštaju u Lazarevcu. I sa tim smo imali problem jer ljudi nisu želeli da izdaju stanove, misleći da je cistična fibroza zarazna. Novac za smeštaj i komunalije planiramo da obezbedimo tako što će svako od nas iz udruženja uplaćivati po 1.000 dinara svakog meseca, do maja. Takav dogovor sa stanodavcem imamo - kaže naša sagovornica.

Ne bi preživeo zimu

Ipak, šta će posle biti sa Đorđem i njegovim ocem, ostaje neizvesno.

- S jedne strane, razmišljali smo da renoviramo kuću, a sa druge, da je možda ipak ispravnije da mu kupimo takozvani kontejner gde će živeti. Svakako, novac mu je preko potreban kako bi imao gde da se smesti jer je ovo samo privremeno rešenje - ističe ona.

Đorđe ima spisak lekova koje mora da pije, kao i raznih vitamina i suplemenata.

- Mi mu šaljemo nešto, nešto je besplatno, ali samo deo onoga što mora da uzima protiv cistične fibroze. Ne znam kako bi pregurao da nema nas. Kada su krenule niske temperature, stidljivo mi je rekao da mu je hladno, jer nemaju ogreva, a ni šporet u kući. Udružili smo se i kupili im i šporet i ogrev. Inače, Đorđe ovu zimu ne bi preživeo - naglašava Milica.

Ona dodaje da je u noći između nedelje i ponedeljka jedan Đorđev vršnjak, oboleo od cistične fibroze, preminuo.

- Svaka smrt je ogroman udarac za nas - kaže.

Ne dozvolimo da se još jedan mladi život ugasi. Pomozimo Đorđu uplatama na račun Udruženja CF Srbije, Pančevo, Addiko bank ad 165-18593-41Sa naznakom: "Za pomoć Đorđu Milinoviću".

Video: Baka Božana živi u nehumanim uslovima: Nema šporet, ni krevet u trošnoj kuća od blata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavoljub

    19. novembar 2021 | 11:20

    Nemamo da pomognemo ovakvim ljudima i deci, ali bitno da imamo za fudbalere. Bezite deco.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA