≫ 

Ratni invalid Bojan živi sa majkom u bedi, bez struje: Pogođen gelerima u leđa. "Kad padne mrak, bauljamo"

Bojan dane provodi na lečenju i živi sa bolesnom majkom Mirjanom

  • 45
Bojan Jovančić, Foto: S. Tasić

Bojan Jovančić je ratni vojni veteran i invalid, koji živi u strogom centru Niša u bedi. Ovaj Nišlija, koji se dobrovoljno javio za odbranu Kosova i Metohije pre 22 godine, razboleo se i trajno je nesposoban za rad usled povreda zadobijenih tokom bombardovanja.

Bojan dane provodi na lečenju i živi sa bolesnom majkom Mirjanom, u kući bez struje.

- Ne mogu ni da se okupam i odem kod lekara kao čovek na pregled, jer nemamo struju. Poslednjih godina veoma teško održavamo higijenu, jer bez struje to je u našim uslovima nemoguće. Imamo plinsku bocu, tu grejemo vodu, ispržimo nešto za ručak i to je to. Sa prvim mrakom, bauljamo po kući, snalazeći se teško, jedva preživljavajući - kaže Bojan.

- Invalid sam sa preko 70 odsto nesposobnosti, preživljavam sa majkom u stanu punom vlage i bez mogućnosti da išta po tom pitanju promenimo i pored silnih pokušaja - dodaje.

On dodaje i da je bio tenkista i pripadnik 211. oklopne brigrade iz Niša, koja je sve vreme rata bila raspoređena na Kosovu i Metohiji.

U jednom od naleta NATO aviona, projektil su pali blizu tenka gde je Bojan stajao. Kamenje i geleri pogađaju ga u leđa, a zbog neadekvatne medicinske pomoći koja mu je tada pružena, veoma brzo posle završetka rata počeće Bojanova borba za život, koja i danas traje zbog bolesti koje su mu dijagnostifikovane.

- Imam emboliju pluća, ožiljak na plućnom krilu 5 cm, na drugom 1,5. Čitav stomak mi je rasečen, jer mi je pukla vena u stomaku, imao sam dva ugruška krvi, operaciju. Stalno moram da idem kod lekara, jer imam trombofiliju, tj.veliku sklonost ka zgrušavanju krvi - kaže Bojan.

Majka je stara, bolesna, polomila je nogu, ruku, boluje od osteoporoze, otežano se kreće, uz pomoć štaka.

- Prošle zime, majku je zahvatio plamen sveće, te je zadobila i opekotine - kaže Bojan.

Svi koji žele da pomognu mogu to da urade na sledeći način.

Post net uplate 062 175 52 36

Dinarski račun 200-124455049-97

Devizni račun 200-124454832-69

Iban RS: 35200000012445483269

Video: Baka Božana živi u nehumanim uslovima: Nema šporet, ni krevet u trošnoj kuća od blata

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Učesnik oba rata

    24. novembar 2021 | 23:45

    Čitam komentare,pa mi bude žao. Pa zar stvarno ovi zlonamerni ovo misle.Pa nemamo mi gospodo drugu državu.Pa nije on ratovao za Sloba,ratovao je za čukundedin grob,za unukovu kuću. Zar se zaista u Srbiji izgubilo i minimalno osećanje domovine. Pa nije domovina ni Slobo a ni Vučić. Oni budu i prodju a Srbija je ZAUVEK

  • To mu je hvala

    24. novembar 2021 | 20:24

    I posle kazu salji decu u vojsku ma nikada bre

  • Sibin

    24. novembar 2021 | 23:30

    Bruka i sramota a pevaljkama daju penzije!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA