≫ 

Predivna Lana (9) ima toliko tumora na mozgu, da lekari ne mogu da ih izbroje: Dnevno doživi i do 100 napada

Devojčica Lana Stefanović ima retku i neizlečivu bolest, ali nada postoji u bolnici u Hjustonu, gde bi trebalo da se operiše za šta joj je potrebno oko 700.000 dolara

  • 16
Lana Stefanović, epilepsija

Foto: Privatna arhiva

Prelepa devojčica Lana Stefanović rođena je krajem 2012. godine u Novom Pazaru, a ubrzo joj je, posle svega 4 meseca života, ustanovljena retka, nepredvidiva i neizlečiva bolest - tuberozna skleroza. To je multisistemska bolest do koje dolazi mutacijom gena zbog koje Lana ima epileptične napade. Svakog dana. Ponekad čak i 100 dnevno.

Bolest je otkrivena kada je bila beba. U 4. mesecu izgubila je svest posle čega je završila na Institutu za majku i dete gde je ustanovljeno da Lana ima i Vest sindrom (težak oblik epilepsije).

Na sve to, devojčica ima probleme i sa srcem. Kontrolni 24-časovni holter monitoring je otkrio da je van sinusnog ritma. Mesec i po dana je provela na odeljenju kardiologije na Institutu za majku i dete u Beogradu. Njena majka, Marija Stefanović u razgovoru za Telegraf.rs kaže da se Lanino stanje iz godine u godinu pogoršava, ali da im je nadu ulila bolnica u Hjustonu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Lekari sa te klinike su nam rekli da bi najbolje bilo da Lana ode tamo na operaciju što pre, jer naši doktori ovde ne operišu pacijente poput moje ćerke. Da bismo uopšte otišli i kako bi je pregledali, potrebno je da, za početak, sakupimo 280.000 dolara. Tu spadaju i troškovi puta i boravka tamo - priča Lanina majka dodajući da je ukupno okvirno, prema procenama doktora, potrebno oko 700.000 dolara. 

Do sada je prikupljeno 10 odsto od te sume.

Kod nas se, dodaje, bolest njene ćerkice leči medikamentima, ali oni Lani više ne pomažu. Epileptični napadi nisu zaustavljeni. Vreme prolazi, a ona ima već 9 godina. Zato je potrebno da se što pre prikupi novac za njenu operaciju.

- Ta operacija će zaustaviti epileptične napade, i Lana će biti mirnija, manje uplašena. Doneće joj olakšanje. Epi-napadi su u stanju da obrišu sve što je ona do tog momenta naučila. Lana ima toliko tumora na mozgu, da lekari ne mogu sve da ih izbroje. Nije moguće ni otkloniti ih sve, ali neki nisu, za sada, toliko opasni - kaže naša sagovornica.

Lana nije komunikativna, ne govori, te ne može da kaže šta joj smeta i da li je nešto boli.

- Kako raste, ti njeni napadi budu jači i duži. Desilo se i da je imala 100 napada dnevno. Oni nisu isti, najgori je kada počne da se trese, vrišti, dobije neku neopisivu snagu, hoće da ide negde, a nema svest o tome gde, te je jako važno da neko uvek, 24 sata dnevno, bude sa njom - ističe njena majka Marija.

Budete ljuti na Boga, ali se vera vrati

 

Naša sagovornica se priseća i onih najtežih momenata - kada joj se saopštena dijagnoza njene ćerkice, koja je tada bila beba.

- Strašno je to, da. I prođete kroz razne faze. Najpre poričete, mislite da neće to tako biti, onda ste ljuti na sve, na Boga, a onda se vratite, pa kažete: "Ovako ne može, moram da budem dobro da bih bila tu za svoje dete". I vera se opet vrati. Shvatili smo da ne možemo ništa protiv toga. Ostaje vam da prihvatite i da verujete u čuda - priča Lanina mama.

Dodaje da joj je značio i svaki razgovor sa roditeljima dece koja imaju istu bolest kao i njena ćerka, kao i psihološko savetovalište za roditelje u Novom Pazaru.

Ipak, možda je najveća podrška Lani i njenim roditeljima mali Paki, sedmogodišnji Pavle, najmlađi član porodice Stefanović, koji je uvek tu za svoju sestru, da je zagrli, uteši, ponekad i nahrani.

- I lekari su nam savetovali da imamo bar još jedno dete pored Lane, jer će njoj značiti da ima brata ili sestru i jeste tako. Paki sve razume, neizmerno voli svoju stariju sestru. I sam je napravio kutiju za prikupljanje novca koja stoji na ulazu u našu kuću. Tako da je svako ko dođe kod nas, kad odlazi, u "obavezi" da ubaci u tu njegovu kutiju neku novčanicu kako bi njegova sestra što pre prikupila novac - priča sa ponosom Marija.

Ona se zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji su dosad pomogli i želi samo jedno - da što pre prikupi novac za svoju ćerkicu kako bi joj bar malo olakšala život.

Sa Lanom do pobede! Budimo humani!

Pomozimo Lani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1113 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1113 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216626-87

Uplatom na devizni račun: 160600000121704785

IBAN: RS35160600000121704785

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Sandra Đurić (17) bori se za život u Tiršovoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mija

    23. januar 2022 | 13:38

    Bože koliko lepa devojčica🥺 Anđeo

  • Miljan

    23. januar 2022 | 15:24

    Ali meni stvarno nije jasno šta može da košta 700.000$ ???? Jel realno da trošak operacije i bolnice bude 700.000$? Bože pomozi ovom anđelu...

  • Gutko

    23. januar 2022 | 13:12

    Kako dete uopste zivi sa tim tumorima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA